nemzetisport.hu 2017.01.16 09:13 Frissítve: 2017.01.16 11:03

Alpesi sí: „Miklós Edit százszázalékos állapotban lesz az olimpián”

Miklós Edit rettentően nehéz órákat, napokat él most meg a balesete miatt, és még további kemény hónapok várnak rá, amíg újra a lejtőn száguldhat. Világhírű edzője, a svájci Stefan Abplanalp abszolút optimistán nyilatkozott a jövőt illetően.

 

 

„Edit erős lány, izmosak a lábai, ami már jó kiindulási alap ahhoz, hogy gyorsabban felépüljön.” (Forrás: jungfrauzeitung.ch)

 
– Hogy élte meg a kritikus pillanatokat?
– Nagyon megijedtem, és azonnal odarohantam Edithez megnézni, hogy van. Mindaddig jó tempót diktált, és stabil menetet produkált, de aztán balszerencséje volt, mert az ívkülső lécre nem tudott ráterhelni, a belsővel pedig beleakadt a frissebb hóba. Minden olyan gyorsan történt, de sajnos a sportágunkban előfordul az ilyesmi. Mindig tudjuk, hogy bekövetkezhet, ennek ellenére most egyáltalán nem számítottam rá. Bízunk a legjobbakban, egyelőre én is csak annyit tudok, hogy súlyosan sérült a jobb térde, de majd csak dr. Schenk tudja pontosan megmondani, mi a diagnózis. Ő fantasztikus térdspecialista, tehát Edit jó kezekben lesz nála.

– Mit mondott először Editnek?
– Az ilyen pillanatokban nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Nyilván biztatni és bátorítani kellett, de annak ellenére, hogy nehéz megérteni, miért történnek hasonló balesetek, meg kell említeni, hogy ezek a sportolók igazi gladiátorok, akik tudják, hogy ez is benne van a pakliban. A pozitív aspektus, hogy ha az ember a világ legjobb öt lesiklója közé tartozik, akkor a sérülése után ugyanoda akar visszatérni, és ez pluszmotivációt ad a hosszadalmas rehabilitáció során. Ha valaki folyamatosan 25., 26., az azért nehezebben veszi az ilyen kihívásokat.

– Ön sokáig dolgozott sérült síelőket topformába lendítő edzőspecialistaként – többek között Lindsey Vonn-nal is. Ez a tapasztalat megkönnyíti majd Edit visszatérését?
– Ebben egészen biztos vagyok. Magabiztosabbá tesz ez a tapasztalat, mert pontosan tudom, mit kell és mit nem szabad tenni bizonyos sérülések esetén. Edit erős lány, izmosak a lábai, ami már jó kiindulási alap ahhoz, hogy gyorsabban felépüljön. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megfelelő módszert a rehabilitációs időszakban.

– Van már esetleg előzetes terv a fejében?
– Ahhoz előbb több részletet kell megtudnom a sérülésről, de tudom, mit kell tenni, ha négy, hat vagy esetleg nyolc hónapot kell kihagynia. Minderre világos tervek vannak.

– Ha esetleg nyolc hónap lesz, akkor is lesz esélye szerepelni az olimpián?

– Természetesen.

– Milyen felkészültséggel?

– Százszázalékos állapotban lesz.

– És ön mihez kezd most?

– Nővérként fogok dolgozni! De komolyra fordítva a szót, ezt majd úgyis megbeszéljük a szövetségben, hiszen biztosan vannak egyéb területek, amelyeken segíteni tudok.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.24 00:17:57

Téli sportok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Az elismerés magassága mellett máris jött a legalja is.

2018.02.24 00:16:38

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Ha valaki netán népszavazást kezdeményezne névadási ügyben, a magam részéről az Elizabeth, az emut támogatnám – angolul és magyarul is e-vel kezdődik, és hát önerőből egyik sem tud a levegőbe emelkedni.

2018.02.23 13:18:26

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang)

„Most meg aztán végképp egy játék az egész, hiszen a váltóval megcsináltuk a lehetetlent.”

2018.02.22 23:59:45

Téli sportok SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Közösen, csapatként voltak a legsikeresebbek az egyenként is közönségkedvenc versenyzőink.

2018.02.23 00:14:02

Téli sportok BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ha joggal állítják rólunk, magyarokról, hogy utolsóként megyünk be a forgóajtón, de elsőnek jövünk ki, akkor e kétes értékű erényünket új téli sikersportágunkban sportszerűen és remekül hasznosíthatjuk. Hegy nélkül, hó nélkül, fagy nélkül is.