Szocsi 2014: Matt fényes győzelme műlesiklásban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.22. 18:08
null
Kettős osztrák sikernek örülhettek a „sógorok” a férfi szlalomban (Fotó: Action Images)
A férfi alpesi sízők műlesiklását rendezték meg szombaton az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet az osztrák Mario Matt szerezte meg honfitársa, Marcel Hirscher és a norvég Henrik Kristoffersen előtt. A magyar Farkas Norbert az első futam után még az 58. helyen állt, a másodikban azonban kiesett.

 

Az első futamot Matt, a szakág korábbi kétszeres világbajnoka nyerte meg, aki majdnem fél másodperccel volt gyorsabb a svéd André Myhrernél, míg az ugyancsak svéd Mattias Hargin, illetve a később harmadik helyre bejövő olasz Stefano Gross hátránya már háromnegyed másodperc. Rajtuk kívül még hárman, a francia Jean-Baptiste Grange, az óriás-műlesiklás itteni bajnoka, az amerikai Ted Ligety és a német Felix Neureuther tudott még egy másodpercen belülre kerülni az osztrákhoz képest.

Amikor utóbbi sorra került a második futamban, akkor a tavalyi világbajnok Hirscher állt az élen Kristoffersen előtt, aki parádés második futammal rukkolt ki, de az elsőben csak nyolcadik volt. Hozzá képest Neureuther 41 százados előnyből indult, de folyamatosan veszített belőle, a végén pedig kaput is tévesztett. Ligety ennél csak egy századdal tudott jobbat, viszont ő is hibázott, végül ki is esett, majd Grange hasonló sorsra jutott.

Hargin is gyorsan eladta fél másodperces előnyét, de legalább célba ért, az más kérdés, hogy Hirscherhez képest másfél másodperces hátránnyal. Gross már csak hat tizedet kapott, ezzel a harmadik helyre zárkózott az első sorozat után csak tizenötödik Kristoffersen mögé, míg Hirscher már érmes volt. Ráadásul Myhrer szintén kiesett, így biztossá vált az osztrák arany, mert már csak Matt volt hátra a legjobbak közül.

Előnye 1.28 mp, volt, s bár ő is adott el belőle rendesen, végül 28 századot megőrzött belőle, így végül ő nyerte meg a „testvérharcot”, míg a bronz a norvégé lett. A legnagyobb előrelépés azonban mégsem az övé, hanem az első futamban csak 26. szlovák Adam Zampáé lett, aki a második futam legjobb idejével húsz helyet lépett előre.

A 117 induló között ott volt a magyar Farkas Norbert, aki 94-es rajtszámmal startolt, s végül az első futamban két századmásodperc híján kilenc másodperces hátránnyal az 58. helyen ért célba. A sok kieső miatt a második futamban még a harminc közé kerülés sem lett volna elképzelhetetlen a magyar fiú számára, de végül ő sem tudta befejezni a pályát, és kiesett.

Szocsi 2014
ALPESI SÍ, FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Mario Matt (Ausztria) 1:41.84 p
2. Marcel Hirscher (Ausztria) +0.28
3. Henrik Kristoffersen (Norvégia) +0.83
4. Stefano Gross (Olaszország) +0.88
4. Fritz Dopfer (Németország) +0.88
6. Adam Zampa (Szlovákia) +1.44
...
Farkas Norbert (Magyarország) kiesett



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik