Szocsi 2014: hármas norvég siker a női 30 km-es sífutásban

Vágólapra másolva!
2014.02.22. 11:45
null
Marit Björgen hatodik aranyérmét szerezte, amely a norvég csapat tizenegyedik győzelme volt Szocsiban (Fotó: Action Images)
A női sífutók 30 km-es szabad stílusú versenyét rendezték szombaton az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a norvég Marit Björgen szerezte meg két honfitársnője, Therese Johaug és Kristin Steira előtt. Ez volt a norvég küldöttség tizenegyedik aranyérme Szocsiban.

 

Ennek a távnak a címvédője a lengyel Justyna Kowalczyk, míg legutóbbi világbajnoka Marit Björgen, ám azokat a versenyeket klasszikus stílusban futották, így a mérvadó inkább a 2011-es világbajnokság lehet, amelyet viszont az idei Tour de Ski-győztes Johaug nyert meg hatalmas fölénnyel Björgen és Kowalczyk előtt.

Hogy ez a versenyszám valóban az ő felségterülete, azt ezúttal is bizonyította az apró termetű szőkeség, hiszen végig ő diktálta a tempót, s tíz kilométer után két honfitársnőjével, Björgennel és Steirával sikerült is leszakítania a teljes mezőnyt. Fél távnál már több mint fél perc volt az előnyük, s ekkor jött el az a pillanat, amikor Kowalczyk belátta: feleslegesen üldözi a norvég triót, a negyedik hely pedig már nem motiválta, s inkább feladta a versenyt.

Az éllovas hármas viszont tovább növelte az előnyt, amely húsz kilométernél már az ötven másodpercet, a háromnegyedénél pedig az egy percet is meghaladta. Egyet azonban Johaug is tudott: ha az utolsó kilométereken nem tudja leszakítani magáról Björgent, a hajrában honfitársnője a jobb. Hogy nem tudta, vagy nem akarta, azt nem tudni, de a táv nagy részében összedolgozó hármas együtt maradt már a táv végéig, így gyakorlatilag megágyazva Björgen hatodik olimpiai aranyának, amelyből hármat itt Szocsiban nyert.

Így is történt, az utolsó néhány száz méteren Björgen otthagyta a többieket és elsőként ért célba, két és fél másodperccel Johaug és több mint hússzal Steira előtt. Az üldözők versenyét a finn Kerttu Niskanen nyerte, de már majd' másfél perccel leszakadva a győztestől.

Björgen ezzel a sikerrel utolérte az örökranglistán Ljubov Jegorova orosz sífutót és Ligyija Szkoblikova szovjet gyorskorcsolyázót, akik pályafutásuk során szintén hat olimpiai aranyérmet nyertek. A 33 éves norvég sífutó ráadásul ezzel minden idők legsikeresebb női téli olimpikonja lett, hat aranya mellett ugyanis három ezüsttel és egy bronzzal is rendelkezik. A téli játékok legeredményesebb sportolóinak örökranglistáján Björgen feljött a harmadik helyre honfitársai, Ole Einar Björndalen sílövő és Björn Daehlie sífutó mögé.

Szocsi 2014
SÍFUTÁS, NŐI 30 KM (SZABAD STÍLUS)
1. Marit Björgen (Norvégia) 1:11:05.2 perc
2. Therese Johaug (Norvégia) +2.6 mp
3. Kristin Steira (Norvégia) +23.6
4. Kerttu Niskanen (Finnország) +1:21.7
5. Eva Vrabcová-Nyvltová (Csehország) +1:21.9
6. Aurore Jean (Franciaország) +1:22.3





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik