ZSOLDOS BARNA 2018.02.22 15:47 Frissítve: 2018.02.22 16:09

Alpesi sí: Miklós Edit a jelenlegi elnök regnálása alatt nem folytatja

Botrány tört ki a Magyar Síszövetségben, miután a novemberben megválasztott elnök, Bajai András keményen nekiment a korábbi ügyvezető elnöknek, Kaszó Klárának. Miklós Edit kijelentette, a Bajai által vezetett szövetség sem sportolóként, sem sportvezetőként nem számíthat rá.

Bajai András keményen nekiment Kaszó Klárának

 

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtök délelőtt a Magyar Síszövetség irodája előtt a novemberben megválasztott elnök, Bajai András, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy pozíciója ellenére nem engedik be az épületbe és a legfontosabb dokumentumokba sem tekinthet bele. Az elnök azt állítja, a szövetséget a háttérből valójában még mindig Kaszó Klára irányítja, aki május óta nem tölt be hivatalos szerepet:

„Úgy érezzük, válsághelyzet van a síszövetségben. Nagyon szomorú vagyok, hogy hat hónapon belül a harmadik elnök is el fog tűnni a szövetség éléről, aztán majd jön egy negyedik, ötödik, hatodik, és nem tudom, meddig fog ez tartani. November huszadikán megválasztottak, de mint kiderült, a mai napig nem vagyunk a fővárosi törvényszéken bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy amikor szerettem volna belenézni a folyószámla-kivonatokba, erre nem volt lehetőségem. Viszont amióta a közgyűlés megválasztott, én és az elnökség vagyunk felelősek a törvényes működésért."

„Eljárni nem tudok a síszövetség elnökeként, viszont úgy tűnik, én vagyok a felelős. Miután a gazdálkodás terén gyanús dolgokat tapasztaltam, kikértem a Magyar Síszövetség szoftverszolgáltatójától a volt ügyvezető elnök, Kaszó Klára és Kapitány Ildikó főtitkár e-mailjeihez a hozzáférést. Ezért már meg is fenyegettek, hogy megbánom és feljelentenek, de ezt majd a hatóságok eldöntik. Én a törvényesség megismerése érdekében szerettem volna információkat kapni. Szerintem egy törtvénytelen elnökségi határozattal a tevékenységemet korlátozták, a Magyar Síszövetségbe nem tudok bejutni, és a telefont sem veszi fel senki."

„Én Klára barátja voltam, a munkáját nagyon sok szempontból pozitívan értékeltem, ám ez a szövetség nem demokratikusan működik. Dokumentumaim vannak annak bizonyítására, hogy itt senki nem döntött, a döntéseket készen kaptuk. Az elnökségi döntéseknél leírt határozatokat kaptunk, az elnökség alakuló ülésén olykor Kaszó Klára lediktálta a határozatokat. Ez nekem egy kicsit sok. Egyébként szerettem volna házon belül elintézni az ügyet. Ajánlatot tettem Kaszó Klárának, hogy amennyiben biztosítjuk a törvényes működés lehetőségét, amennyiben segít abban, hogy eltűnjenek a vattaegyesületek, és így a valóban versenyző egyesületek döntenek a síszövetségről, akkor hajlandó vagyok őt kinevezni bármilyen pozícióba."

Noha az olimpiai hetedik, kétszeres vk-dobogós Miklós Edit magyar színekben való versenyeztetését, fejlődését és sikereit is elsősorban Kaszó Klára munkája tette lehetővé, Bajai szerint ez nem enyhíti a vádjait:

„Nem szabad elvitatni azokat a pozitív eredményeket, amelyeket Kaszó Kláráék értek el. Magyarországnak a világ élvonalába tartozó síversenyzője Miklós Editen kívül talán sosem volt. Ez Klára érdeme, illetve a fantasztikusan jól működő utánpótlásprogram is. De ez senkit sem jogosít fel arra, hogy törvénytelen eszközökkel, antidemokratikus módszerekkel, autokrata módon vezesse a síszövetséget. Amikor elnökként bizalmat szavaztak nekem, azt mondtam, hogy átlátható, transzparens, szakmai alapon működő szövetség a vízióm – ebből semmit sem tudtam megvalósítani, mert nem engedték."

Az üggyel kapcsolatban természetesen megkérdeztük Kaszó Klárát is, aki visszautasította az elnök vádjait:

„Nincs válsághelyzet, csak mesterségesen próbálják előidézni. Nem kívánom kommentálni részleteiben Bajai András felvetéseit, május óta már semmilyen formában nem veszek részt a szövetség működtetésében. Az elnökségi ülések összehívását Kapitány Ildikó szokta segíteni, de mindegyik tagjának van munkája, így telefonon szokás velük egyeztetni. Sajnos az alkalmazottak és az irodai  munkatársak pont Bajai András miatt felmondtak, így valóban nem tartózkodik senki az irodában."

„Ami az e-maileket illeti, nyilvánvalóan tudja, hogy jogellenesen járt el; hogy megteszem-e a feljelentést, az ügyben még konzultálok. Nem mintha bármi szégyellnivaló lenne az e-mailjeim között, az eljárás azonban méltatlan egy elnöki címhez. Nem tartok igényt pozíciókra, jelenlegi külföldi munkám miatt nem is tudnék ilyet felelősséggel elvállalni. Leveleim feltörését követően megírtam Bajai Andrásnak, hogy többet nem kívánok vele semmilyen kapcsolatba sem kerülni, talán ez érthető. Azonban az elég ellentmondásos, hogy házon belül szeretne valamit elintézni, és ennek érdekében sajtótájékoztatót hív össze, amikor az általa vádolt személyek épp külföldön vannak."

„Miklós Edit nélkülünk, a szövetség mostani kulcsszemélyei, és az én baráti támogatásom, segítségem nélkül biztos nem folytatja a sportpályafutását. Bajai Andrásnak elképzelése sincs, hogyan kell versenyzőket ilyen szinten menedzselni, sem az általa előtérbe helyezett Vámos Attilának. Ha ez megtörténhetne, a magyar sísport nemcsak Editnek, hanem a sok támadás közepette jelenleg is jól működő programjainak és fejlődésének is búcsút mondhat."

A sajtótájékoztatót a helyszínen hallgatta végig hazánk legjobb sízője, Miklós Edit is, aki megerősítette Kaszó Klára szavait: amíg Bajai az elnök, addig semmilyen szerepet nem kíván betölteni a síszövetségben:

„Tartozom annyival, hogy idejövök, s kiállok Kaszó Klára és Kapitány Ildikó mellett, akik most is dolgoznak, és nem lehetnek itt, hogy megvédjék magukat. Az egész magyar sísport akkor kezdett fejlődni, amikor Kaszó Klára odakerült az elnökségbe. Biztos vannak hibák, de aki nem dolgozik, az nem is hibázik. Mindenbe bele lehet kötni. A szocsi olimpia eredményei után kezdtünk nagyobb támogatást kapni, és sokan azóta is erre hajtanak. Most, hogy meg van vetve az ágy, sokkal egyszerűbb belefeküdni..."

„Az biztos, hogy ha a Bajai, Vámos duó marad a síszövetségnél, rám sem sportolóként, vagy később sportvezetőként nem számíthatnak. Így nem akarom tovább csinálni. Sokszor elmondtam, miután felhagyok az aktív sporttal, a sí mellett akarok maradni, és segíteném az utánpótlást, de egy ilyen vezetőséggel eszembe sem jut. Az elnök nem a sportolók eredményeit és értékeit nézi, csak az a fontos neki, hogy bejut-e egy irodába vagy sem. Egy elnöknek szponzorokat, támogatókat kellene találnia, nem a papírokat bújnia."

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”