Vonn hatalmas bukása, Maze az első világbajnok

Vágólapra másolva!
2013.02.05. 16:16
null
Lindsey Vonn nagyot bukott (Fotó: Action Images)
Az ausztriai Schladmingban a nők szuperóriás-műlesikló versenyével kezdődött meg az idei alpesisí-világbajnokság. Az aranyérmet a szlovén Tina Maze szerezte meg a svájci Lara Gut és az amerikai Julia Mancuso előtt. A verseny legemlékezetesebb és egyben legdrámaibb jelenete viszont az amerikai Lindsey Vonn hatalmas bukása és sérülése volt.


Eredetileg 11 órakor kellett volna elindulnia az első versenyzőnek, ám ekkor a pálya felső részén nagyon sűrű köd volt, így aztán a szervezőknek tolniuk kellett a rajt időpontját. A galibát okozó felhő ráadásul mozgott, idővel a pálya középső részét szállta meg. Végül három és fél órás várakozás után elindulhatott az első versenyző, a hazai Nicole Schmidhofer.

Az ő alapidejét végül csak a negyedikként rajtoló szlovén Ilka Stuhec tudta megjavítani, s ő már hosszabb időre az élre állt. Közben az egyik pályamunkás balesetet szenvedett, s egy ideig azért állt a verseny, mert helikopterrel lehetett csak elszállítani. Aztán a 13-as rajtszámú Gut tett pontot a szlovén lány menetelésének végére.

Ezután következett a szakági elit, elsőként az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka, a német Viktoria Rebensburg, de csak a harmadik időre volt képes. Az éllovas honfitársnője, Fabienne Suter pedig a második helyre jött fel. Ekkor következett az összetett világkupa éllovasa, Maze, aki a pálya elején még némi hátrányban volt, ám a közepén már vezetett, s végül 38 századmásodperces előnnyel érkezett a célba.

A versenyszám másik nagy esélyese, az amerikai Lindsey Vonn jobban kezdett, mint Maze, a második időmérő pontnál pedig ugyan már hátrányban volt, de csak 12 századdal. Ekkor azonban egy ugratót követően rosszul érkezett a hóra, kicsúszott a lába, s egy hatalmas szaltót mutatott be, ráadásul keresztülbukfencezett egy kapun is. A hátára érkezett, s így csúszott még jó néhány métert. Jól halhatóan komoly fájdalmai voltak, nem is tudott felkelni, ismét jönnie kellett a helikopternek, s végül csak hordágyon tudták elvinni a pályáról az amerikait. Később az orvosi vizsgálatok keresztszalag-szakadást állapítottak meg nála.

Vonn bukása


Újból meg kellett szakítani a versenyt, s közben a köd megint elkezdett visszaszállingózni a pályára. Végül kisvártatva a német Maria Höfl-Riesch is indulhatott, de beleakadt az egyik kapuba, s bár ő visszanyerte egyensúlyát, végül inkább nem kockáztatott, s nem fejezte be a versenyt. Hasonlóképpen járt az osztrák Anna Fenninger is, aki ugyancsak nem bukott, de miután kaput tévesztett, feladta a versenyt.

Utolsóként Mancuso indult az elitcsoportból, s nem is jött rosszul, hiszen az utolsó előtti időmérő pontnál csak 18 század volt a hátránya, de a célba már csak a harmadik idővel ért be. A hátralévők közül a 33-as rajtszámmal induló olasz Sofia Goggia okozott nagy meglepetést, aki csak 57 századdal lemaradva Maze mögött a negyedik legjobb időt érte el.

36 célba érő után megint a köd szólt közbe, ráadásul ekkor már négy óra felé járt az idő, azaz szürkülni is kezdett, így végül a versenybíróság a verseny végleges félbeszakítása mellett döntött, mivel azonban a mezőnynek már több mint fele a célba ért, így hivatalosan ez maradt a végeredmény, még úgy is, hogy huszonhárman – köztük két magyar, Miklós Edit és Berecz Anna – nem tudott elrajtolni.

ALPESISÍ-VB, SCHLADMING (AUSZTRIA)
NŐI SZUPER-G
1. Tina Maze (szlovén) 1:35.39
2. Lara Gut (svájci) +0.38
3. Julia Mancuso (amerikai) +0.52

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik