Madarak, hangyák, fecskendők, budiajtók - fóbiák a sportvilágból

Vágólapra másolva!
2011.01.14. 13:45
null
Az Arsenal szurkolók üzenete Bergkampnak: miért repülsz, amikor tudsz vízen járni?<br />
A modern kor hőse, a profi sportol&oacute; arr&oacute;l ismerszik meg, hogy minden k&ouml;r&uuml;lm&eacute;nyek k&ouml;z&ouml;tt tud&aacute;sa legjav&aacute;ra t&ouml;rekszik, kihozza mag&aacute;b&oacute;l a maximumot &eacute;s soha, semmitől sem f&eacute;l. Soha? Semmitől? Ha kicsit jobban ut&aacute;nan&eacute;z&uuml;nk, kider&uuml;l, a sportol&oacute;k t&ouml;bbs&eacute;ge n&eacute;ha ugyanolyan h&eacute;tk&ouml;znapi probl&eacute;m&aacute;kkal k&uuml;zd, mint mi magunk. &Ouml;sszegyűjt&ouml;tt&uuml;nk tizenegy sportol&oacute;t, akinek teljes&iacute;tők&eacute;pess&eacute;g&eacute;t olykor a f&oacute;bi&aacute;i l&aacute;ncolj&aacute;k b&eacute;kly&oacute;ba.



1. Dennis Bergkamp – repülés
Az elmúlt évtizedek talán legismertebb „fóbiás” sportolója, a nem-repülő hollandi. Bergkampban 1994-ben, egy válogatottbeli utazás során alakult ki az aviatofóbia, a repüléstől való félelem, amikor a gép indulását közvetlenül a felszállás előtt törölték, miután egy újságíró azzal viccelődött, hogy bomba van a fedélzeten. A játékos ezután, ha tehette, inkább autóval vagy vonattal tette meg az idegenbeli mérkőzésekre az utat, pályafutása vége felé pedig gyakran már el sem utazott.

2. Paolo Guerrero – repülés
A perui támadó Bergkamp sorstársa. A hamburgi csatár lassan egy évtizede Németországban tengeti az életét, ezért is volt furcsa januárban, hogy a játékos – otthon kikúrálva sérülését – csak nem akart megérkezni az Elba partjára Limából. A perui négyszer próbált meg felszállni a gépre, félelmei azonban mindannyiszor a földön tartották. Guerrero – aki Bergkamppal ellentétben nem attól fél, hogy történik valami a géppel, hanem az tartja távol a repülő masinától, hogy rosszul lesz és gyomorproblémáktól szenved majd –, jelenleg terapeutához jár, és reméli, hogy sikeres lesz a kezelés. Nagy szüksége lenne rá – a Hamburg–Lima távolság között aligha működik az autó-vonat közlekedési eszköz kombináció.

Olykor, ha madarat lát, Beckhamet kitöri a frász
Olykor, ha madarat lát, Beckhamet kitöri a frász

3. David Beckham – madarak
Bizony, bizony, minden angolok hetese is szorong olykor. A Galaxy-középpályás fóbiájának is van köze a repüléshez, de sokkal inkább a tollakhoz: Beckhamet ugyanis akkor veri ki a víz, ha meglát egy (vagy több) madarat (ornitofóbia). Hogy mitől alakult ki a félelem, az nem publikus, mindenesetre az angol játékos állítólag már attól rosszul van, ha a DC United életnagyságú kabalaállata, a sasnak teremtett Talon „szárnyaskodik” előtte. S akkor azt még nem is említettük, hogy Beckham állítólag mániákus rendrakó.

4. Muhammad Ali – repülés
Ki gondolta volna, hogy minden idők egyik legerősebb és legbátrabb emberének is megremegett olykor a térde? Igen, a bokszfenomén is a repüléstől irtózott, de Bergkamppal és Guerreróval ellentétben még egy fokozattal jobban szenvedett tőle, aerofóbiája ugyanis beteges légiszonnyal járt együtt, azaz Aliból egy-egy nagy meccs előtt az utazás gyakran többek kivett, mint maga az összecsapás.

Pókot láttál, Andre?
Pókot láttál, Andre?

5. Andre Agassi – pókok
Az évek során farmernadrágos lázadóból öltönyös úriemberré vedlett teniszező annak idején talán azért ragaszkodott a csiricsáré, feltűnő öltözékekhez és fizimiskához, hogy azzal is elriassza a pókokat (araknofóbia). Annak idején még első felesége, Brooke Shields árulta el róla, hogy irtózik az ízeltlábúaktól, de lehet, hogy azóta már hippiruháival együtt levetkőzte a félelmeket is.

6. Mia Hamm – hangyák
Agassihoz alighanem labdarúgó honfitársnője az elsők között fog csatlakozni, ha előbbi esetleg úgy dönt, hogy beindítja a „Pusztítsuk el az összes ízeltlábút!”-projektet. Hammnak kicsit kisebb a fő ellenségképe, viszont több van belőle, hiszen ő a pókokkal még csak-csak elvan, de a hangyáktól szinte a falra mászik.

MR: Csak ne zárjatok be!
MR: Csak ne zárjatok be!

7. Manny Ramirez – bezártság
A dominikai köztársaságbeli-amerikai baseballozó az egyik legnyomasztóbb „félelembetegségben” szenved: klausztrofóbiás. Erre akkor derült fény a nagyközönség számára is, amikor a Los Angeles Dodgers játékosaként egy MRI-vizsgálatot akartak elvégezni rajta. Nem sikerült.

Műtét? Na, ne...
Műtét? Na, ne...

8. Shaquille O’Neal – műtét
A műtétektől mindenki fél, így még a nagy Shaq is. Azonban ami 2002-ben történt, az egészen különleges kategóriába sorolható. A behemót center már csak súlyánál és alkatánál fogva is többször bajlódik sérüléssel az átlagnál, ám elmondása szerint soha nem félt különösebben egy-egy orvosi vizsgálat, beavatkozás, operáció előtt. Nyolc évvel ezelőtt azonban több éjszakán át rettegett, nem aludt, sőt pityergett is, amikor megtudta, hogy meg kell műteni – a nagylábujját.

9. Derrick Rose – tűszúrás
A 2008-as draft 1/1-es választottja Shaqhez hasonlóan nem örül, ha fehér köpenyes embert lát, de igazán akkor gurul el a gyógyszere, ha az orvosok kezébe még egy tű is kerül. Rose még egyetemista játékosként egyszer kiabálva, csapkodva, sírva rohant ki az öltözőből, amikor össze akarták varrni felszakadt szemöldökét. Utóbb elárulta, hogy egy gyermekkori baleset óta retteg a tűktől. Hogy tetoválásokban nincs hiánya? Elmondása szerint elmagyarázták neki, hogy olyankor a tű nem hatol a bőrbe.

Duncan a cápától retteg, a delfinnel barátkozik
Duncan a cápától retteg, a delfinnel barátkozik

10. Tim Duncan – magasság
Még egy magas kosaras, még egy pár remegő térd. Furcsának hat egy 211 centiméteres égimeszelőnél , hogy tart a magasságtól (altofóbia), de ez többekkel is előfordul. Azonban, hogy tengervíz közelébe érve folyamatosan a cápáktól rettegjen, az még különösebb. Talán gyermekkorában nem szabadott volna hagyni őt Steven Spielberg hátborzongató filmjét nézni.

11. Rio Ferdinand – nyilvános toalett
A Manchester United szorongásos védőjének széles körben ismert és tapasztalt, ám ugyancsak kellemetlen visszatérő problémája van: képtelen nyilvános mellékhelyiségben elvégezni a dolgát. A luxuskörülményekhez szoktatott bekknek általában nem is elsősorban a higiéniai viszonyokkal van problémája, a minap azon fakadt ki a twitterén, hogy miként képes bárki is úgy kijönni a toiletről, hogy nem arra gondol, körülötte mindenki tisztában van vele, az elmúlt percekben mi is történt odabent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik