Szocsi 2014: a finnek kiütötték az amerikaiakat a bronzért

Vágólapra másolva!
2014.02.22. 18:18
Finnország szerezte meg a bronzérmet a Szocsiban zajló férfi jégkorongtornán, miután az Egyesült Államokat 5–0-ra legyőzte.

Finnország többet tett a bronzéremért, és meg is szerezte (Fotó: Reuters)
Finnország többet tett a bronzéremért, és meg is szerezte (Fotó: Reuters)
Finnország többet tett a bronzéremért, és meg is szerezte (Fotó: Reuters)
Finnország többet tett a bronzéremért, és meg is szerezte (Fotó: Reuters)
Finnország többet tett a bronzéremért, és meg is szerezte (Fotó: Reuters)

 

Amerikai emberelőnnyel kezdődött a mérkőzés, miután Teemu Selännét kiállították, James van Riemsdyknek volt is egy helyzete. A finnek túlélték a hátrányt gól nélkül, aztán viszont támadásba lendültek, és Jussi Jokinen lövésénél a gólvonalra bevetődő két védő közül mentett az egyik. Hamarosan jött az első finn előny is, az eredményben azonban nem történt változás, sőt, akkor sem kellett az álláson módosítani, amikor Patrick Kane büntetőt lőhetett: a chicagói támadó próbálkozása után Tuukka Rask lábbal hárított a bal alsó elől. Az amerikaiaknak Max Pacioretty révén a harmad utolsó percében is volt helyzetük, de a kiugrást követően ismét Rask volt a végállomás.

LÁTVÁNYOS ÖSSZEOMLÁS
Az amerikaiak az első négy meccsükön 20 gólt szereztek, aztán az elődöntőben és a bronzmeccsen egyet sem. Ez az 5–0-s kudarc húsz éve a legnagyobb vereségük ötkarikás játékokon, húsz éve is a finnektől kaptak ki, 6–1-re a negyeddöntőben.

A második harmad közepén Kane ütőjét eltörték ziccerben, így a támadó újabb rávezetéssel jött és azt is kihagyta, pedig akkor már amerikai szemszögből 0–2 volt az állás. Tudniillik 11 mp alatt kétszer is betaláltak a finnek a harmad elején: előbb Teemu Selänne szerzett vezetést az európaiaknak, majd pillanatokkal később Jussi Jokinen növelte az előnyt – amerikai hideg zuhany. A játékrész végén támadásba lendült az Egyesült Államok, volt egy videobírózás is a harmad legvégén, de a korong Rask kapuja mellett ment el, így nyugodt előnnyel mehettek pihenőre az európaiak.

A harmadik harmadban a játék képe alapján még esélye is lehetett volna az amerikaiaknak, de aztán végleg bebizonyosodott, hogy ez nem Patrick Kane meccse: az amerikait újra kiállították, a finnek pedig kihasználták az előnyt. A rendezetlen védelemmel szemben Juuso Hietanen maradt üresen a kék vonalnál, és takarásból kilőtte a bal alsót. Az Egyesült Államok meginogott, sorra jöttek a fegyelmezetlenségek, az északiak pedig könyörtelenül kihasználták a fórokat, előbb Mikael Granlund visszapassza után Teemu Selänne helyezett a jobb alsóba, majd az 54. percben Olli Määttä állította be az 5–0-s végeredményt.

Finnország az elmúlt hat olimpiájából ötön érmet szerzett. Összességében ez a 8. érem a finneknek férfi jégkorongban, 2 ezüst mellett a 6. bronz.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONGTORNA, BRONZMÉRKŐZÉS

Egyesült Államok–Finnország 0–5 (0–0, 0–2, 0–3)
Gólszerző: Selänne (0–1, Granlund, Korpikoski, 21:27; 0–4, Granlund, Korpikoski, 49:06 – a másodikat emberelőnyből), Jokinen (0–2, Lehtera, Kontiola, 21:38), Heitanen (0–3, Ruutu, Lepisto, 46:10 – emberelőnyben), Määttä (0–5, Lehtera, Jokinen, 53:09 – emberelőnyben)
Lövések: 27, ill. 29
Kiállítások: 12, ill. 4 perc

A döntőben: Svédország–Kanada vasárnap, 13.00 (tv: Duna Tv)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik