Alpesi sí: Vonn győzelmével az összetett világkupát is megnyerte

Vágólapra másolva!
2012.03.09. 14:34
null
Győzelmével Vonn az összetett világkupát is megnyerte (Fotó: Action Images)
Címkék
A svédországi Aréban folytatódott a női alpesi sízők világkupa-sorozata, pénteken óriás-műlesikló futamot rendeztek. A győzelmet az amerikai Lindsey Vonn szerezte meg, aki ezzel már matematikailag is behozhatatlan előnyre tett szert az összetettvk-ban . A második az olasz Federica Brignone, a harmadik pedig a német Viktoria Rebensburg lett.

Az első futamban némi meglepetésre Vonn volt a leggyorsabb, igaz, mindössze hét századdal előzte meg a legutóbbi két óriás-műlesikló verseny győztesét, Rebensburgot. Még négyen tudtak egy másodpercen belülre kerülni az amerikaihoz képest, köztük a szám világbajnoka, a szlovén Tina Maze, ami azért volt fontos, mert tudni lehetett: amennyiben Vonn megnyeri a futamot, behozhatatlan előnyre tesz szert általa az üldözőjével szemben az összetett vk-ban, míg Rebensburg a szakági világkupáért hajtott, éppen Vonn ellenében.

Amikor Maze, az első menet ötödik helyezettje a másodikban sorra került, akkor a francia Tessa Worley állt az élen, ám ennek a futamnak a legjobb ideje az olasz Lisa Magdalena Agerer nevéhez fűződött, aki azonban az elsőben csak a 29. helyen zárt.

A szlovén lány azonban ki is kapott a franciától 21 századdal, így érett Vonn összetettbeli világkupa-győzelme, hiszen ehhez elég volt neki egy hellyel megelőznie Mazét. Persze addig még hárman is hátravoltak. Az olasz Brignone a 71 százados előnyből kilenc tizedet csinált, amivel élre állt, és ott maradt Anna Fenninger futama után is, mert az osztrák is kilenc tizedet kapott, így holtversenyben állt a második helyen.

Rebensburgnak az első helyen kellett célba érnie ahhoz, hogy biztosan megnyerje a szakági világkupát, és ne kelljen foglalkoznia az amerikai futamával, azonban 57 századdal ő is kikapott Brignonétól, tehát még izgulhatott.

Vonn nem akarta a véletlenre bízni a dolgot és nagy iramban vágott neki a pályának, így még növelni is tudta az előnyét a pálya egyes szakaszain. Végül a célban ugyan egy századot vesztett, de maradt neki 48, amivel sikerült győznie, s ezzel az összetett világkupát is megszerezte. Ráadásul maradt még esélye a szakági világkupa elhódítására is...

ALPESISÍ-VK, ARE (SVÉDORSZÁG)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai) 2:28.00
2. Federica Brignone (olasz) +0.48
3. Viktoria Rebensburg (német) +1.05
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1808
2. Tina Maze (szlovén) 1254
3. Maria Höfl-Riesch (német) 1075
...
114. Miklós Edit (magyar) 1
A SZAKÁGI VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Viktoria Rebensburg (német) 550
2. Lindsey Vonn (amerikai) 455
3. Tessa Worley (francia) 396



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik