A svéd hokisok összetörték a finn szíveket, az aranyért csatázhatnak

Vágólapra másolva!
2014.02.21. 15:27
null
A finnek megint fejet hajtottak ősi északi riválisuk előtt (Fotó: Reuters)
Elsőként Svédország jutott be a szocsi téli olimpián a férfi jégkorongtorna döntőjébe, miután 2–1-re legyőzte Finnországot az első elődöntőben. A másik ágon 18 órakor Egyesült Államok–Kanada mérkőzést rendeznek.

Az első harmad 0–0-s eredményének a svédek örülhettek jobban, lévén ők játszottak többször is emberhátrányban: a mérkőzés elején Alexander Steen kiállítását a kezdeti finn roham után elég simán védekezték ki, ám egy kettős fórban már nagyon kellett repkednie a kapu előtt Henrik Lundqvistnek, hogy kifogja a finnek összes kísérletét. A svédek annyira felbuzdultak a jó védekezésen, hogy jelentős fölényben fejezték be a harmadot, ám nem tudtak betalálni a beteg Tuukka Raskot helyettesítő Kari Lehtonen kapujába.

A második harmad hetedik percében Finnország megszerezte a vezetést: Sami Vatanen előreküldte a korongot, amelybe beleértek, így nem lett tilos felszabadítás, Olli Jokinen meg kapura terelte a korongot Lundqvist legnagyobb meglepetésére – a svéd kapus meglepetése elsősorban abban nyilvánult meg, hogy beengedte a korongot… A gólt videózás után adták meg.

A svédek öt percig voltak hátrányban – közben egy emberhátrányt is kivédekeztek – , a 32. percben egyenlítettek: Loui Eriksson Jonathan Ericsson passza után lőtte ki a bal alsót. A 37. percben aztán már a svédek vezettek: Olli Jokinen kétperces kiállítását az olimpián kiválóan játszó Erik Karlsson góljával használták ki.

A kiegyenlített mérkőzést emberfóros góllal döntötték el a svédek (Fotó: Reuters)
A kiegyenlített mérkőzést emberfóros góllal döntötték el a svédek (Fotó: Reuters)

A záró harmadban előbb a svédek éltek át kritikus perceket, lévén Daniel Sedin kiállítását is ki kellett védekezniük – sikeresen tették, a háromkoronások emberhátrányos specialista egységei kiváló munkát végeztek. A finneknek ezt követően jött a kritikus szakasz: kevesebb, mint tíz perc maradt, és a svédek továbbra is 2–1-re vezettek. Öt perccel a vége előtt három a kettőben meglógtak a svédek, de Loui Eriksson nem tudta kihasználni a kialakított helyzetet – pedig egy góllal szinte reménytelen helyzetbe hozhatta volna a riválist.

A kitámadó finnek mellett a sárga mezesek kontrázhattak kedvükre, de a finn bekkek óriási mentésekkel óvták kapujukat. A másik oldalon viszont csak nem adódott ziccer, hiába tudtak még egyenlő létszám mellett is szinte felállni a nagy fölénybe kerülő finnek. A végén a kapust is hiába hívták le, Svédország megőrizte minimális előnyét, 2–1-re győzött, és 1994, valamint 2006 után harmadszor is van esélyük az olimpiai aranyérem megszerzésére. Ellenfelük az Egyesült Államok–Kanada elődöntő győztese lesz.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONGTORNA, ELŐDÖNTŐ
Svédország–Finnország 2–1 (0–0, 2–1, 0–0)

Gólszerző: O. Jokinen (0–1, Vatanen, 26:17), L. Eriksson (1–1, J. Ericsson, Bäckström, 31:39), E. Karlsson (2–1, Steen, D. Sedin, 36:26 – emberelőny)
Lövések: 25, ill. 26
Kiállítások: 10, ill. 4 perc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik