HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2013.12.21 12:58 Frissítve: 2015.02.11 01:57

Alpesi sí: Miklós élete legjobbja, 12. lesiklásban Val d'Isere-ben

A franciaországi Val d'Isere-ben a nők lesiklásával folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. A győzelmet a svájci Marianne Kaufmann-Abderhalden szerezte meg a szlovén Tina Maze és az osztrák Cornelia Hütter előtt. Miklós Edit élete legjobb helyezését elérve, remek teljesítménnyel a 12. helyen zárt.


 

A 25 éves versenyző minden idők legjobb magyar női eredményét érte el a világkupák történetében (Forrás: Action Images)

 

Elsőként Hütter teljesítette a pályát, s 1:47.80-as idejével alaposan feltette a lécet a többieknek. Bizony, a következő tíz versenyző a nyomába sem ért az osztráknak, ám a 12-es rajtszámmal induló Abdelhaden végül fél másodperccel nála is gyorsabbnak bizonyult.

Az utána következő francia Marie Marchand-Arvier viszont nagyot esett a futam közben, s emiatt meg kellett szakítani a versenyt, ráadásul kettővel később az amerikai Stacey Cook is a védőhálóban kötött ki, így újabb kényszerpihenő következett. Utóbbi szerencsésen megúszta, előbbi azonban olyan súlyos vállsérülést szenvedett, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról.

Így a szakági legjobbak csoportja csak némi várakozás után tudott elrajtolni. Elsőként az osztrák Anna Fenninger, aki azonban nem veszélyeztette a dobogósokat. A liechtensteini Tina Weirather a középső időmérő pontnál még vezetett is, de végül csak a harmadik idővel ért célba. Maze azonban még rajta is túl tudott tenni, s 29 százados hátránnyal a második helyet vette át.

Egy másik összetett világkupa-győztes, az amerikai Lindsey Vonn sérülése után még nincs a régi formájában, nem ment igazán jól, egyszer meg is billent, s ezek után inkább nem folytatta a versenyt. A német Maria Höfl-Riesch végigjött, de neki is volt egy komoly hibája, s így csak a hetedik idővel ért célba. A jelenlegi éllovas, a svájci Lara Gut pedig kifejezetten gyengén jött, s még az első tízbe sem tudott bekerülni, míg az olasz Nadia Fanchini elesett – szerencsére az ő bukása nem volt komoly.

ÉRTÉKELÉS
„Edit most megmutatta, hogy mire vagyunk képesek. Fantasztikus ez az eredmény, annál is inkább, mert az anyagi támogatás jóval kevesebb, mint amire szükségünk lenne" – mondta a sikerről Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek.

A viszonylag sok kiesőnek köszönhetően Miklós Editnek ezúttal komoly esélye volt a pontszerzésre. A magyar versenyző ötven induló közül negyvennyolcadikként rajtolt, s az első időmérőknél a huszadik hely környékén állt, de a pálya alsó szakaszán javítani tudott, és végül 1.43-as hátránnyal a 12. helyre érkezett, olyan neveket megelőzve, mint Gut, vagy az olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso. A magyar lány így 22 világkupa pontot könyvelhetett el, s ez minden idők eddigi legjobb magyar helyezése az alpesi sízés világkupa-történelmében a nők között.

A férfiaknál a legjobb helyezést Gótzy Antal érte el 1983-ban, 10. lett kombinációban Kitzbühelben. Völgyesi András két 11. helyezést ért el ebben a szakágban, szintén Kitzbühelben 1983-ban és 1984-ben.

Miklós az összetett világkupa 71. helyére ugrott fel, míg a szakágban a 32. helyen áll, mindössze eggyel lemaradva Lindsey Vonn mögött. Összetettben a most negyedik Weirather vette át a vezetést Guttól, akit Höfl-Riesch is megelőzött. A legjobban viszont Abderhalden örülhetett, akinek ez volt az első vk-sikere.

Alpesisí-vk, Val d'Isere (Franciaország)
NŐI LESIKLÁS
 
1. Marianne Abderhalden (svájci)     1:47.28
  2. Tina Maze (szlovén)                            +0.29
  3. Cornelia Hütter (osztrák)                   +0.52
  …
12. Miklós Edit (magyar)                        +1.43

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
  1. Tina Weirather (liechtensteini)       495 pont
  2. Maria Höfl-Riesch (német)              490
  3. Lara Gut (svájci)                                488
  …
71. Miklós Edit (magyar)                         22

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.

2019.03.09 13:38:23

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSO

A döntőben rossz rajt miatt parancsolták le a pályáról olimpiai bajnokunkat a szófiai vb-n.

2019.02.21 23:28:21

Téli sportok N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nykänen, a nyughatatlan zseni a kilencvenes évektől elhatalmasodott állapot következményének lett az áldozata alighanem. Annak a viszonyrendszernek, amelyben a siker parancsa az egyetlen mérce, s amelyre nem készítette fel senki. Őt, aki utánozhatatlan volt a sáncon, ám semmi máshoz nem értett igazán.

2019.02.21 23:31:53

Téli sportok SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Láthattuk a szemüveges kislányt végül nagy bajnokként megdicsőülni.

2019.02.21 10:04:10

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Bánhidi Ákos: A díjat nem azért kaptam, amit Pjongcsangban elértünk.