Negyven gyertya, tíz nagy dugó: boldog születésnapot, Ryan Giggs!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.29. 10:06
null
A manchesteri Chuck Norris: Ryan Giggs Arsenal elleni félelmetes szólógólját bő 14 évvel később is csodáljuk <br />(Fotó: telegraph.co.uk)
Ryan Giggs, a Manchester United legendás balszélsője épp ma negyven éve látta meg a napvilágot Cardiffban. A nagyszerű labdarúgó tiszteletére pályafutása tíz legszebb találatát mutatjuk be önöknek – a Daily Mail összeállítása nyomán.

10. A Fulham ellen, 2007-ben (Fulham–Manchester United 1–2)
Ballal, jobbal, szabadrúgásból, fejessel, mindenhogy meg neki, miért ne oldaná meg kapásból? Egy beadás után a jobb oldalon érkezett ezúttal, és bal külsővel a jobb alsóba terelte a labdát.

Giggsé a negyedik gól a sorban



9. A Newcastle ellen, 1993-ban (Manchester United–Newcastle 1–1)
Egy korai gyöngyszem. Még David Beckham, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney előtt Giggs és időnként Denis Irwin volt a „vörös ördögök" szabadrúgás-felelőse. A Newcastle ellen pedig pazar gólt szerzett rögzített helyzetből, óriási erejű tekerése a jobb felső sarokban kötött ki.

0:36-tól




8. A West Ham ellen, 2009-ben (West Ham–Manchester United 0–1)
Ugrunk egy nagyot előre az időben, de a sebessége nem látszott kopni. Paul Scholes passza után a bal szélről befelé indulva Carlton Cole és Scott Parker mellett is elvitte a labdát, mielőtt kilőtte jobbal az alsó sarkot.



7. A Juventus ellen, 1997 (Manchester United–Juventus 3–2)
A torinóiak aligha szívesen emlékeznek vissza a walesi szélsőre. Ezen a meccsen Teddy Sheringham átadásával két védőt is lerázott, mielőtt Angelo Peruzzi kapujába lőtt. Nem kis nevek szerezték a gólokat amúgy a meccsen, a már említett Sheringham és Scholes is betalált Giggs mellett, a túloldalon pedig Zinedine Zidane és Alessandro Del Piero volt eredményes.

Giggsé a második gól


6. A Barcelona ellen, 1998-ban (Manchester United–Barcelona 3–3)
A nagy BL-menetelés egyik jellemző képe. Gyakorlatilag ezzel verték meg Európát a „vörös ördögök": óriási tempó, a két nagyszerű szélső, pazar beadások és azt ezt követő pontos befejezések. Ezúttal Beckham átadását épp társa, Giggs bólintotta a kapuba.



5. A QPR ellen, 1993-ban (QPR–Manchester United 2–3)
Egy rá jellemző találat: megkapja az ellenfél térfelének közepén, elfut két védő mellett, majd a harmadik is hiába próbálja meg feltartóztatni, mielőtt a bal felsőbe lő.

1:26-tól


4. A Chelsea ellen, 2005-ben (Manchester United–Chelsea 1–2)
Bár a Ligakupa elődöntőjének visszavágóján a „kékek" végül 2–1-re nyertek, és bejutottak a döntőbe – majd végül a trófeát is elhódították –, Ryan Giggs ismét megvillant. Gary Neville jobb oldali beadása után a levegőbe felugorva pörgetett Petr Cech felett a hálóba – ráadásul az akciót is ő indította!

8:37-től


3. A Tottenham ellen, 1992-ben (Tottenham–Manchester United 1–1)
A fiatal walesi egy védelmi hibát követően lecsapott a labdára az ellenfél térfelének közepén, a hibázó Dean Austin mellett elvitte, Jason Cundyt felbőrözte, majd Ian Walkert is kicselezve az utolsó hátvéd mellett a kapuba lőtt.

Az első találat


2. A Juventus ellen, 2003-ban (Juventus–Manchester United 0–3)
2003 tavaszán nem ment túl jól hősünknek, szenvedett, és bizony a szurkolók is kikezdték. Aztán Torinóban minden megváltozott. Csereként beállva labdát szerzett Antonio Contétól, elvitte Lilian Thuram mellett, kikerülte Ciro Ferrarát és Paulo Monterót, majd nagy futása végén jobbal Gianluigi Buffon kapujába lőtt.



1. Az Arsenal ellen, 1999-ben (Manchester United–Arsenal 2–1)
A nagy triplázás évében az FA-kupa elődöntője nem alakult simán a „vörös ördögök" számára. A Villa Parkban előbb gól nélküli döntetlent játszottak az „ágyúsokkal", majd Beckham és Dennis Bergkamp gólváltása után a visszavágó sem hozott döntést. Igaz, nem ártott a Roy Keane kiállítása miatt megfogyatkozó manchesterieknek, hogy Peter Schmeichel az utolsó percben büntetőt védett... A 109. percben aztán a walesi klasszis ellentmondást nem tűrően megindult a bal oldalon – bőven a saját térfeléről indulva! –, kicselezte a fél Arsenalt, elvitte a labdát Patrick Vieira és Lee Dixon mellett, majd Martin Keownt is állva hagyta, mielőtt kiszorított helyzetből David Seaman hálójába bombázott. Aztán megmutatta a világnak a mellszőrzetét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik