Újra Didier Cuche a Hahnenkamm királya

Vágólapra másolva!
2011.01.22. 11:46
null
Ismét sajnálatos baleset történt (Fotó: Action Images)
Címkék
A nőknek az olaszországi Cortina d'Ampezzóban, a férfiaknak az ausztriai Kitzbüchelben lesikló futammal folytatódott a alpesisí-világkupa sorozat. Előbbieknél a győzelmet az összetett világkupában vezető német Maria Riesch, utóbbiaknál pedig a svájci Didier Cuche nyerte meg.
Elsőként a hazai pályán szereplő olasz Verena Stuffer teljesítette a pályát, s 1:41.21-es idejével az első hat versenyzőt követően is az élen állt. Aztán következett a francia Marie Marchand-Arvier, aki fél másodpercet vert rá, de sokáig ő sem örülhetett a vezetésnek, mert rögtön utána az osztrák Andrea Fischbacher nála is gyorsabb volt három tizeddel.


Az állás az első csoport végéig már nem is változott, ahogy az előző napi második Anja Pärson futama után sem, miután a svéd kiesett. Az olasz Daniela Merighetti viszont 21 százados hátránnyal a második helyre jött fel.

Ám aztán 18-as rajtszámmal következett az összetett világkupában vezető német Maria Riesch, aki most remekelt, s 1.1 másodpercet javított az addigi legjobb időn. Ezzel aztán jó magasra tette a lécet a többiek előtt, az osztrák Elisabeth Görgl például csak a nyolcadik helyre ért be.

A szakági menők közül pedig már csak két amerikai volt hátra. Julia Mancuso kikapott ugyan 91 századdal, de így is a második helyre jött fel. Lindsey Vonn viszont az első időmérőnél 5 századdal gyorsabb volt Rieschnél, azonban a pálya középső szakaszán kis híján kiesett. Csodával határos módon talpon maradt, csakhogy ez a hiba nagyon sokba került neki. Megmentette ugyan a futamát, de egy másodperces hátránnyal csak a harmadik helyen ért célba.

Bár a versenyen 53-an indultak, az összetett világkupa első két helyezettje közé senki sem tudott már beférkőzni, így Riesch negyven ponttal növelte az előnyét, ráadásul egy olyan versenyen, amely inkább Vonn felségterülete (lehetett volna). A harmadik helyre pedig az osztrák Görgl jött fel, aki most végül csak tizedik lett, ám ez is elég volt ahhoz, hogy az ezúttal nem induló finn Tanja Poutiainent megelőzze.

ALPESISÍ-VK, CORTINA D'AMPEZZO (OLASZORSZÁG)
NŐI LESIKLÁS  
1. Maria Riesch (német) 1:39.30
2. Julia Mancuso (amerikai) +0.91
3. Lindsey Vonn (amerikai) +1.00
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 1152
2. Lindsey Vonn (amerikai) 987
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 592

A Hahnenkamm-hegyen található legendás pályán, a Streifen elsőként a svéd Olsson ment végig 2:02.69-cel, de hibáktól tarkított futamánál már a következő induló, a svájci Hoffmann is 3.33 másodperccel jobbat tudott. Nála viszont jó ideig senki, még a januári sikerember, a horvát Kostelic sem, aki ugyan az időmérő pontok zöménél vezetett, a célban azonban nem.

Végül a 8-as rajtszámmal induló olasz Heelnek sikerült átvennie a vezetést, ám mindössze egy századdal. Hárommal később az amerikai Miller viszont 66 századot faragott az időn, amely így nála 1:58.70 lett. Az első tizenöt közül az olasz Fill volt még veszélyes Miller elsőségére, de végül be kellett érnie a második hellyel.

A szakági menők közül elsőként az osztrák Walchhofer indult, és sokáig csak egy-két századra volt Millertől, de aztán bukott. Zurbriggen az esés miatti kényszerszünet után nem igazán jött jól. Honfitársa, a címvédő Cuche viszont remekül, és két század híján egy másodpercet vert Millerre.

Az osztrák Schreiber egy időmérő pontnál még a vezetett is Cuche idejével szemben, végül viszont csak harmadik lett. A norvég Svindal is jól állt a pálya elején, ám a végén még Kostelictől is kikapott, így aztán a horvát tovább növelte az előnyét az összetett világkupában.

A főcsoport utolsó indulója, Cuche honfitársa, a világkupa-címvédő Janka ezúttal nagyon gyengén ment, csak Svindal mögé érkezett. A hátralévők közül a francia Theaux produkálta a legjobb futamot, aki a második időmérőnél 25 századdal még Cuche-nél is jobb volt, s végül a dobogó harmadik helyére tudott odaérni.

Bár több mint ötvenen indultak, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a verseny, és sikerének köszönhetően Cuche az összetett világkupában is a harmadik helyre jött fel.

Sajnos azonban történt egy súlyosabb bukás is:
Siegmar Klotz balesetét követően hosszabb időre félbe is kellett szakítani a viadalt. Az olasz síző a pálya utolsó szakaszán esett nagyot és a hátára érkezett. Az eszméletét ugyan nem vesztette el, de a fejét és a karját is kezelésbe vették, majd helikopterrel szállították el a pályáról.

 ALPESISÍ-VK, KITZBÜHEL (AUSZTRIA)
FÉRFI LESIKLÁS  
1. Didier Cuche (svájci) 1:57.72
2. Bode Miller (amerikai) +0.98
3. Adrien Theaux (francia) +1.18
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ivica Kostelic (horvát) 850
2. Aksel Lund Svindal (norvég) 585
3. Didier Cuche (svájci) 573

 
Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik