Keleti kényelem

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2010.06.01. 15:06
Ismét előbújt a kérdés: hány csapat legyen az NB I-ben? Egy korábbi írásomban szó volt már erről, de érdemes visszatérni a témára, mert...

Ismét előbújt a kérdés: hány csapat legyen az NB I-ben? Egy korábbi írásomban szó volt már erről, de érdemes visszatérni a témára, mert egyre – fogalmazzunk így – érdekesebb vélemények merülnek fel ennek kapcsán.

A futballvezérek most azzal próbálják magyarázni a 18-as csapatlétszámot, hogy a nagy közönséget vonzó két kelet-magyarországi csapat elbúcsúzna az élvonaltól, ami gazdaságilag nem lenne kedvező a magyar futball egésze számára. A gond csak az – ahogy azt a fenti írásban is kifejtettem –, hogy a hazai labdarúgás nem működik üzletszerűen, azaz bevételei döntő többségét nem a piacról, a fogyasztóktól (vagyis a szurkolóktól) szerzi, hanem tulajdonosai máshol megtermelt pénzét költik, amely vagy visszajön valahol hosszabb távon a gazdáiknak, vagy nem.Egy korábbi írásomban szó volt már erről, de érdemes visszatérni a témára, mert egyre – fogalmazzunk így – érdekesebb vélemények merülnek fel ennek kapcsán.

A futballvezérek most azzal próbálják magyarázni a 18-as csapatlétszámot, hogy a nagy közönséget vonzó két kelet-magyarországi csapat elbúcsúzna az élvonaltól, ami gazdaságilag nem lenne kedvező a magyar futball egésze számára. A gond csak az – ahogy azt a fenti írásban is kifejtettem –, hogy a hazai labdarúgás nem működik üzletszerűen, azaz bevételei döntő többségét nem a piacról, a fogyasztóktól (vagyis a szurkolóktól) szerzi, hanem tulajdonosai máshol megtermelt pénzét költik, amely vagy visszajön valahol hosszabb távon a gazdáiknak, vagy nem.

Tehát ha a bevétel – legalábbis a nagyobbik része – nem a szurkolótól jön, akkor nem mindegy, hogy hol hány szurkoló van? A magyar klubok bevételében alig néhány százalék származik a jegybevételekből, merchandising gyakorlatilag nincsen, komoly szponzorok eddig sem bukkantak fel sem Diósgyőrben, sem Nyíregyházán a futballmeccseket látogató tömegeket követve – valóban az rengeti majd meg labdarúgásunkat, ha ez a két csapat elbúcsúzik?

Könyörögöm, ne képzeljük magunkat az amerikai ligák franchise-rendszerébe, ahol valóban ilyen alapon hoznak döntéseket – ezért szeretnének például NFL-klubot Los Angelesbe, a legnagyobb médiapiacra –;ott ugyanis valóban a nézőtől jön a bevétel, nem a lelkes/megszállott/fanatikus/bolond (a megfelelő aláhúzandó) tulajdonosoktól.

Itt gyakorlatilag be is lehetne fejezni a gondolatot, de sajnos nem csak egyszerűen arról van szó, hogy kell-e az NB I-be ez a két klub. (Személy szerint semmi problémám velük, és kérem, ne is akarja senki így félreérteni a mondandót…)

Ahhoz ugyanis, hogy ezt keresztülvigyék, az új bajnokság előtt pár héttel kellene módosítani a versenykiíráson, a kiesők megmentésével felrúgni a sport általános szabályait, nyilvánvalóan kivételezni két egyesülettel. Milyen üzenete van mindennek a szurkolók, az üzleti szféra, a társadalom felé? A magyar futballban már megint (még mindig) mindent szabad? Itt nem érvényesek a szabályok? A rend, fegyelem, törvényesség hármast már nincs kin számon kérni, de a hitelességet igen, márpedig egy ilyen döntés a magyar futball maradék tiszteletét, megbecsülését is aláásná. Mindezt egy olyan célért, amely – a fent leírtak miatt – messze nem ér ennyit, azaz lényegesen többet veszítenénk a réven, mint amennyit nyernénk a vámon.

(Zárójelben: különösen érdekes az az érvelés, hogy azért ne legyen az NB I-ben csak 10-12 csapat, és ezáltal akár négy Debrecen–Videoton meccs egy évben, mert a futball „hagyománytisztelő sportág”. Az egy dolog, hogy nálunk vagy mondjuk Skóciában vannak-e komolyabb társadalmi hagyományai a labdarúgásnak, az viszont egészen biztos, hogy a futball egyik legősibb hagyománya az: az utolsó kiesik és punktum.)

De ha mindezt egyesek komolyan gondolják, akkor javaslom, ne álljunk meg itt, vegyük csak mégis elő az amerikai mintát! Nem is értem, hogy miért ragadunk le a 18 csapatos élvonalnál, minek egyáltalán feljutó és kieső? Amerikában is csak azt engedik indulni, aki mindenkinek tetszik, és a leggyengébbek is maradhatnak. Tessék tehát csak nyugodtan kiszórni a Paksot, a Pápát meg persze az MTK-t, minek ide csapat néző nélkül, helyettük telepítsünk még hatóságilag NB I-et Szegedre, Salgótarjánba, és persze akkor már Érdre is, elvégre az is megyei jogú város, több mint 50 ezer lakossal…

De ezt lassan még viccből végiggondolni is rosszabb, mint a magyar válogatott játékát nézni szombaton a németek ellen. Csak sajnos az sem vicc.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik