A norvégok megint megtréfálták a sógorokat

Vágólapra másolva!
2012.02.11. 18:28
null
Anders Bardal győzelemre vezette a norvégokat (Fotó: Action Images)
Címkék
A németországi Willingenben folytatódott a síugrók világkupa sorozata, ahol szombaton csapatversenyt rendeztek. A sílövők a finnországi Kontiolahtiban, a sífutók a csehországi Nové Mestóban, az északi összetett versenyzők a kazahsztáni Almatiban, a férfi alpesi sízők az oroszországi Szocsiban, míg a hölgyek az andorrai Soldeuban versenyeztek.

 

A síugrók csapatversenyének az osztrákok voltak az első számú esélyesei, de a legutóbbi ilyen viadalon, még decemberben a csehországi Harrachowban a norvégok megtréfálták őket. A „sógorok" nem is vették félvállról a versenyt, hiszen az összetett világkupa első két helyezettje, Andreas Kofler és Gregor Schlierenzauer, a címvédő Thomas Morgenstern mellett Martin Koch alkotta a csapatot.

Utóbbi kezdett, s igencsak ráhozta a frászt a szurkolóikra, hiszen az első ugrásokat követően csak a hetedik helyen álltak az amúgy nem túl acélos mezőnyben. Velük szemben viszont a norvégok – akik két helyen is változtattak a harrachowi győzőkön – húztak egy merészet és az újoncnak számító Anders Fannemellel kezdtek, aki viszont meghálálta a bizalmat és az élre repítette az északiakat.

Ugyan Kofler az addigi legnagyobb ugrással (143.5) ugyan faragott a hátrányból és végül felhozta a második helyre az osztrák csapatot, ám Morgenstern jócskán kikapott Vegard Haukoe Sklettől, így majd harminc pontosra nőtt a különbség, amit aztán Schlierenzauernek sikerült nyolc és fél pontra csökkentenie Anders Bardallal szemben.

Az első sorozat legnagyobb ugrásait azonban nem a két válogatott versenyzői érték el, hanem a japán Takeucsi Taku és a német Severin Freund, akik 145 és fél méterig ugrottak. A két versenyző csapata állt félidőben a harmadik és a negyedik helyen, kevéssel megelőzve a szlovénokat, míg az első sorozat után még harmadik svájciak, az oroszok és a kazahok kiestek.

A második sorozatban Fannemell már nem tudta megismételni az első sorozatban nyújtott teljesítményét, de szerencséjére Koch még őt is alulmúlta. Így nőtt a norvég előny, s ezúttal Kofler sem remekelt, míg Rune Velta hozta a tőle elvártat, így két ugróval a vége előtt nagyjából tíz pont maradt a különbség.

Ráadásul Sklett 138 és fél méterig repült, amelytől Morgenstern alaposan elmaradt, így több mint húsz pontos előnyből várhatták a norvégok az utolsó ugrókat. Schlierenzauer ugyan 137 méterig repült, és ezzel jobb volt Bardalnál, ám a norvég már abban a tudatban ugrott, hogy még egy 123 méteres biztonsági is a győzelmet jelentette volna, de ezt jó tíz méterrel meg is fejelte. A harmadikok végül a házigazda németek lettek alig két ponttal megelőzve a japánokat.

SÍUGRÓ-VK, WILLINGEN (NÉMETORSZÁG)
CSAPATVERSENY
1. Norvégia 999.2
2. Ausztria 976.3
3. Németország 963.7

A sílövőknél a sprintversenyeket rendezték, ahol a férfiaknál Martin Fourcade győzött az orosz Tyimofej Lapsin és a svájci Benjamin Weger előtt, míg a nőknél a német Magdalena Neuner diadalmaskodott a finn Kaisa Mäkärainen előtt.

SÍLÖVŐ-VK, KONTIOLAHTI (FINNORSZÁG)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Martin Fourcade (francia) 24:58.2 (1)
2. Tyimofej Lapsin (orosz) +0.8 (0)
3. Martin Weger (svájci) +1.6 (0)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Fourcade (francia) 720 pont
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 711
3. Andreas Birnbacher (német) 607
NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Magdalena Neuner (német) 23:07.4 (1)
2. Kaisa Mäkäräinen (finn) +12.3 (1)
3. Darja Domracseva (fehérorosz) +17.0 (2)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Magdalena Neuner (német) 876 pont
2. Darja Domracseva (fehérorosz) 843
3. Kaisa Mäkäräinen (finn) 733

A sífutóknál a férfiak 30 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenyén a svéd Johan Olsson remek hajrával megelőzte az összetett világkupában vezető svájci Dario Colognát, míg a harmadik az orosz Makszim Vljegzsanyin lett. A hölgyek hasonló típusú, de fele ekkora távján a norvég marit Björgen volt képes hasonlóra a lengyel Justyna Kowalczyk ellenében, míg a harmadik itt honfitársnője, Therese Johaug lett.

SÍFUTÓ-VK, NOVÉ MESTO (CSEHORSZÁG)
FÉRFI 30 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Johan Olsson (svéd) 1:13:42.0
2. Dario Cologna (svájci) +1.5
3. Makszim Vljegzsanyin (orosz) +18.0
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Dario Cologna (svájci) 1474 pont
2. Petter Northug (norvég) 1181
3. Devon Kershaw (kanadai) 854
NŐI 15 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Marit Björgen (norvég) 39:20.3
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) +4.0
3. Therese Johaug (norvég) +14.3
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marit Björgen (norvég) 1804 pont
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1792
3. Therese Johaug (norvég) 1320

Az északiösszetett versenyzőknél is norvég siker született, ahol Mikko Kokslien remek sífutó teljesítményének köszönhetően megelőzte a német Björn Kircheisent és a japán Vatabe Akitót. Az összetett világkupában élen álló francia Jason Lamy-Chappuisnak ezúttal be kellett érnie a negyedik hellyel.

ÉSZAKI ÖSSZETETT-VK, ALMATI (KAZAHSZTÁN)
GUNDERSEN-VERSENY
1. Mikko Kokslien (norvég) 25:12.7
2. Björn Kircheisen (amerikai) +8.9
3. Vatabe Akito (japán) +10.6
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 938 pont
2. Vatabe Akito (japán) 733
3. Alessandro Pittin (olasz) 692

A férfi alpesi sízők a két év múlva esedékes olimpia helyszínén Szocsiban tesztelték a pályát, s a lesikló futamot a svájci Beat Feuz nyerte meg a kanadai Benjamin Thomsen és a francia Adrien Theaux előtt. Az összetett világkupa éllovasa, a horvát Ivica Kostelic viszont csak a 29. helyen zárt, így előnye alaposan megcsappant a svájci síző előtt.

ALPESISÍ-VK, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Beat Feuz (svájci) 2:14.10
2. Benjamin Thomsen (kanadai) +0.27
3. Adrien Theaux (francia) +0.59
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 943 pont
2. Beat Feuz (svájci) 893
3. Marcel Hirscher (osztrák) 825

A nőknél először járt a világkupa mezőnye Andorrában. A pénteki óriás-műlesikló futamot a viharos erejű szél miatt el kellett halasztani, ezért az eredetileg vasárnapra tervezett műlesiklást már szombaton megrendezték. A versenyt az első futamban csak ötödik osztrák Marlies Schild nyerte a svéd Frida Ingemarsdotter és honfitársnője, Kathrin Zettel előtt.

A szél viszont alaposan kibabrált az első futamot megnyerő finn Tania Poutiainennel, aki az utolsó időmérő pontnál még a második futamban is az élen állt, ám kevéssel a cél előtt olyan szélvihar támadt, hogy egyszerűen nem látta a pályát a levegőben szállóporhótól, és végül kénytelen volt feladni a versenyt.

ALPESISÍ-VK, SOLDEU (ANDORRA)
NŐI MŰLESIKLÁS
1. Marlies Schild (osztrák) +1:39.44
2. Frida Hansdotter (svéd) +0.60
3. Kathrin Zettel (osztrák) +0.86
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1350 pont
2. Tina Maze (szlovén) 844
3. Maria Höfl-Riesch (német) 796

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik