Alpesisí-vk: visszakapta elvett győzelmét Stefan Luitz

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.15. 17:21
Sikeresen fellebbezett a német alpesi síző Stefan Luitz, akit oxigénmaszk használata miatt megfosztottak pályafutása első futamgyőzelmétől a világkupa-sorozatban.

A 26 éves sportoló december elején az egyesült államokbeli Beaver Creekben rendezett óriás-műlesiklás két futama között használt oxigénmaszkot, amely a Nemzetközi Síszövetség (FIS) doppingszabályzata szerint tiltott segédeszköz. A futam rajtja 3152 méteres tengerszint feletti magasságon volt.

Luitz ügyvédje, Anne Jakob pénteken elmondta, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az ügyfelének adott igazat, aki így visszakapja a 45 ezer svájci frankos (12.8 millió forint) pénzdíját, illetve az első helyéért járó 100 pontot.

A versenyző – akinek térdsérülés és vállműtét miatt már korábban véget ért az idény – úgy fogalmazott, nagyon örül a svájci székhelyű CAS döntésének, amely egyértelművé tette, hogy nem doppinghasználatról volt szó.

Anne Jakob hangsúlyozta: súlyos gondatlanság lenne a FIS részéről, ha nem módosítaná szabályzatának vonatkozó részeit, hiszen az oxigénmaszk használatát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem tiltja.

A FIS fellebbezhetett volna a CAS ítélete ellen a svájci szövetségi bíróságon, de egy rövid közleményben jelezte: elfogadja a határozatot.

Az összetett világkupa módosított állása 36 futam után (még 2 van hátra): 1. (és már bajnok) Marcel Hirscher (osztrák) 1488 pont, 2. Alexis Pinturault (francia) 1013, 3. Henrik Kristoffersen (norvég) 978

A szakági világkupa módosított állása 8 futam után (még 1 van hátra): 1. (és már bajnok) Hirscher 640 pont, 2. Kristoffersen 492, 3. Pinturault 369

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik