Szocsi 2014: Svendsen csak célfotóval verte Fourcade-ot

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 12:32
null
Emil Hegle Svendsen ha csak egy hajszállal is, de megelőzte a francia Martin Fourcade-ot (Fotó: Action Images)
A férfi sílövők 15 km-es tömegrajtos versenyét rendezték kedden, a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a norvég Emil Hegle Svendsen szerezte meg a francia Martin Fourcade és a cseh Ondrej Moravec előtt.

 

A már két napot halasztott versenyszám kedden sem kezdődött el időben, de ezúttal csak negyedórát halasztottak, igaz, a változatosság kedvéért most nem a meleg, vagy a köd, hanem a szakadó hóesés zavarta a versenyt. Ez meg is látszódott az első lövészet eredményén, hiszen a mezőny fele – köztük a már itt két aranyat szerző francia Martin Fourcade is – hibával kezdett.

A második lövészet után már csak öten maradtak hibátlanok: a norvég Emil Hegle Svendsen, a kanadai Jean-Philippe Le Guellec, a francia Jean-Guillaume Béatrix, a cseh Ondrej Moravec és a német Erik Lesser. A harmadik után már csak Svendsen, Moravec és Le Guellec mondhatta el ugyanezt magáról, de utóbbi sokkal lassabban lőtt, így a büntetőkörösök közül Fourcade és a kettőt (!) is hibázó norvég Ole Einar Björndalen is megelőzte.

A negyedik lövészethez négyen érkeztek nagyjából egyszerre, a kanadai hátránya már 20 másodperc volt. Björndalen azonban ezúttal négyet is rontott, míg a leggyorsabban Fourcade végzett, így négy másodperc előnyre tett szert, ezt azonban gyorsan ledolgozták az üldözők. Sokáig együtt haladtak hármasban a cél felé, de aztán Moravec nem bírta az iramot.

A végén aztán szívszaggató hajrá következett, amikor a célegyenesben a norvég vágott az élre, s úgy tűnt simán nyer is, de kicsit korán kezdett ünnepelni és a hátulról becsúszó Fourcade szinte ugyanakkor ért a célba. Végül a célfotó alapján kiderült, hogy a norvég nem alaptalanul ünnepelt, igaz a francia azonos idővel szorult a második helyre. Előbbi így két vancouveri aranyához begyűjtötte a harmadikat, míg Fourcade két szocsi bajnoki címe mellé szerzett egy ezüstöt, Moravec pedig beért a harmadik helyre. Björndalen a hat hibával végül csak a 22. helyen ért célba, de a két váltóban még van esélye a rekorddöntésre.

Szocsi 2014
SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 15 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY
1. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 42:29.1 perc (0 lövőhiba)
2. Martin Fourcade (Franciaország) +0.0 mp hátrány (1)
3. Ondrej Moravec (Csehország) +13.8 (0)
4. Jakov Fak (Szlovénia) +28.1 (2)
5. Jevgenyij Garanyicsev (Oroszország) +56.2 (3)
6. Fredrik Lindström (Svédország) +1:01.4 (2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik