A hokigép, amely soha nem megy tönkre - Ovecskin-portré

Vágólapra másolva!
2014.01.30. 07:49
null
A Washington Capitals ásza, Alekszandr Ovecskin (Fotó: Reuters)
Nem engedte el a hokibotot, lift helyett felfutott a tizedik emeltre, az NHL történetének legjövedelmezőbb szerződését kötötte meg. A szocsi téli olimpia sztárjairól szóló sorozatunk második részében az orosz hokizsenit, Alekszandr Ovecskint mutatjuk be. A Sidney Crosbyról szóló első részt ide kattintva olvashatja el!

Alekszandr Ovecskin sorsa akkor pecsételődött meg, amikor szüleivel betért egy játékboltba. Az akkor kétéves kisfiú megfogott egy hokibotot, amitől sehogyan sem akart megválni. Ezen a ponton eldőlt: újabb klasszissal erősödik a jégkorong. Persze, addig azért még kellett tenni egyet, s mást…

Volt kitől örökölnie sportszeretetét. Apukája, Mihail Ovecskin labdarúgó volt, anyukája, Tatyana Ovecskina pedig kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó (1976 és 1980). Gyerekkorában a labdarúgás és a kosárlabda is érdekelte. „Majdnem mindennap játszottunk, de nemcsak focit, hanem mindenféle sportot kipróbáltunk – mondta róla egy gyerekkori barátja, Misa Batanov. – Nem kellett semmit sem bizonyítania, vagy követni valakinek az útját. Egyértelmű volt, hogy bajnok lesz belőle.”

Ovecskinék moszkvai lakása a tizedik emeleten volt. A kis Szása persze nem a liftet használta, inkább gyorsan felfutott a lépcsőházban…

Bár több sportot kipróbált, elég hamar egyértelművé vált, hogy a hoki a legfontosabb. Még a legjobb játékosok kártyáit is gyűjtötte, és már ekkor az NHL-ről álmodozott.

A Dinamóban

Nyolc éves volt, amikor a szeretett báty, a nem sokkal később autóbalesteben elhunyt Szergej elvitte a Dinamo Moszkva edzésére. Idő hiányában a szülők nem mindig tudták elvinni a tréningre, így felvetődött, hogy mégsem lesz belőle jégkorongozó. Azonban edzője és persze saját maga is ragaszkodott a játékhoz, így karrierje folytatódott.

„Jégkorongozó akartam lenni, senki és semmi sem téríthetett le erről az útról” – emlékezett vissza Ovecskin erre az időszakra.

Profivá 16 éves korában vált a Dinamóban. A 2001–2002-es szezonban 21 meccsen csak négy pontot ért el, de később 152 meccsen 36 gólt és 32 gólpasszt hozott össze.

Ovecskin fantasztikus gója a Phoenix ellen

Az NHL-ben

A tengerentúlon is felfigyeltek Ovecskin tehetségére. 2003-ban a Florida Panthers draftolni akarta, de még nem töltötte be a 18. életévét, így ez a szerződés meghiúsult. Olyannyira nagy értéknek tartották, hogy a 2004–2005-ös drafton – immár felnőttként – az első helyen választotta ki a Washington Capitals. A mai napig ott tereli a korongot, ám egy ideig még várnia kellett, hogy bemutatkozzon. Ugyanis a szezon elmaradt a munkajogi viták miatt, így csak egy évvel később léphetett pályára az NHL-ben. Addig maradt a Dinamónál.

Álomszerűen indult a washingtoni karrier. Az első évadban rögtön az első mérkőzésen két gólt ütött a Columbus Blue Jacketsnek. Ovecskin az első helyen végzett az újoncok összevetésében a gólok és a szerzett pontok tekintetében. Ő lett az év újonca (a szintén abban az évadban bemutatkozó Sidney Crosby előtt), és bekerült az All Star csapatba is. Utóbbiban a következő négy évben is folyatosan helyet kapott. Az egyéni statisztikákat figyelembe véve a 2007–2008-as évad sikerült a legjobban. Ovecskin 112 pontot hozott össze 65 gól és 47 assziszt formájában.

Ovecskin mondta

„Láttam a kipattanót, és amikor a korong felém jött azt mondtam: óh Istenem!, Korong! Bele kell ütnöm!”


„Az erősségem nem a lövésem, hanem én magam.”

„Ez a hoki. Soha nem tudod, mi fog történni. Ez egy kemény sport. Itt vagyok fog nélkül, törött orral, de jól nézek ki!”

„Rendben vagyok. Az orosz gépek soha nem mennek tönkre.”

Első fizetése elérte az újoncoknak adható maximumot, de a bónuszoknak köszönhetően a 3.9 millió dollárt is megkereste éves szinten.

És ha már a fizetésekről van szó. 2008-ban nem kevesebb mint 124 millió dollárért aláírt egy 13 évre szóló szerződést, ami 9.5 milliót jelent egy évre, természetesen a bónuszok és a reklámpénzek nélkül. Ez volt az NHL történetének legjövedelmezőbb szerződése. Ennek fényében igazán aprópénznek tűnik az a 98 844 dolláros büntetés, amit 2009-ben kapott, miután nem megfelelő módon ütközött a pályán két ellenfelével.

Bár Ovecskin játéka rendre ponterős, és ennek megfelelően szinte mindig a legjobbak között végzett a különböző összevetésékben, a legfontosabb csapatsiker, a Stanley-kupa a mai napig hiányzik gyűjteményéből. A konferencia-elődöntőnél tovább egyszer sem jutott csapatával.

A Malkin-affér

A 2004-es NHL-drafton Ovecskin mögött másodikként választották ki Jevgenyij Malkint (Pittsburgh Penguins). A két klasszis között ki nem mondott rivalizálás kezdődött. Mindenketten kiválóan teljesítettek, így a világ is jobban figyelt rájuk. Eleinte jó barátok voltak, a 2006-os torinói olimpián egy szobában is laktak, ám utána eltávolodtak egymástól. Bár a miértre hivatalos verzió nincs, a jól értesültek úgy vélik, egy szórakozóhelyen Ovecskin megütötte Malkin ügynökét, s ez okozta az elhidegülést kettejük között. A jégen sem bántak egymással túl finoman, ám egy idő után helyreállt a béke. Ez kulcsfontosságú tényező lehet a szocsi arany felé vezető úton.

Zsíros szponzori szerződések

Mint világklasszis játékost a szponzorok nem kerülhették meg, és valószínűleg nem is akarták. Számtalan jól jövedelmező szerződést kötött (többek között a Nike-val, a Coca-Colával, a Gillette-tel), ezekből talán a Gilette a legkülönlegesebb. Ugyanis Ovecskin mindig is szakállt viselt, így ettől meg kellett válnia. A pontos szponzori pénzeket persze titok övezi, de a Forbes becslése szerint 3.5 millió dollárt tehet zsebre évente a reklámokból.

Az olimpián

Kanada mellett alighanem Oroszország a szocsi téli olimpia legnagyobb esélyese. És nemcsak a hazai környezet miatt. A most 28 éves Ovecskinnek olyan világklasszis társai lesznek, mint a kapitány Pavel Dacjuk, Ilja Kovalcsuk vagy Jevgenyij Malkin. Habár azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy négy évvel ezelőtt Vancouverben ugyanezek az úriemberek szintén jelen voltak az olimpián, a nyolc között éppen a házigazda Kanadával kerültek össze. Kanada akkor simán, 7–3-ra győzött.

Azért Ovecskin a válogatottal szép sikereket is elért, hiszen 2008-ban és 2012-ben is világbajnoki címet szerzett.

Ovecskin nagyon büszke, hogy Szocsiban is képviselheti a válogatottat. „Sokat jelent ez nekem. Büszke vagyok magamra és a családom miatt is.”

Ezt tudja Ovecskin


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik