Szocsi 2014: Viletta-arany, Kostelic negyedik olimpiai ezüstje

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.14. 13:23
null
A bajnok Viletta derűsen nyugtázza Innerhofer magánszámát (Fotó: Reuters)
Alpesi síben a férfi szuperkombinációt rendezték meg pénteken a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a svájci Sandro Viletta szerezte meg a horvát Ivica Kostelic és az olasz Christof Innerhofer előtt.

Az első futamban, a lesiklásban az ebben a szakágban már egy bronzot begyűjtő, négy éve pedig óriás-műlesiklásban ezüstérmes norvég Kjetil Jansrud kilencedikként teljesítette a pályát és 1:53.24-es idejénél senki sem tudott jobbat menni. Némi meglepetésre a cseh Ondrej Bank lett a második, mindössze 14 századmásodperces hátránnyal, míg a lesiklás olimpiai bajnoka, az osztrák Matthias Mayer lemaradása 37 század volt.

A műlesiklásban erős versenyzők közül Kostelic állt a legelőkelőbb helyen: ő 93 századmásodperces mínusszal a hetedik pozícióból várta a folytatást. Az amerikaiak közül Bode Miller 1.43-mal a 12., Ted Ligety pedig 1.93-mal a 18., míg Alexis Pinturault a 23. helyen végzett, utóbbi majdnem két és fél másodperces hátránnyal.

A francia aztán annyira nem tudott javítani a szlalomban, hogy nem sokkal a cél előtt kiesett, sőt a tavalyi világbajnok Ligety sem lehetett már olimpiai bajnok a célba érkezésekor, mert csak a harmadik helyre került a remek műlesiklást produkáló szlovák Adam Zampa és a horvát Natko Zrncic-Dim mögött.

Végül aztán Viletta vetett véget Zampa menetelésének, aki azonban így is rengeteget lépett előre a lesiklásban elért 28. helyéhez képest. Kettőjükkel Miller sem bírt, így nem tudta megvédeni a vancouveri címét. A szám 2011-es vb-ezüstérmese, Innerhofer viszont a második helyen ért célba.

Kostelic, aki nagy esélyessé lépett előre a lesiklás után, a szlalomban nem ment annyira jól, és Viletta mögé szorult (de Innerhofert azért lejjebb szorította). Svindal is csak a hatodik idővel ért a célba, az osztrák Max Franz és a norvég Aleksander Aamodt Kilde pedig ki is esett, míg a lesiklás olimpiai bajnoka, Mayer a tízbe sem fért be.

Bank már a pálya elején eladta a másfél másodperce előnyét, s végül csak hatodik lett. Jansrud jobban tartotta magát, de végül ő is leszorult a dobogóról, így Viletta örülhetett az aranyéremnek, míg Kostelic már negyedszer szorult a második helyre olimpián, s ebből háromszor éppen a kombinációban.

SZOCSI 2014
ALPESI SÍ, SZUPERKOMBINÁCIÓ
1. Sandro Viletta (Svájc) 2:45.20
2. Ivica Kostelic (Horvátország) +0.34
3. Christof Innerhofer (Olaszország) +0.47
4. Kjetil Jansrud (norvég) +1.06
5. Adam Zampa (Szlovákia) +1.14
6. Bode Miller (Egyesült Államok) +1.40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik