Alpesisí-vk: Hirscheré lehet az összetett, a nők izgulhatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.21. 13:36
null
Hirscher és Shiffrin nagyot síelt (Fotó: Reuters)
Szombaton a franciaországi Méribelben folytatódott az alpesi sízők világkupadöntője. Ezen a napon a férfiaknak óriás-műlesiklást, a nőknek pedig szlalomfutamot rendeztek. Előbbieknél a győzelmet a norvég Henrik Kristoffersen, utóbbiaknál pedig az amerikai Mikaela Shiffrin szerezte meg.

A nőknél a svéd Frida Hansdotter nyerte az első futamot, így életben tartotta esélyeit a szakági világkupában, hiszen 90 pont volt a hátránya az amerikai Mikaela Shiffrin mögött, a győzelemért pedig száz járt. Ami rossz hír számára, hogy ehhez amerikai riválisának nem lett volna szabad pontot szereznie, márpedig Hansdotter mögött ő állt a második helyen.

A másik izgalmas kérdés az összetett világkupa volt, ugyanis az éllovas osztrák Anna Fenninger csak 22. lett az első futamban, a tőle 32 ponttal elmaradó szlovén Tina Maze viszont a negyedik. Az osztrák lány nem is tudott előbbre jönni a pontszerzők közé, a szlovén viszont át tudta venni a vezetést, ami után biztossá vált, hogy ő áll az összetett élére is. A kérdés már csak az volt, hogy hány pontos előnnyel.

A szlovák Veronika Velez-Zuzulová meg tudta előzni, és Shiffrin is, akinek célba érkezésekor biztossá vált a szakági elsősége. Ráadásul Hansdotter csak a második lett, így tehát az amerikai még növelte is előnyét. Maze a negyedik helyen zárt, így összetettben 18 ponttal vezet Fenninger előtt, ami azt jelenti, hogy biztosra csak akkor mehet a vasárnapi óriás-műlesiklásban, ha megelőzi riválisát.

A férfiaknál a norvég Kjetil Jansrudnak már csak matematikai esélye volt megelőznie Marcel Hirschert összetettben (szakági elsőségét az osztrák már korábban biztossá tette), s bár utóbbi csak a hatodik helyen végzett az első futamban, előbbi mindössze a 21. lett. A norvég viszont kihasználta, hogy még jó állapotú pályán jöhetett végig a második futamban, és jó néhány helyet lépett előre, de legalább a hetedik helyen kellett volna végeznie ahhoz, hogy ha az osztrák kiesik, akkor át tudja venni a vezetést a vk-ban.

Amikor Hirscher sorra került, akkor Jansrud még az ötödik helyen állt, tehát a matematikai esély még megvolt. Az osztrák azonban átvette a vezetést, s mivel Jansrudnak a hátralévő egy műlesikló-futamon nincs esélye a pontszerzésre (az sem biztos, hogy elindul), ezzel gyakorlatilag végleg eldőlt az összetett sorsa. Jansrud 11., Hirscher pedig negyedik lett, a versenyt az első futamot is az élen záró norvég Henrik Kristoffersen nyerte meg a német Fritz Dopfer és a francia Thomas Fanara előtt.

Alpesisí-vk-döntő, Méribel (Franciaország)
FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Henrik Kristoffersen (norvég) 2:17.36 perc
2. Fritz Dopfer (német) +0.79 mp
3. Thomas Fanara (francia) +0.97
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1348 pont
2. Kjetil Jansrud (norvég) 1288
3. Alexis Pinturault (francia) 956
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 690
2. Alexis Pinturault (francia) 487
3. Ted Ligety (amerikai) 462

NŐI MŰLESIKLÁS
1. Mikaela Shiffrin (amerikai) 1:34.08 perc
2. Frida Hansdotter (svéd) +0.05 mp
3. Veronika Velez-Zuzulová (szlovák) +0.40
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 1471 pont
2. Anna Fenninger (osztrák) 1453
3. Lindsey Vonn (amerikai) 1042
...
50. Miklós Edit (magyar) 125
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Mikaela Shiffrin (amerikai) 679
2. Frida Hansdotter (svéd) 569
3. Tina Maze (szlovén) 439

A szlovéniai Planicán a Jurij Tepes, Anze Semenic, Robert Kranjec, Peter Prevc összeállítású hazai gárda nyerte meg a nagy szél miatt végül csak egysorozatos sírepülő-csapatversenyt az osztrákok és a norvégok előtt.

CSAPATVERSENY (HS 225)
1. Szlovénia 848.4 pont
2. Ausztria 805.1
3. Norvégia 784.0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik