Szocsi 2014: orosz hokis tragédia - négy között a finnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.19. 15:46
null
A finnek kiejtették a házigazda oroszokat (Fotó: Action Images)
A Szocsiban zajló téli olimpia jégkorongtornájának negyeddöntőjében Finnország hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte a házigazda Oroszországot, így bejutott a négy közé, ahol Svédországgal találkozik.

 

A házigazda eddig nem szerepelt túl fényesen, hiszen a szlovénok elleni viszonylag sima (5–2) győzelem után az Egyesült Államok elleni nagyszerű összecsapáson szétlövéssel alulmaradt, majd az addig két meccsen tíz gólt kapó szlovákokat csak büntetőkkel tudta megverni, így játszania kellett a negyeddöntőbe jutásért – igaz, a norvégokat nagyon megverte (4–0).

I. harmad

A Kanada ellen csak szétlövésben alulmaradó, legjobb csoportmásodikként az előző körben pihenő finnek már a harmadik percben emberelőnybe kerültek Ilja Kovalcsuk kiállítása miatt, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Nem úgy a nagyon jól kezdő oroszok, akik Mikael Granlund büntetését hamar kihasználták: Pavel Dacjuk középre készített korongját Kovalcsuk középről, óriási erővel a léc alá bombázta. 0–1

Másfél percig sem élt azonban az orosz vezetés, Petri Kontiola elhozta a bulit az orosz harmadban, a korongra Juhamatti Aaltonen csapott le, a bal szélen a komplett hazai védelmet kicselezve a kapu elé korizott, majd Szemjon Varlamov mellett a kapuba lőtt – ez is parádés gól volt! 1–1

Sőt! Hiába próbálkozott a házigazda az első 18 percben 13 kapura lövéssel, míg a finnek csak nyolccal, a nyolcadikból megszerezte újabb gólját a vendégcsapat, Granlund használta ki védője határozatlanságát, majd a középen érkező Teemu Selännéhez passzolt, a 43 éves támadó pedig a jobb alsóba helyezett – tovább javítva rekordját mint a legidősebb olimpiai gólszerző (43 év 7 hónap 16 nap). 2–1

II. harmad

A második harmad is két orosz helyzettel indult, de ezt követően fölénybe kerültek a finnek, amihez persze az sem ártott, hogy Alekszej Jemelint gáncsolás miatt kiküldték két perce. A harmadik előnnyel pedig már éltek is, Selänne visszaadta a kölcsönt, Granlund pedig kiszorított helyzetből, jobbról Varlamov mellett a kapuba ütött. 3–1

Az újabb találat után az oroszok kapuscserére szánták el magukat, a 15 lövésből három gólt kapó – a túloldalon eddig 16/1 volt a mutató – Varlamov helyére Szergej Bobrovszkij állt be. Még támadóbb felfogásban folytatták az oroszok, a legnagyobb lehetőség Alekszandr Szjomin előtt adódott, ziccerénél azonban Tuukka Rask óriásit védett.

III. harmad

A záró harmadban folytatódott az orosz dominancia, már ami a lövéseket illeti ugyebár, futószalagon érkeztek a lehetőségek Rask kapujára, de a 26 éves, torontói kapus azonban minduntalan állta a sarat. Lasse Kukkonen kiállításánál már Alekszandr Radulov is a kapuba került, a korongot azonban sokadik kísérletre sem sikerült a finn kapuba juttatni.

A finnek igazából még Nyikolaj Kuljomin büntetése alatt sem törték magukat az újabb gól megszerzése érdekében – 15 perc alatt kettő lövésig jutottak ebben a harmadban –, az oroszok pedig egyre elkeseredettebben próbáltak visszakapaszkodni a meccsbe. Három és fél perccel a vége előtt ráadásul a finnek szerezhettek volna újabb gólt, de Bobrovszkij kétszer is óriási bravúrral védett.

A házigazda végül 38 lövéssel zárta a meccset, Rask azonban Kovalcsuk korai bombáját leszámítva lehúzta a rolót, így a 2010-es olimpián bronzérmesként záró finnek jutottak a négy közé, ahol a svéd válogatottal találkoznak.

SZOCSI 2014, FÉRFI JÉGKORONGTORNA
NEGYEDDÖNTŐ
Finnország–Oroszország 3–1
(2–1, 1–0, 0–0)
G: Aaltonen (9:18), Selänne (17:38), Granlund (25:37), ill. Kovalcsuk (7:51)
KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNY
Svédország–Szlovénia 5–0
(1–0, 0–0, 4–0)
G: Steen (18:50), D. Sedin (41:42), L. Eriksson (48:04), Hagelin (51:27, 56:10)
KÉSŐBB
Kanada–Lettország 18.00
Egyesült Államok–Csehország 18.00

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Svédország–Finnország
Kanada/Lettország–Egyesült Államok/Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik