nemzetisport.hu 2019.02.05 13:54 Frissítve: 2019.02.05 15:08

Alpesisí-vb: Shiffrin nyerte a szuper-G-t, Vonn hatalmasat bukott – videó

A svédországi Aréban a női szuper-G-vel kezdődött meg az alpesisí-világbajnokság. Az aranyérmet az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte, de a verseny honfitársnője, Lindsey Vonn hatalmas bukásáról marad inkább emlékezetes.

 

A vb után visszavonuló Vonn nagyot bukott (Fotó: AFP)

Az elmúlt napok kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt a rendezők a biztonság kedvéért inkább lerövidítették a pályát, amelyet így a versenyzők alig több mint egy perc alatt teljesítettek. Sokáig a legjobb idővel a harmadikként induló olasz Sofia Goggia, illetve a tőle öt századmásodperccel elmaradó svájci Corine Suter rendelkezett. Ám nem véletlenül tartják Goggiát örök másodiknak – öt vk-sikere mellett tizenkétszer második volt, igaz az olimpián aranyérmes lett lesiklásban –, a 15-ös rajtszámmal induló Mikaela Shiffrin – aki az idény során három szuper-G versenyen indult, s mindhármat meg is nyerte – egy kapitális hibája ellenére két századmásodperccel meg tudta előzni őt.

Az igazi dráma azonban csak ezután következett: mert jött a másik amerikai, Lindsey Vonn, aki már bejelentette, hogy a vb lesz az utolsó versenye. Sajnos a mostanit sem tudta befejezni, mert az egyik ugratónál annyira a pálya szélére sodródott, hogy gyakorlatilag az egyik kapu fölött repült el, s lécei beakadtak a kapukat összekötő textíliába, majd a pálya túloldalán lévő biztonsági hálóban landolt. Nagy volt az ijedelem, természetesen azonnal leállították a versenyt, s percekig próbálták kiszabadítani a sízőt a hálóból, miután azonban ez sikerült, az amerikai a saját lábán és lécein csúszott le a célig. Így azért gyaníthatóan rajthoz áll majd a lesiklásban.A hátralévők közül az inkább óriás-műlesiklásban eredményes német Viktoria Rebensburg jött a legígéretesebben, aki végül mindössze hét századmásodperccel maradt el Shiffrin mögött, ám a verseny szorosságára jellemző: ez most csak a negyedik helyhez volt elég. Mivel ezúttal a szám meglepetés olimpiai bajnoknője, az ezúttal 29-es rajtszámmal induló cseh Ester Ledecká sem tudott csodát tenni, így Shiffrin megnyerte első világbajnoki címét ebben a szakágban is, mert összességében már négynél tart.

ALPESISÍ-VB, ARE (SVÉDORSZÁG)
Női szuper-G
1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:04.89 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) +0.02 mp
3. Corine Suter (Svájc) +0.05

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.

2020.02.01 08:10:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Európa-verő short trackeseink kínai edzőnője mindenkinek átadná a győzelem tudományát.