Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnokot

Vágólapra másolva!
2010.10.23. 15:00
null
Rebensburg győzelmével ért véget a szezon első alpesisí-világkupaversenye (Fotó: Reuters)
Címkék
Viktoria Rebensburg győzelmével ért véget a szezon első alpesisí-világkupaversenye, a női óriás-műlesiklás. A szám német olimpiai bajnoka honfitársát, a szakág világbajnokát, Kathrin Hölzlt előzte meg. Manuela Moelggé lett a harmadik hely.

A 2010–2011-es szezon első világkupaversenyén tökéletes időjárási körülmények fogadták a versenyzőket. Bár „hivatalosan” még nincs is tél, a magasabban fekvő hegyekben már bőven esett hó, így a Rettenbach gleccseren minden gond nélkül meg lehetett rendezni szombaton a nők óriás-műlesikló viadalát. 

A jó körülmények nem a szerencsének köszönhetők, a szervezők tettek is ennek érdekében. Például a nyáron különleges fóliával fedték be a talajt, hogy megakadályozzák a hó elolvadását, illetve megóvják az állagát.

A szabályoknak megfelelően a versenyzők a szombati rajt előtti ötödik napig szabadon gyakorolhattak a lejtőn, utána azonban át kellett adniuk a helyüket a pályamunkásoknak, akik elvégezték az utolsó simításokat, és versenyre készre varázsolták a havat. 

Az első futamon – ahogy az várható volt – az alacsonyabb rajtszámmal indulóknak ment jobban. A németek a szakág világkupagyőztese és világbajnoki címvédője, Kathrin Hölzl, a kétszeres olimpiai bajnok Maria Riesch és a szakág olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg révén kisajátították a képzeletbeli dobogót. Őket követte az előző szezon idénynyitójának győztese, a szám specialistája, a finn Tanja Poutiainen. 

Főként a pálya első része volt nehéz, sokan hibáztak. Aki a felső szakaszt jól teljesítette, az előkelő pozíciót vívhatott ki magának a folytatásra.

A második futamban Riesch bizonytalanul síelt, és csak a 22. időt teljesítette, de végeredményben így is az előkelő ötödik helyen végzett. 

Honfitársai azonban brillíroztak. Hölzl és Rebensburg nem adott esélyt a többieknek, és utóbbi végül 42 százados előnnyel megnyerte a versenyt.

Rebensburg élete első világkupaversenyét nyerte. A 21 éves német állt már dobogón korábban, az idén januárban megrendezett Cortina d'Ampezzó-i vk-viadalon a második lett, éppen óriás-műlesiklásban. 

Az összetett világkupa háromszoros címvédője, Lindsey Vonn a 18. pozícióban zárt, ami egyáltalán nem meglepetés, mert az amerikainak mindig is ez volt a leggyengébb száma.

Vasárnap a férfiak következnek, akik szintén óriás-műlesiklásban mérik össze tudásukat. 

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, SÖLDEN 

Női óriás-műlesiklás

1. Viktoria Rebensburg (német) 2:26.39

2. Kathrin Hölzl (német) 2:26.81

3. Manuela Moelgg (olasz) 2:27.25

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik