Nemzetisport.hu 2011.05.15 17:49 Frissítve: 2015.03.31 01:55

Pénzüknél vannak: az NBA legjobban kereső játékosai

Lehet azt állítani, hogy Európában jól megfizetik a legjobb futballistákat, és ez így is van. Azonban közülük csak a legnagyobbak fizetése vetekedhet a tengerentúli profi ligák sztárjainak éves gázsijával. Kobe Bryant, Kevin Garnett, Pau Gasol vagy éppen Zach Randolph simán eltarthatna egy-egy honi futballcsapatot, sőt akár a komplett magyar kosárlabda-bajnokságot is. Vigyázat, nagyon nagy számok jönnek!

15. Amare Stoudemire (New York Knicks) – 16 486 611 dollár

A liga egyik legsokoldalúbb játékosa a téli csereidőszakban került a Phoenix Sunstól kedven csapatához, a New York Knickshez. A centerként, csatárként és hátvédként is bevethető villámgyors, erős és magasságához képest jókezű játékos 28 éves, azaz még van vagy öt-hat jó éve. Ennek megfelelő az éves fizetése is, ami több mint háromszorosa az 5.2 millió dolláros átlagos NBA-fizunak.

Dwight Howard (zimbio.com)
Dwight Howard (zimbio.com)

14. Dwight Howard (Orlando Magic) – 16 509 600 dollár

A Floridai csapat klasszikus franchise playere – azaz olyan játékos, akivel a kezdetektől hosszú távon számolnak, mégpedig azért, hogy csapatot építsenek köré. Nos, a 25 éves, 211 centi magas, elképesztő fizikumú Howard hozza, amit elvárnak tőle. Háromszoros választották be az év védekező csapatába (legutóbb a hétvégén), volt a liga legjobb lepattanózója, de az idei 22.9-es pontátlaga miatt sem kell elbujdokolnia. 2007-ben (négy év után) még csak a rájátszásba, 2009-ben azonban már nagydöntőbe vezette a Magicet, igaz, ott simán alulmaradtak a Lakersszel szemben.

13. Carmelo Anthony (New York Knicks) – 17 149 243 dollár

A pontgyáros kiscsatár (small forward) is a télen került a Knickshez, miután hét és fél szezonon át szolgálta a Denver Nuggetset, amellyel minden évben bejutott a rájátszásba, márpedig ilyenhez előtte nem nagyon voltak hozzászokva a Mérföldmagas városban. Igazi nyerőember, aki a fontos meccseken is tud jó lenni: egyéni playoff rekordja 42 pont!

Zach Randolph (atssportblog.com)
Zach Randolph (atssportblog.com)

12. Zach Randolph (Memphis Grizzlies) – 17 333 333 dollár

Z-Bo sokak számára igazi talány. A sok szobortestű atléta között a maga 206 centijével és a hozzá rendelt 118 kilójával sem ügyesnek, sem gyorsnak nem tűnik. De a látszat csal! Nem véletlenül költ egy 29 éves spílerre ennyi pénzt egy olyan csapat, ahol nagyon gondosan be kell osztani a lóvét. Randolph a 2001 óta íródó karrierje során 17.6 pontot átlagol, most már sorozat négy alapszakaszt zárt 20 pont fölött. Idén végre pályára léphetett az All-Star hétvégén, a Grizzlies pedig egy négy évre szóló 71 millió (ebből 66 garantált) dolláros szerződést tolt az orra alá tavasszal. Aláírta, aztán vette a fejpántját, és a rájátszás első körében nyolcadik kiemelt csapatával nyaralni küldte a San Antoniót.

11. Vince Carter (Phoenix Suns) – 17 333 333 dollár

A fényes karrierjét Torontóban kezdő bedobóban minden megvolt, hogy az új Michael Jordan legyen. Talán nem is sok hiányozott hozzá, hogy ez így történjen. Valahol azonban elakadt a szekér, talán ott, hogy a Raptorsból nem sikerült komoly csapatot faragni. A New Jersey Netsből is csak majdnem. Az előző szezonban a Magickel már volt sikerélménye: pályafutása során először játszhatott konferenciadöntőt (4–2-re elbukták a Bostonnal szemben). Arizonában messze ő legjobban kereső játékos, és jövőre még több lóvé üti a markát: a 18 millió majd' hat és féllel több mint a sorban utána következő irányító zseni, Steve Nash bére (11.6 millió dollár).

Dirk Nowitzki (graphicshunt.com)

10. Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks) – 17 333 333 dollár

fogadni mérnénk, hogy nincs élő ember Dallasban, aki minden idők legjobb német játékosától sajnálná ezt a pénzt. Főleg, hogy Marc Cuban állja a cehhet... 20 éves volt, amikor a Dallas az 1. kör 9. választottjaként megszerezte a játékjogát. Azóta is az olajvárosban játszik, méghozzá fenomenálisan. Nem sok európai kosaras mondhatja el magáról, hogy tízszeres All-Star válogatott. És talán az egyetlen center, aki nyert hárompontos dobóversenyt (2006-ban). Ugyanebben az évben nagydöntőbe vezette a Mavset (kikapta a Miamitól), a következő idényben pedig első európaiként lett az alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP). Nővére szerint Nowitzkit a legkevésbé sem érdekli, hogy mennyit keres, pénze jelentős részét egy, az afrikai szegénység ellen küzdő alapítványa javára utalja. Szeret olvasni és tűrhetően játszik szaxofonon.

9. Jao Ming (Houston Rockets) – 17 686 100 dollár

A kínai óriást 2002-ben draftolta a Rockets, és kölcsönösen hálásak lehetnek egymásnak. Jaóról kevesen hitték el, hogy 229 centis magassága ellenére megállja majd a helyét az NBA-ben. Megállta, sőt príma centert faragtak belőle. Jao pedig tudása legjavát nyújtva rendre rájátszásba kormányozta a houstoni csapatot, ráadásul megnyitotta a klub (és talán az NBA számára is) a kínai piacot, ahol végre egy hazai játékosért rajonghattak a tíz- és százmilliók. Azonban egyre többet volt sérült, idén mindössze 5 meccset tudott vállalni. Szinte biztos, hogy visszavonul. A jótékonykodást és a reklámszerepléseket azonban továbbra sem kell feladnia.

Gilbert Arenas (si.com)
Gilbert Arenas (si.com)

8. Gilbert Arenas (Orlando Magic) – 17 730 694 dollár

A hátvédből Washingtonban lett a liga egyik legjobb pontszerzője, a csapat azonban ennek ellenére sem szállította szakmányban a sikereket. Egyedül 2005-ben jutottak be a rájátszásba, amikor még mentek is egy kört kiejtve a Chicago Bullst. Ha Nowitzki esetében leírtuk, hogy nem érdekli a pénz, akkor Arenas esetében elmondhatjuk, hogy minimum felemás a hozzáállása. Volt, hogy lemondott volna az éves fizetéséről, hogy a Wizards szabadügynököket tudjon igazolni, szintén a fővárosban a 2006–2007-es szezonban minden hazai meccsen dobott pontja után 100 dollárt tett be egy jótékonysági alapba, és afféle nevelőapja lett egy tízéves kisfiúnak, aki egy tűzvészben elveszítette a szüleit. A másik oldalon olyan apróságok vannak, mint a híres „Arenas Express" – a 25. születésnapra szervezett, a rapsztár, P Diddy által levezényelt 1 millió dolláros szülinapi hepaj.

7. Andrej Kirilenko (Utah Jazz) – 17 822 187 dollár

Az orosz kiscsatárnak már csak az idei szerződésre garantált a mesés honorárium, de nagyon csodálkoznánk, ha tíz, a mormonok között töltött szezon után nem találnák meg egy hasonlóan kecsegtető ajánlattal. Kiváló védőjátékos, a liga egyik legjobb blokkolója, és pontokban is hozzáteszi a maga átlag 12-jét. Hatszor segítette playoffba a csapatot, és 2007-ben még egy (a később bajnok San Antonióval szemben elbukott) konferenciadöntő is van a csomagban. Egy érdekes magánélet adalék: a már amerikai állampolgár, családjával egy utahi kisvárosban lakó Andrej feleségétől, Másától engedélyt kapott rá, hogy évente egyszer félrelépjen...

Pau Gasol (interbasket.net)
Pau Gasol (interbasket.net)

6. Pau Gasol (Los Angeles Lakers) – 17 822 187 dollár

Kirilenkóval együtt ők a liga legjobban fizetett nem amerikai játékosai. A spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok centert 3.-ként draftolta 2001-ben a Memphis Grizzlies, ahonnan hét évvel később már a liga sztárjaként igazolt a bajnoki címre törő Lakershez. Első szezonja végén az év újonca lett, négyszeres All-Star, kétszeres bajnok. Gasol a pályán kívül ugyanolyan nyugodt és céltudatos, mint a palánkok alatt. Amikor például 11 éves korában megtudta, hogy Magic Johnson HIV-pozitív, elhatározta, hogy orvos lesz, és megtalálja a betegség ellenszerét. Akár így is lehetett volna, ha a kosárlabda miatt nem hagyja ott a Barcelonai Egyetem orvosi karát. Szinte profi szinten érdeklődik az orvostudomány iránt: a csapattal rendszeresen látogatják a legnagyobb Los Angeles-i gyermekkórházat, ahol az orvosok szinte már kollégájuknak tekintik a rendkívül tájékozott spanyolt. Kobe Bryant után ő a Lakers második legjobban fizetett játékosa, ami a jövőben is így marad, azzal a különbséggel, hogy három szezon múlva már 18,3 millió dollárt fog keresni.

5. Michael Redd (Milwaukee Bucks) – 18 300 000 dollár

Ahhoz képest, hogy csak a 2. kör 43. választottjaként vitte el a Milwaukee, egész tisztességes karriert épített fel Redd. Tizenegy szezon óta szolgálja az agancsosokat, igaz az utóbbi két idényben mindössze 28 meccsen lépett parkettre egy visszatérő makacs térdsérülés miatt. 2005-ben hat évre 91 millió dollárért írt alá a Buckshoz, lemondva arról, hogy Clevelandbe szerződjön, ahol együtt játszhatott volna LeBron Jamesszel. Ő a franchise történetének ötödik legjobb pontszerzője, a 2006-2007-es szezonban Kobe és Gilbert Arenas mellett ő volt a harmadik játékos, aki két egymást követő meccsen dobott több mint 50 pontot (57 az Utah, 52 a Chicago ellen). Mélyen vallásos, aminek egyik ékes bizonyítéka, hogy első profi szerződése aláírása után legelső dolga az volt, hogy szülővárosában, Columbusban egy templomot építtetett lelkipásztor apjának.

Tim Duncan (cosbysweaters.com)
Tim Duncan (cosbysweaters.com)

4. Tim Duncan (San Antonio Spurs) – 18 700 000 dollár

A liga jelenlegi egyik legsikeresebb játékosa: négyszeres bajnok, háromszor lett a döntő MVP-je, kétszer pedig az alapszakasz legjobbja. 13 All-Star fellépésen van túl, kilenc alkalommal választották be a liga legjobb ötösébe. Az Amerikai Virgin Szigeteken született kosaras híres az elképesztően higgadt viselkedéséről, szinte lehetetlen kihozni a sodrából. Legendás jótékonykodó, saját alapítványán keresztül támogat rákkutatással és gyermekgyógyászattal foglalkozó intézeteket. Évente szervez egy-egy jótékonysági bowling- és golfversenyt, melyekkel több százezer dollárt gyűjt össze. Jövőre még többet adhat, hiszen akkor már 21,3 millió dollár lesz a bére.

3. Kevin Garnett (Boston Celtics) – 18 800 000 dollár

Valószínű, hogy már nagy erőkkel készítik elő a helyé a Hírességek Csarnokában, mert szinte biztos, hogy visszavonulása után röviddel be fogják iktatni. 12 szezont húzott le a Minnesota Timberwolves csapatában, azonban a farkasokkal csak egy elbukott főcsoport döntőig jutott 2004-ben, amikor az alapszakasz MVP-jének választották. 2007-ben unta meg a sikertelenséget, és, hogy ne jusson Charles Barkley, Karl Malone és John Stockton sorsára, akik aranygyűrű nélkül fejezték be tüneményes pályafutásukat, aláírt a Boston Celticshez. A keltákkal aztán már a következő évben bajnok lett, és tavaly is csak a nagydöntőben maradtak alul a Lakersszel szemben. A Celtics hatalmas bértömegéből már most is KG hasítja ki a legnagyobb szeletet, jövőre pedig még többet, 21,2 millió vihet majd haza.

Rushard Lewis (wikipédia)
Rushard Lewis (wikipédia)

2. Rashard Lewis (Washington Wizards) – 20 514 000 dollár

A kitartás és az alázatos munka meghozza gyümölcsét: az 1998-ban 32. helyen választott, idén 31 éves erőcsatár a liga második legjobban fizetett játékosa, miközben az ismertségi és népszerűségi listának legfeljebb a második felében található a neve. A Seattle Supersonics foglalta le a játékjogát, és itt játszott egészen 2007-ig. Ekkor hat évre 118 millió dollárért írt alá az Orlando Magichez. Itt új szerepkörbe került, és kiderült, hogy tud triplát dobni: 53-mal több hárompontost dobott, mind addig egész pályafutása során összesen. Konferencia elődöntőt játszott a Pistons ellen, és ő volt csapata legjobb dobója, de lepattanózásban és gólpasszokban is egyéni legjobbját nyújtotta. 2010-ben a Magic mégis elcserélte Gilbert Arenasra, így most a Wizards állja tetemes fizetését, melynek nagyságát jól érzékelteti, hogy a fővárosiak Lewis mellett még 14 másik játékosnak állják a fizetését, de így is beférnek az 58 millió dolláros fizetési sapka alá.

1. Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) – 24 806 250 dollár

Nem nagy meglepetés, hogy az NBA elmúlt évtizedének legjobb játékosa vezeti a kereseti listát, és ez a jövőben még inkább így lesz. A liga legnagyobb bértömegével (91,6 millió dollár) gazdálkodó Lakersnél úgy érzik, és nem is tévednek, hogy Kobe jelenléte megéri a befektetést. Nem kidobott pénz, annyi szent. Ötszörös bajnok, kétszer volt a döntő legjobbja, 2008-ban az alapszakasz legjobbja is, kétszeres pontkirály, 13-szoros All-Star válogaottt, Bob Pettit mellett az egyetlen, aki négyszer lett a gála legértékesebb játékosa. Miután kb. ugyanennyit keres a szponzor szerződéseivel is, bőven jut jótékonykodásra belőle: támogat egy, a fiataloknak az iskola befejezése után lehetőségeket kínáló alapítványt, egy kínai ifjúsági alapítványt, és a veterán katonák civil életbe történő beilleszkedését segítő társaságot is. Kobe szerződése 2014-ig érvényes: az utolsó szezonban már 30,5 millió dollárt utalnak át neki.

2020.08.03 11:23:06

Sportszelep H. D.

A Renault F1-es csapatának exfőnöke ezúttal a Miss Italia szépségverseny egyik döntősével jött össze.

2020.07.27 13:40:04

Sportszelep nemzetisport.hu

A másodosztályú bajnoki címért járó trófeát is kölcsönkapta egy fotó erejéig.

2020.07.23 10:43:10

Sportszelep H. D.

A Real Madrid támadója egy luxusjacht fedélzetén pihente ki a reklámforgatás fáradalmait.

2020.07.07 21:33:26

Sportszelep nemzetisport.hu

A 31 esztendős Paulina Gretzky továbbra sem a visszafogott stílusáról ismert.

2020.06.27 14:37:12

Sportszelep H. D.

A szélső bocsánatot kért és ígéretet tett rá, hogy mindent megtesz a klubért, mégis mennie kellett.