Alpesisí-vk: Miklós Edit indulhat a világkupa-döntőn

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.07. 13:14
null
Miklós Edit első magyarként indulhat majd vk-döntőben (Fotó: Action Images)
Szombaton női lesiklással folytatódott az alpesisí-világkupa a németországi Garmisch-Partenkirchenben. A győzelmet a liechtensteini Tina Weirather szerezte meg az osztrák Anna Fenninger és a szlovén Tina Maze előtt. Miklós Edit sokáig dobogót ígérő idővel jött, de a pálya közepén kiesett. A férfiak kvitfjelli lesiklását az osztrák Hannes Reichelt nyerte.

 

Elsőként a szlovén Ilka Stuhec teljesítette a pályát, és olyan jó időt síelt, hogy az első tizenöt versenyzőt követően is ő állt az élen. Ekkor következett azonban a szakág legjobbjainak csoportja, s mindjárt honfitársnője, az összetett világkupában vezető Tina Maze, aki 15 századmásodperccel nála is gyorsabb volt.

A 18-as rajtszámmal induló Weirather azonban alaposan túltett rajta is: a liechtensteini versenyző nem jött gyorsan, viszont olyan tökéletes pályavonalon érkezett, hogy majdnem egy másodpercet vert az összetett éllovasára. Ezzel az idővel sem az amerikai Lindsey Vonn, sem pedig az elmúlt hetekben bombaformában versenyző Fenninger sem tudott mit kezdeni. Előbbi végül hetedik lett, míg utóbbi a pálya második szakaszán összeszedett négy tizedmásodperces hátrányt, s ezt ugyan nagyjából tartani tudta, de csökkentenie nem sikerült, azonban így is jó lett a második helyre.

Huszonhetes rajtszámmal következett Miklós Edit, aki az első időmérő pontnál csupán egy, a másodiknál pedig nyolc századmásodperces hátrányban volt, s bár túl nagy sebessége miatt ezután lecsúszott az ideális ívekről, a pálya közepén is csak 68 század volt a hátránya, amivel még mindig dobogós lehetett volna. Sajnos azonban egy kanyarban kikerült a friss, mély hóra, amelyben elakadt a léce, előreesett, és nem tudta befejezni a versenyt.

A hátralévők közül harmincadikként az osztrák Nicole Hosp indult, aki végül Mazétól elmaradva három századdal a negyedikként zárt. Bár Miklós Edit a kieséssel hátrébb csúszott a szakági világranglistán, így is simán a legjobb huszonöt között maradt, ami azt jelenti, hogy láthatjuk őt két hét múlva az idényzáró meribeli világkupa-döntőn is. Magyar síző korábban még sohasem indulhatott a vk-fináléban. Összetettben Fenninger újabb húsz pontot hozott Mazén, s már csak 24 pont kettejük között a különbség.

Alpesisí-vk, Garmisch-Partenkirchen (Németország)
NŐI LESKLÁS
1. Tina Weirather (liechtensteini) 1:40.94 perc
2. Anna Fenninger (osztrák) +0.51 mp
3. Tina Maze (szlovén) +0.91
Miklós Edit (magyar) kiesett
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 1205 pont
2. Anna Fenninger (osztrák) 1181
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 750
...
48. Miklós Edit (magyar) 99
A SZAKÁGI VILÁGKUPA ÁLLÁSA (1 verseny van még hátra):
1. Lindsey Vonn (amerikai) 402
2. Anna Fenninger (osztrák) 367
3. Tina Maze (szlovén) 306
...
20. Miklós Edit (magyar) 92

A férfiak kvitfjelli lesiklásán is sokáig az elsőként rajtoló olasz Werner Heel vezetett, de nála végül csak két versenyző, Hannes Reichelt, illetve a kanadai Manuel Osborne-Paradis volt gyorsabb. A szakági világkupát vezető norvég Kjetil Jansrud ezúttal csak hetedik lett, így egyrészt lesiklásban 20 pontra csökkent az előnye Reichelttel szemben, másrészt, gyakorlatilag lemondhat már az összetett vk-elsőségről, hiszen mindössze harminchat ponttal sikerült csökkentenie hátrányát az osztrák Marcel Hirscherrel szemben, amely még így is 112 pontra rúg.

Kvitfjell (Norvégia)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Hannes Reichelt (osztrák) 1:29.65 perc
2. Manuel Osborne-Paradise (kanadai) +0.30 mp
3. Werner Heel (olasz) +0.38
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1128 pont
2. Kjetil Jansrud (norvég) 1016
3. Alexis Pinturault (francia) 744

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik