Alpesi bajnokok: Hirscher és Fenninger is megvédte címét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.22. 15:07
null
Marcel Hirscher az első férfi, aki sorozatban négyszer nyerte meg az összetett vk-t alpesi síben (Fotó: Reuters)
Taroltak az osztrákok alpesi síben a világkupa-sorozat utolsó állomásának utolsó napján. A férfiaknál és a nőknél is megszerezték az összetett bajnoki címét. Síugrásban nem képzelhető el szorosabb vetélkedés, mint amilyent láthattunk Severin Freud és Peter Prevc között. Összefoglaló a téli sportágak vasárnapi eseményeiről.

Alpesi sí, férfiak: Marcel Hirscher mindent vitt, és történelmet írt

Már az utolsó verseny előtt tudni lehetett, hogy Marcel Hirscher megnyeri az összetett világkupát a férfi alpesi sízőknél. Kjetil Jansrud, aki matematikailag még befoghatta volna osztrák riválisát, nem állt rajthoz, mert a műlesiklás nem az erőssége, és nem látott már esélyt.

Ezzel együtt a szakági világkupa sorsa még teljesen nyílt volt. A német Felix Neureuther 55 pontos előnnyel vezetett Hirscher előtt. Neureuther azonban nagyon rossz formát mutatott, talán az egész szezonban nem teljesített olyan rosszul, mint vasárnap. Hirscher viszont bajnokhoz méltóan száguldott, s megnyerte a viadalt. Ezért 100 pontot kapott, míg a német csak 22-t, így Hirscher a műlesikló szakágban is az élen végzett.

Hirscher történelmet írt, hiszen a férfiak között még soha senki nem nyerte meg egymás után négyszer az összetett világkupát. Korábban a nőknél az osztrák Annemarie Moser-Pröll sorozatban ötször nyerte meg a legrangosabb pontversenyt, ez lehet az új cél Hirschernek.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, MÉRIBEL
Férfi műlesiklás

1. Marcel Hirscher (osztrák) 1:33.53
2. Giuliano Razzoli (olasz) +0.83
3. Alekszandr Horosilov (orosz) +1.09

A szakági vk végeredménye
1. Hirscher 614 pont
2. Felix Neureuther (német) 591
3. Horosilov 485

Az összetett vk végeredménye
1. Hirscher 1448
2. Kjetil Jansrud (norvég) 1288
3. Alexis Pinturault (francia) 1006

Anna Fenninger is megvédte címét (Fotó: Reuters)
Anna Fenninger is megvédte címét (Fotó: Reuters)

Alpesi sí, nők: szenzációs Fenninger!

Női alpesi síben nagyon izgalmas óriás-műlesikló versenynek nézett elébe a mezőny. Az összetett és a szakági világkupa sorsa is még nyílt volt. Előbbiben a címvédő osztrák Anna Fenninger és a szlovén Tina Maze, utóbbiban Fenninger és a szintén osztrák Eva-Maria Brem vetélkedett a kristálygömbért.

Összetettben Maze csak 18 pontos előnnyel vezetett Fenninger előtt, így némileg egyszerűsödött a kérdés: amelyikük előrébb végez, megnyeri az összetett párbajt.

Nem is csoda, hogy a fentiekben említett három versenyző végzett az élen az első futamban Fenninger, Maze, Brem sorrendben. A második menetben Brem átvette a vezetést, majd Maze következett. A szlovén nyolc tizeddel lassabbnak bizonyult, így Fennigernek már a második hely is elég lehetett a végső sikerhez.

Az osztrák azonban semmit sem bízott a véletlenre. Egész menetében benne volt a teljes szezonban mutatott kiváló teljesítménye, s végül fölényesen győzött, 38 századdal megelőzve Bremet, valamint 46-tal Mazét.

Így tehát Fenninger egyszerre két versenyt is megnyert: az összetettet és az óriás-műlesikló szakági vetélkedést is.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, MÉRIBEL
Női óriás-műlesiklás

1. Anna Fenninger (osztrák) 2:26.91
2. Eva-Maria Brem (osztrák) +0.38 mp hátrány
3. Tina Maze (szlovén) +0.46

A szakági vk végeredménye
1. Fenninger 542 pont
2. Brem 436
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 357

Az összetett vk végeredménye
1. Fenninger 1553
2. Maze 1531
3. Lindsey Vonn (amerikai) 1087

 

Freund hihetetlenül izgalmas versenyben nyerte el az összetett világkupát. (Fotó: t-online.de)
Freund hihetetlenül izgalmas versenyben nyerte el az összetett világkupát. (Fotó: t-online.de)

Síugrás: honfitársa babrált ki Prevccal, Freundé a világkupa

Az utolsó világkupaverseny előtt már csak két ugrónak, a német Severin Freundnak és a szlovén Peter Prevcnak maradt esélye, hogy megnyerje az összetettet. Freund 44 ponttal vezetett, így neki csak arra kellett figyelnie, hogy dobogós helyen végezzen.

Prevc nagyszerű formában érkezett az utolsó állomásra, amelyet a pénteki viadalhoz hasonlóan számára hazai földön, Planicán rendeztek meg. Két napja Prevc sáncrekordot ugrott 248.5 méterrel, ez a világcsúcstól is csupán három méterrel marad el.

Vasárnap az első körben a szlovén kiválóan ugrott, 236.5 méterrel a legjobbnak bizonyult, ráadásul a pontozók a stílusát is jobbnak értékelték német riválisánál. Prevc nyerte a sorozatot, Freund csak a hetedik helyen állt 14.1 pontos hátránnyal.

A második körben Freund csak 226 métert ugrott, és nem tudta átvenni vezetést, majd nemsokára többen is megelőzték. Ez azt jelentette, hogy ha Prevc az első helyen végez, akkor megnyeri az összetett világkupát is.

Egy másik szlovén, Jurij Tepes 244 méterrel messze a legjobbat ugrotta. Mint később kiderült: honfitársa ezzel alaposan kibabrált Prevccal. Ugyanis Tepes ezzel megnyerte a versenyt, Prevc csak a második helyen végzett, Freund a hetedik lett.

Így az összetettben pontazonosság alakult ki Freund és Prevc között, de ez a németnek kedvezett, mert a szezonban több, összesen kilenc viadalt nyert meg, míg a szlovén csak hármat.

SÍUGRÁS, VK-VERSENY, PLANICA
Repülősánc (méret: 225 méter)

1. Jurij Tepes (szlovén) 436.4 pont
2. Peter Prevc (szlovén) 433.6
3. Rune Velta (norvég) 418.2

Az összetett vk végeredménye:
1. Severin Freund (német) 1729 pont
2. Prevc 1729
3. Stefan Kraft (osztrák) 1578

Sílövészet: Martin Fourcade történelmet írt, Darja Domracseva először győzött

A férfiak sílövő vk-sorozatában a legfontosabb kérdés, az összetett sorsa már korábban eldőlt Martin Fourcade javára. A francia történelmet írt, hiszen sorozatban negyedszer nyerte meg az összetettet, erre még nem volt példa a férfiak között a sportág történetében.

A nők tömegrajtos versenyében a fehérorosz Darja Domracseva és a finn Kaisa Mäkäräinen vetélkedett az összetett világkupáért, de Domracsevának sokkal nagyobb esélye volt a végső sikerre. Egyrészt 32 pontos előnnyel vezetett, másrészt a tömegrajtos szakágban sokkal erősebbnek számít.

Domracseva a negyedik helyen végzett, míg Mäkäräinen csak a 13. lett, így a fehérorosz örülhetett. A 28 éves Domracseva először nyerte meg az összetett világkupát.

SÍLÖVÉSZET, VK-VESENY, HANTI-MANSZIJSZK
Férfi tömegrajtos (15 km)

1. Jakov Fak (szlovén) 38:09.8 (0 büntetőkör)
2. Anton Sipulin (orosz) +10.3 mp hátrány (2)
3. Tarjei Bö (norvég) +12.5 (1)

A szakági vk végeredménye
1. Sipulin 242 pont
2. Fak 204
3. Martin Fourcade (francia) 186

Az összetett vk végeredménye
1. M. Fourcade 1042
2. Sipulin 978
3. Fak 883

Női tömegrajtos (12.5 km)
1. Laura Dahlmeier (német) 35:08.2 (0 büntetőkör)
2. Gabriela Soukalová (cseh) + 7.1 mp hátrány (0)
3. Marie Dorin Habert (francia) +19.9 (2)

A szakági vk végeredménye
1. Franziska Preuss (német) 218 pont
2. Valja Szemerenko (ukrán) 210
3. Domracseva 206

Az összetett vk végeredménye
1. Domracseva 1092
2. Mäkäräinen 1044
3. Valja Szemerenko 865

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik