Amerikai sikerek, nagy visszatérők a világkupában

Vágólapra másolva!
2010.12.06. 00:07
null
Ted Ligety szenzációsan síelt Beaver Creekben (Fotó: Action Images)
Címkék
Ted Ligety győzelmével ért véget a férfiak Beaver Creek-i óriás-műlesiklása, a szakág első versenye a 2010–2011-es szezonban. Az amerikai klasszis összesen 82 századot vert a második helyezettre. A nők Lake Louise-ban szerepeltek, az évad első szuper G-viadalán az amerikai Lindsey Vonn győzött.

Férfi óriás-műlesiklás

A férfiak számára a szezon első óriás-műlesikló viadalát rendezték meg az amerikai Beaver Creekben. A szokásos esélylatolgatások mellett egy nagy visszatérés is foglalkoztatta a nemzetközi sajtót.

Ugyanis újra rajthoz állt a 22 hónapot kihagyó Daniel Albrecht. A 27 éves svájci síző a 2009. január 22-i kitzbüheli edzésen a cél előtt, egy ugrató után a levegőben elvesztette az egyensúlyát, a hátára zuhant, s a balesetben koponya- és tüdősérüléseket szenvedett. Az orvosok három hétig tartották mesterséges kómában, majd egy hónappal később kezdhette meg a rehabilitációt. Teljes felépülése egészen eddig az évadig tartott.

Kalle Palander szereplésére is sokan kíváncsiak voltak. A finn 2008 elején szenvedett fáradásos törést a sípcsontjában, azóta – egy kisebb finnországi verseny kivételével – egyáltalán nem állt rajthoz egészen a mostani szezonig. Palander legjobb eredményét 1999-ben érte el a vaili világbajnokságon, ahol műlesiklásban aranyérmes lett. Palander már novemberben elindult Leviben, de igazából ő most kezd visszarázódni a rendes kerékvágásba.

Albrecht és Palander is sikerrel vették az első akadályt, vagyis bekerültek a legjobb harmincba az első futamban, így a másodikban is rajthoz állhattak. Az első hely sorsába nem szólhattak bele, de mindkettejüket a nézők tapsa fogadta a célban.

A legboldogabb persze Ted Ligety volt, aki az első futamban az első, a másodikban pedig a harmadik legjobb időeredményt érte el. Összesítésben hatalmas, 82 százados előnnyel ért célba a norvég Kjetil Jansrud előtt.

Az amerikai Ligety győzelme egyáltalán nem meglepetés, hiszen a szakági világkupa címvédőjéről van szó. Sőt, 2008-ban is az övé lett a bajnoki cím óriás-műlesiklásban. Pályafutása során ez volt a hatodik vk-verseny győzelme, mindegyiket ebben a számban érte el.

Női szuper G

A nők Lake Louise-i szuper G világkupa-versenyén egyértelműen Lindsey Vonn állt rajthoz a legnagyobb győzelmi reménnyel. Az elmúlt szezonban Vonn messze a legjobb volt szuper G-ben, elképesztő fölénnyel nyerte meg a szakági világkupát. Összesen 620 pont ért el, míg a második az osztrák Elizabeth Görgl lett 300 ponttal.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a pénteki és a szombati lesiklásban is Vonn volt a favorit, ám meglepetésre legjobb barátnője, a szenzációs formában szereplő német Maria Riesch mindkétszer megelőzte.

Nos, ezúttal nem borult a papírforma, Vonn megnyerte a számot. Bár Riesch ezúttal is remekül ment, Vonn fantasztikus koncentrációval a tökéleteshez közeli menetet produkált.

Az összetett világkupában Vonn, aki elmondása szerint szeretne legalább 15 vk-versenyt nyerni az idén, ezzel a sikerrel feljött a második helyre, de Riesch előnye még így is igen tetemes.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, BEAVER CREEK
Férfi óriás-műlesiklás. A végeredmény
1. Ted Ligety (amerikai) 2:37.67
2. Kjetil Jansrud (norvég) +0.82
3. Marcel Hirscher (osztrák) +1.24
Az összetett vk állása (még 33 verseny van hátra)
1. Mario Scheiber (osztrák) 175 pont
2. Didier Cuche (svájci) 158
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 156
ALPESI SÍ, VK-VERSENY, LAKE LOUISE
Női szuper G. A végeredmény
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:20.72
2. Maria Riesch (német) +0.83
3. Julia Macuso (amerikai) +0.89
Az összetett vk állása (még 31 verseny van hátra)
1. Maria Riesch 514
2. Lindsey Vonn 345
3. Viktoria Rebensburg (német) 224

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik