Szocsi 2014: Kanada női hokisai 0-2-ről védték meg címüket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.20. 20:56
null
Kanada nem adta fel, nagyot küzdött, és végül nyert (Fotó: Reuters)
Kanada női jégkorong-válogatottja nyerte meg Szocsiban az olimpiai tornát, miután a fináléban túlórás meccsen győzte le a világbajnoki címvédő, 57. percig 2–0-ra vezető amerikaiakat. Kanada zsinórban negyedik olimpiai bajnoki címet szerezte meg, az amerikaiak harmadik olimpiai döntőjüket bukták el, természetesen mindet az északi szomszéd ellen.

Az amerikaiak két fórnak köszönhetően a kezdés után nem sokkal mezőnyfölényre tettek szert, de Shannon Szabadossal az élen a kanadaiak kiválóan védekeztek, majd Hilary Knigth fegyelmezetlensége miatt a 9. percben emberelőnyhöz jutottak. Annak kimaradása után viszont megint emberhátrányba kényszerültek, igen ám, de az ellenfél akkor sem jutott gólig, sőt még a két perc végkifejlete előtt létszámban újfent megfogyatkozott. A jó iramú, de kemény, hat kiállítást (három-három) hozó ideges ütközet első harmadában nem született gól, a kanadaiak kilenc, az amerikaiak tizenegy kapura lövéssel próbálkoztak az első harmadban.

A második harmad kanadai mezőnyfölényére rásegített a felvonás közepi emberfór, Szabados után ekkor már Jessie Vetternek is igazolnia kellett jó formáját. A 32. percben aztán vezetést szereztek az amerikaiak: Meghan Duggan a bal oldalról szépen kilőtte a hosszú felsőt, Szabados előtt két brusztoló takarta a kilátást.

A címvédő határtalan öröme
A címvédő határtalan öröme

Mindössze hét mp telt el a harmadik harmadból, amikor emberelőnyhöz jutottak az amerikaiak, amit 54 mp alatt Alex Carpenter révén gólra is váltottak. Kanada kétgólos hátrányba került, bár még majd' harmadnyi idő volt hátra akkor, ami a sportágban sok mindenre elég. Két gólra mindenképpen. Más kérdés, hogy Kanada sokáig nem igazán tudott nagy rohamra indulni.

Az amerikaiak ugyanis állták a sarat, és egyre inkább átérezhették: elérhető közelségbe került számukra az aranyérem. Brianne Jenner az 57. percben szépített a juharleveleseknek, így megcsillant valami halvány remény. A végére Szabadost is lehívták a kapuból, majd amerikai kapuvas után 59:05-nél Marie-Philip Poulin egyenlített. Hosszabbítás!

A ráadásban érződött a feleken a fáradtság, de mentek becsülettel. A 67. percben Catherine Ward takarított férfibekkek számára is irigylésre méltóan saját kapujánál, négy a három ellen maradtak a jégen a csapatok, de nem sokáig. Hat másodperccel később ugyanis Jocelyne Lamoureux odacsapott bottal a korongot már birtokló Szabadosnak – ő is mehetett a büntetőpadra. Nem sokkal később követte őt Hilary Knight, a túlórát érő, második kanadai gólt szerző Poulin pedig a hosszabbítás első igazi fórját kihasználva eldöntötte az aranycsatát!

SZOCSI 2014
NŐI JÉGKORONGTORNA, DÖNTŐ
Kanada–Egyesült Államok 3–2
(0–0, 0–1, 2–1, 1–0) – h. u.
G:
Brianne Jenner (56:34), Marie-Philip Poulin (59:05, 68:10), ill. Meghan (31:57), Carpenter (42:01)
KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT

Svájc–Svédország 4–3
(0–1, 0–1, 4–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik