Szocsi 2014: sima volt a döntő, Kanada megvédte a címét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.23. 15:20
null
Kanada átmasírozott a mezőnyön Szocsiban (Fotó: Action Images)
A kanadai jégkorong-válogatott Jonathan Toews, Sidney Corsby és Chris Kunitz találatával 3–0-ra legyőzte Svédországot a szocsi téli olimpia fináléjában, így megvédte a címét.

 

Egy kisebb csapás már a mérkőzés előtt érte a svédeket, hiszen a háromkoronások Nicklas Bäckström nélkül mentek ki a bemelegítésre, azaz négy olyan játékos – Bäckström mellett Henrik Sedin, Henrik Zetterberg és Johan Franzén – nélkül vágtak neki a meccsnek, akinek amúgy állandó helye lenne a keretben. Mint utóbb kiderült, Bäckström pozitív doppingtesztet produkált az olimpián.

A meccsen nagyon erősen kezdett a címvédő, előbb Sidney Crosby, majd Patrice Bergeron lőtt kapura, de Henrik Lundqvist mindkét lövésnél zárta a rést. A svédek is gyorsan felvették a nagy tempót, Gustav Nyquist szép korongszerzés után lőtt, a kapuvasról Carey Price lábára pattant a korong, ám a kanadai kapus ki tudta piszkálni a gólvonal elől.

A harmad közepén a kapuvas kisegítette a svédeket is, Bergeron lövését követően a korong Lundqvisten megpattanva jött ki a vasról. Nem sokkal később a szerencse már nem volt a kapussal: Jeff Carter passzolt be laposan jobbról, középen Jonathan Toews ólálkodott, és közelről Lundqvist lába között a kapuba továbbította a pakkot. 0–1

A kanadaiak emberelőnyhöz is jutottak a gól után, de azt Ryan Getzlaf és Patrick Marleau lövése ellenére nem tudták kihasználni. A harmad utolsó másodperceit viszont elrontották, hiszen Chris Kunitz fölöslegesen magasra emelte a botját, amiért mehetett a büntetőpadra. A csapat azonban őrizte előnyét a második harmad elején is, a folytatásban pedig ismét átvette az irányítást, ám a svédek kihúztak egy emberhátrányt.

Az előny letelte után is inkább az észak-amerikaiak tűntek veszélyesebbnek, és ugyan Lundqvist sokáig állta a sarat, ekkor már érett az újabb kanadai találat. Sidney Crosby pedig ismét bizonyította, hogy nyerő típus: az olimpián eddig gólt sem szerző csapatkapitány jól játszott, és a 36. percben megkoronázta teljesítményét egy nagyszerű akcióval: a saját harmada közelében szerzett korongot, senki sem tudta felvenni a sebességét, végül Lundqvistet lefektetve a bal lába mellett a kapuba passzírozta a korongot. 0–2

A második szünetre rendkívül nehéz helyzetbe került tehát Svédország, hiszen a győzelemhez annyi gólt kellett volna szereznie a folytatásban, amennyit Kanada addig összesen kapott az olimpiai tornán. Ráadásul a tengerentúliak a harmadik harmadban sem vettek vissza: Rick Nash a kapuvasat találta el, miközben a svédeknek olykor a korongkihozatal is nehézséget okozott.

A harmad közepén 10:1 volt a játékrészbeli kapura lövések aránya a kanadaiak javára, nem csoda, hogy a juharlevelesek növelték az előnyüket. Crosby szerzett korongot a mezőnyben, Chris Kunitz továbbvitte, majd keresztbe vezette, és kilőtte a jobb felsőt! Ezzel eldőlt a mérkőzés, a svédekben nem maradt erő és hit sem, és végül a szépítő gól sem jött össze. Mike Babcock csapata 3–0-ra nyert.

Kanada megvédte az olimpiai bajnoki címét – Európában! –, összességében kilencedik alkalommal nyerte meg az ötkarikás játékokat, a legutóbbi négy olimpiából pedig harmadszor ért fel a csúcsra.

SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONG, DÖNTŐ
SVÉDOSZÁG–KANADA 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
Nagy Jégpalota, 11 076 néző. V:
Meier (amerikai), Sutherland, Amell, Wheler (mindhárom kanadai)
SVÉDORSZÁG: Lundqvist – Kronwall, Jo. Ericsson – Krüger, Ji. Ericsson, Hagelin; Hjalmarsson, Oduya – Silfverberg, Johansson, Landeskog; Karlsson, Edler – Alfredsson, Berglund, Steen; Tallinder, Ekman-Larsson – Nyquist, Krüger, Hagelin. Szövetségi kapitány: Pär Marts
KANADA:
PRICE – KEITH, WEBER (1) – BERGERON, CROSBY 1, KUNITZ 1; DOUGHTY, Vlasic – PERRY, Getzlaf, Benn; Bouwmeester, Pietrangelo – CARTER (1), TOEWS 1, Marleau; Hamhuis – Nash, Duchene, P. Sharp; St. Louis. Szövetségi kapitány: Mike Babcock
MESTERMÉRLEG

Pär Marts: – Mint az oviban: két órával a meccs előtt tudtam meg, hogy Bäckström nem játszhat, pedig a legjobb csapatunkra lett volna szükség. Kanada magasabb sebességen játszott és birtokolta a korongot, nem is tudtam megszámolni, hányszor tört ki a harmadából. Nem lehet így játszani Kanada ellen, amely sokkal jobb volt nálunk.
Mike Babcock:
– Domináltunk, mert a világ legnagyobb színpadán is végre tudtuk hajtani, amit akartunk. Kiválóan játszottunk, sok helyzetünk volt, és az ellenfél kapusa így is remekelt.
Gólszerzők: Toews (12:55, Carter, Weber), Crosby (35:43), Kunitz (49:04)

A VÉGEREDMÉNY
Olimpiai bajnok:
Kanada (Jamie Benn, Patrice Bergeron, Jay Bouwmeester, Jeff Carter, Sidney Crosby, Drew Doughty, Matt Duchene, Ryan Getzlaf, Dan Hamhuis, Duncan Keith, Chris Kunitz, Robert Luongo, Patrick Marleau, Rick Nash, Corey Perry, Alex Pietrangelo, Carey Price, Patrick Sharp, Mike Smith, Martin St. Louis, P. K. Subban, John Tavares, Jonathan Toews, Marc-Édouard Vlasic, Shea Weber), 2. Svédország, 3. Finnország, 4. Egyesült Államok, 5. Oroszország, 6. Csehország, 7. Szlovénia, 8. Lettország, 9. Svájc, 10. Ausztria, 11. Szlovákia, 12. Norvégia

KÜLÖNDÍJAK
A legjobb…
…kapus:
Carey Price (Kanada)
…hátvéd: Erik Karlsson (Svédország)
…csatár: Phil Kessel (Egyesült Államok)
…játékos: Teemu Selänne (Finnország)
Az All Star-csapat: Henrik Lundqvist (Svédország) – Drew Doughty (Kanada), Erik Karlsson (Svédország) – Phil Kessel (Egyesült Államok), Teemu Selänne (Finnország), Mikael Granlund (Finnország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik