Szocsi 2014: tízezren is hármas holland gyorskoris siker

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 16:42
null
Az ezüstös Kramer gratulál a honfitársnak, a holland Bergsmának az olimpiai csúccsal kivívott győzelemhez (Fotó: Reuters)
A férfi gyorskorcsolyázók 10 000 méteres versenyét rendezték meg kedden a Szocsiban zajló téli olimpián. Az aranyérmet új olimpiai csúccsal a holland Jorrit Bergsma szerezte meg, honfitársait, Sven Kramert és Bob de Jongot megelőzve. A férfi 500 és 5000 méteres verseny után tehát ezúttal is három németalföldi versenyző állhatott a dobogóra.

 

Ebben a versenyszámban csak tizennégyen indulhattak, az első négy páros után a német Patrick Beckert állt az élen 13:14.26-os idővel, de az utolsó három futamban indult a három holland, akik ma is tarolásra készültek. A versenyszám torinói bajnoka (1998-ban ezüst, 2010-ben bronzérmes volt), az ötödik párban induló Bob de Jong át is vette a vezetést, több mint hét másodpercet javítva az addigi legjobb eredményen.

A holland trióból következő párban a tavalyi távonkénti világbajnokság ezen versenyszámának győztese, az 5000 méter szocsi bronzérmese, Jorrit Bergsma indult a belga Bart Swingsszel. Előbbi végig a legjobb részidőket futotta, míg utóbbi sokáig a harmadik idővel jött, de aztán a táv kétharmadánál javított egy pozíciót. Bergsma végül több mint 20 másodperccel járt honfitársa előtt, és kis híján egy kört vert a belgára, 12:44.45-es ideje új olimpiai csúcs lett. Swings viszont elfáradt, és végül visszacsúszott a harmadik helyre.

Már csak a címvédő dél-koreai Li Szung Hun és a négy évvel ezelőtti döntő szenvedő alanya, az edzője téves utasítására pályát tévesztő, 5000 méteren viszont Vancouverben és Szocsiban is nyerő Sven Kramer volt még hátra. Alaposan bekezdtek, mindketten másodperceket vertek Bergsma idejére, miközben közöttük csak tizedmásodpercek voltak. Fél távhoz közeledve a holland elhúzott, míg a koreai részidői már csak a harmadik helyre voltak jók. A hajrára aztán Kramer is elfáradt, három körrel a vége előtt már Bergsma ideje volt a jobb, és végül négy és fél másodperccel előbbi kikapott. Viszont megint hármas holland siker született, mert Li öt másodperccel De Jong mögé szorulva csak negyedikként zárt.

Szocsi 2014
GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 10 000 MÉTER
1. Jorrit Bergsma (Hollandia) 12:44.45 perc (olimpiai rekord)
2. Sven Kramer (Hollandia) +4.57 mp hátrány
3. Bob de Jong (Hollandia) +22.74
4. Li Szung Hun (Dél-Korea) +27.23
5. Bart Swings (Belgium) +29.54
6. Patrick Beckert (Németország) +29.81




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik