nemzetisport.hu 2014.02.16 08:53 Frissítve: 2015.03.02 02:47

Szocsi 2014: Jansrud lett a norvégok új szupermenje

A férfi alpesi sízők szuper óriás-műlesiklását rendezték meg vasárnap, a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet egy norvég versenyző szerezte meg, de nem a címvédő, szakági vk-éllovas Aksel Lund Svindal, hanem Kjetil Jansrud, aki az amerikai Andrew Weibrechtet, illetve a harmadik helyen századra azonos időt teljesítő amerikai Bode Millert és a kanadai Jan Hudecet előzte meg.

Az olimpiai bajnok, Kjetil Jansrud (Fotó: Reuters)

 

A kombináció ezüstérmese, a horvát Ivica Kostelic teljesítette elsőként a pályát, de 1:20.19-es idejét már a következő induló, a francia Thomas Mermillod Blondin is túlszárnyalta 55 századmásodperccel, majd a hatos rajtszámú kanadai Morgan Pridy is javított további 34 századot. Kettővel később az olasz Peter Fill vette át a vezetést éppen ugyanennyit faragva, majd 13-sal Bode Miller vette át a vezetést újabb 18 századdal. Ő vezetett akkor is, amikor a szakági legjobbak csoportja következett, igaz az utána következő két osztrák, Otmar Striedinger és Max Franz két, illetve hét századmásodperccel maradt el csak tőle.

Az elitek közül elsőként a szakági éllovas és címvédő Aksel Lund Svindal rajtolt, de a norvég kilenc századmásodos hátránnyal ezúttal még a pillanatnyi dobogóról is leszorult, míg a lesiklás olimpiai bajnoka, az osztrák Matthias Mayer kiesett. Honfitársa, Georg Streitberger sem járt sokkal jobban, több mint egy másodperces hátránnyal még az első tízből is kiszorult. A svájci Patrick Küng is 71 századot kapott, míg a francia Adrien Theaux hatvannyolcat.

Ekkor következett a lesiklás bronzérmese, Jansrud, aki remekül kezdett, az első időmérőnél csak 16 századdal volt elmaradva Millertől, és ezt is folyamatosan faragta. Az utolsó időmérőnél csak két század volt a hátránya, s mivel az amerikai a cél előtt hibázott egyet, tudni lehetett, hogy ha a norvég ezt a szakaszt kifogástalanul teljesíti, akkor akár a vezetést is átveheti. Így is lett, Jansrud végül több mint fél másodpercet verve Millerre, állt az élre.

Az elitcsoportból utolsóként a kanadai Jan Hudec startolt, aki végül Millerrel századra azonos idővel a holtversenyes második helyet szerezte meg. Ezt követően is akadt még fordulat: a 29-es rajtszámú Weibrecht, aki a pálya nagy részén jobb időket teljesített, mint Jansrud, a vége előtt két tizedmásodperccel is vezetett, de a norvég utolsó szakaszával ő sem tudott mit kezdeni, s végül három tizedmásodperccel a második helyre szorult.

Bár összesen hatvanhárman álltak rajthoz a számban, a verseny érdemi része ezzel gyakorlatilag befejeződött. A hátralévők közül ugyan még a harmincnegyedikként rajtoló cseh Ondrej Bank be tudott érni a tízbe (kilencedik lett) de az élmezőny már nem változott, így ismét norvég aranyérmese lett a számnak, ám nem Aksel Lund Svindalnak, hanem Kjetil Jansrudnak hívják az illetőt. Nem mellesleg sorozatban negyedszer nyerik a norvégok a versenyszámot, hiszen Svindal előtt Kjetil Andre Aamodt Salt Lake Cityben és Torinóban győzött. 

SZOCSI 2014
 
ALPESI SÍ, FÉRFI SZUPER-G  
1. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:18.14 perc
2. Andrew Weibrecht (Egyesült Államok) +0.30 mp hátrány
3. Jan Hudec (Kanada) +0.53
3. Bode Miller (Egyesült Államok) +0.53
5. Otmar Striedinger (Ausztria) +0.55
6. Max Franz (Ausztria) +0.60
2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.