MTI 2017.07.20 19:41 Frissítve: 2017.07.20 19:41

Alpesi sí: Miklós Edit Svájcban kezdi meg a havas edzéseket

A januárban térdszalagszakadást szenvedett sportoló csütörtökön az MTI-nek elmondta, egyelőre Csíkszeredában készül a versenyidényre. Ausztriában élő erőnléti edzője, Zakariás Zsolt kéthetente jön Csíkszeredába, hogy „felfrissítsék” az edzésprogramot. Ez azt jelenti, hogy egyre több és nehezebb gyakorlatot kell végeznie.A 29 éves Miklós Edit megjegyezte, napi két alkalommal tölt két-két és fél órát az edzőteremben, és kerékpározással is erősíti a lábizmait. Hozzátette, a futást még nem javasolták orvosai, ugyanakkor a gumis kötés, amit a térdén visel, már csak a biztonságérzetét növeli. Azért tartotta szerencsésnek, hogy Csíkszeredában készülhet, mert nem kell órákat eltöltenie a forgalomban az otthona és az edzőterem között.

A sportoló elmondta, augusztus második felében Svájcba utazik, ahol egy gleccser sípályáin kezdi el a havas edzéseket. Ezelőtt még egy alapos orvosi ellenőrzésen is átesik.

„Úgy tervezzük, hogy az elején csak szokom a havat, a sízést, aztán fokozatosan növeljük a tempót. Azt szeretnénk, hogy szeptemberben már keményen tudjak edzeni” – jelentette ki Miklós Edit. Hozzátette, szeretne már az első lesikló világkupa-futamon részt venni, amit december első hétvégéjén tartanak.

A fő célnak azonban azt tartotta, hogy „110 százalékos teljesítményt” nyújtson februárban a dél-koreai Phjongcshangban sorra kerülő téli olimpián. Miklós Edit szerdán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében Tusnádfürdőn találkozott a rajongóival.

A magyar síző – aki kétszer állt már dobogón világkupaversenyen – január 15-én az ausztriai Altenmarkt-Zauchensee-ben rendezett lesiklóverseny edzésén nagyot esett. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol kiderült, hogy a jobb térdében a keresztszalag-szakadás mellett egy csontdarab letört, továbbá porcsérülést is szenvedett, illetve a bal térdében is sérültek a szalagok.

Az alpesi sízők világkupa-sorozata október végén rajtol, november végén rendeznek először gyors számokat, míg a téli olimpia február 9-én kezdődik.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.17 08:04:45

Téli sportok NAGY-PÁL TAMÁS, RITZ BALÁZS

A látássérült Balogh Zsolt elsötétített szemüvegben, egy vezető és egy házilag gyártott hangszóró segítségével száguld.

2018.02.20 14:49:15

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang)

„Gyakran tartottuk vízen az edzéseket, ott pedig már egészen jól is mentek bizonyos elemek.”

2018.02.20 06:49:29

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang), RÁCZ PÉTER, KARÁDI ZOLTÁN (Budapest), MAROSI GERGELY (élő hírfolyam)

A női váltó 4. lett • A Liu fivérek továbbjutottak férfi 500 méteren, ahogy Keszler is női 1000-en.

2018.02.20 00:00:01

Téli sportok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ha sebész lenne vagy taxisofőr, az azonnali emberhalált vonna maga után.

2018.02.19 20:22:53

Téli sportok M. G.

A szisztéma egyértelműen hibás, Swaney Elizabeth olimpiai minimalizmusa viszont rossz üzenet.