nemzetisport.hu 2015.02.06 20:36 Frissítve: 2015.03.31 02:30

Alpesisí-vb: Miklós Edit eddigi legjobb vb-helyezése

Az Egyesült Államokbeli Beaver Creekben folytatódott az alpesisí-világbajnokság. Pénteken a női lesiklást rendezték meg. Az aranyérmet a szlovén Tina Maze szerezte meg az osztrák Anna Fenninger és a svájci Lara Gut előtt. A 39 tagú mezőnyben Miklós Edit is ott volt, s ötödikként teljesítette a távot, végül pedig eddigi legjobb vb-helyezését elérve a 13. lett.

 

Miklós Edit eddigi legjobb vb-helyezését érte el (Fotó: Action Images)

Elsőként az olasz Nadia Fanchini ért a célba, s az ő 1:47.34-es idejét sem a spanyol Carolina Ruiz Castillonak, sem pedig a francia Jennifer Piotnak nem sikerült megközelítenie, mindketten nagyjából egy másodpercet kaptak az olasztól. Az osztrák Nicole Schmidhofer viszont végig jobb időket produkált, s végül 42 századmásodperccel vette át a vezetést.

Következett Miklós Edit, aki picit lassan kezdett, a második időmérőpontnál ugyan vezetett, de végül 61 századmásodperccel lassabb volt az osztráknál és öt induló közül ez csak a harmadik helyre volt neki elég.

Ráadásul a rögtön utána induló svájci Nadja Jnglin-Kamer csak öt századdal maradt el Schmidhofertől, majd az olasz Daniela Merighetti is Edit elé került. A monacói Alexandra Coletti, valamint két amerikai, Stacey Cook és a torinói olimpiai bajnok Julia Mancuso, valamint a svéd Kajsa Kling és a kanadai Larisa Yurkiw viszont a magyar lánynál is lassabb volt.

A liechtensteini Tina Weirather a pálya feléig még az éllovasnál is gyorsabb volt, de akkor hibázott egy kanyarnál, s végül 35 századdal csak a negyedik időt érte el, Editet a hatodik helyre szorítva. Azonban a harmadik amerikai, Laurenne Ross is kikapott a magyar lánytól (is). Az első tizenöt versenyző csoportját a svájci Fabienne Suter zárta, aki 26 századmásodperces hátránnyal a negyedik helyről várta a többieket.

De ekkor következett még csak az elit, elsőként a szuper-G újdonsült világbajnoknőjével, Fenningerrel, aki viszont remekül ment, s egy másodpercet vert az addigi éllovas honfitársnőjére. Egy vancouveri olimpiai bajnok, a német Viktoria Rebensburg viszont 1.33-as hátránnyal a hatodik helyet vette át. Egy újabb osztrák következett: Elisabeth Görgl, s ő 1.05-öt kapott, ami a harmadik helyhez volt elég, s ebben a pillanatban három osztrák állt az élen.

De nem sokáig, mert Gut végig versenyben volt Fenningerrel, s bár 32 századdal végül kikapott tőle, ő vette át a második helyet. Az olasz Elena Fanchini viszont betlizett, az addigi húsz induló közül az övé lett a legrosszabb idő. Maze – aki mindössze három századdal kapott ki Fenningertől a szuper-G-ben – viszont ezúttal visszavágott, s végig jobb időket teljesítve, ha a végén csak nagyon kevéssel is, de két századdal gyorsabb volt az osztráknál.

A legjobbak közül már csak az amerikai Lindsey Vonn volt hátra, aki jól kezdett, még Mazénél is gyorsabb volt, de egy kanyart nagyon elszámított, s végül több mint egy másodperces hátránnyal csak az ötödik helyre volt jó.

Ezzel lezárult a legjobbak csoportja, Miklós Edit a 13. helyen állt, s bár ekkor még tizenheten voltak hátra, de közülük senkinek sem sikerült már a magyar lány elé kerülnie, így – bár nem sikerült megismételnie sem a St. Moritzban elért vk-harmadik helyét, sem pedig a tavalyi olimpián nyújtott teljesítményét (hetedik hely) – is eddigi legjobb vb-helyezését érte el, hiszen eddig a két évvel ezelőtti kombinációs 19. pozíciója volt a legjobb. Ez egyébként a magyar alpesisísport eddigi legjobb vb-helyezése is.

Alpesisí-vb, Beaver Creek (Egyesült Államok)
NŐI LESIKLÁS
1. Tina Maze (Szlovénia)                     1:45.89 perc
2. Anna Fenninger (Ausztria)                 +0.02 mp
3. Lara Gut (Svájc)                                   +0.34
4. Nicole Schmidhofer (Ausztria)          +1.03
5. Lindsey Vonn (Egyesült Államok)     +1.05
6. Elisabeth Görgl (Ausztria)                  +1.06
...
13. Miklós Edit (Magyarország)             +1.64

A csehországi Nove Mestóban folytatódott a sílövők világkupa-sorozata, ahol pénteken a vegyesváltók versenyét rendezték meg. A győzelmet a Fanny Horn, Tiril Eckhoff, Johannes Bö, Tarjei Bö összeállítású norvég csapat szerezte meg a csehek és az ukránok előtt.

Sílövő-vk, Nove Mesto (Csehország)
VEGYESVÁLTÓ
1. Norvégia     1:12:49.2 óra (0+6 lövőhiba)
2. Csehország        +4.1 (0+5)
3. Ukrajna           +1:21.3 (1+7)

2019.10.08 16:03:32

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Már túl van a varratszedésen is a több mint egy héttel ezelőtti műtét után a rövid pályás gyorskorcsolyázó.

2019.07.03 08:41:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Leginkább a fiúk technikája tetszik, az, ahogyan siklanak a jégen. Azt hiszem, sok mindent elleshetek tőlük.”

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.