Korea a szép tornatündér lába elé borult

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.04. 14:46
null
Londonban éremközelben volt Szon, Rióba éremért megy (Fotó: Reuters)
A Forbes magazin dél-koreai kiadása elkészítette hagyományos celeblistáját, mely azért is bír nagy súllyal, mert a koreai sztárok – főleg a K-Pop csillagai – egész Ázsiában hatalmas rajongótábort tudhatnak magukénak, és lassan globálisan ismert előadók lesznek. A lista legnagyobb meglepetése, hogy a dél-koreaiak tornászklasszisa, Szon Jeon Dzse a harmadik helyen végzett – az olimpiai 5. helyével körülrajongott kedvenccé vált ritmikus gimnasztikázónak az összes sportoló a hátát nézi, legyen szó a futballista Pak Dzsi Szungról, baseballklasszisokról, vagy a műkorcsolyázó csillag Kim Jun Aról.

Dél-Korea valósággal a tornatündérnek becézett tinisztár lába elé borult, és Szon népszerűsége egész Ázsiában hatalmas – tizennyolc évesen egyszerre lett kontinentális celeb, no meg példakép sportolók ezrei számára.

Pedig Szon az olimpia előtt még hazájában sem volt ekkora sztár: ugyan hozott egy Ázsiai Játékok-bronzérmet 2010-ben, ezzel mutatva a benne rejlő tehetséget (reflektorfénybe is került ezzel hazájában), de még a 2011-es, olimpiai kvalifikációt érő vb-11. helye sem készíthette fel a mostani elsöprő népszerűségre.

Annál inkább a londoni szereplés: a rendkívül bájos Szon ellopta a show-t a Wembley Arenában, a közönség megőrült érte, és kis híján az érem is összejött: az Oroszországban edző rg-snek reális esélye volt a bronzra, míg buzogánygyakorlatában nem ejtett egyet.

Minden idők legjobb távol-keleti (és a kazah Alija Juszupova athéni 4. helye után a második legjobb ázsiai) eredménye volt így is ez a sportágban, nem véletlenül büszkélkedtek a koreaiak azzal, hogy Szon sporttörténelmet írt.

Az eredmény nem maradt el: már lassan nem maradt olyan dél-koreai show, amelybe ne hívták volna meg Szont, a cégek sorban állnak, hogy legyen a reklámarcuk – a FILA-nak már így is ő az első számú reklámembere –, a Forbes listáján pedig minden más sportolót maga mögé utasított. Hasonlóra ritmikus gimnasztikázó még sosem volt képes, sportoló pedig csupán egyszer végzett magasabban a dél-koreai Forbes rangsorában – Pak Dzsi Szung, miután 2011-ben angol bajnok és BL-döntős lett a Manchester Uniteddal.

A hazájában az év sportolójának megszavazott „tornatündér” a Forbesnál éves bevételekben az ötödik, professzionalizmusban az első, médiamegjelenések tekintetében a tizedik helyen végzett – így összesítésben csak a Gangnam Style-lal világszerte kaszáló PSY és a 2012-es éllovas Girls' Generation lánycsapat előzte meg.

DE HOVÁ TŰNT PAK DZSI SZUNG? SPORTOLÓK A DÉL-KOREAI FORBES LISTÁJÁN
3. Szon Jeon Dzse (ritmikus gimnasztikázó)
6. Pak Te Van (úszó)
9. Kim Jun A (műkorcsolyázó)
14. Li De Ho (baseballozó)
16. Ki Szung Jong (futballista)
19. Pak Dzsi Szung (futballista)
35. Jang Hak Szun (tornász)

Amikor a listavezető és a harmadik „összejön”: Gangnam Style Szon vezetésével


Elképesztő népszerűség: Szon a 2013-as Forbes-listán 16 hellyel előzi meg a legnagyobb koreai futballsztárt, Pak Dzsi Szungot (Fotó: Oleg Naumov)
Elképesztő népszerűség: Szon a 2013-as Forbes-listán 16 hellyel előzi meg a legnagyobb koreai futballsztárt, Pak Dzsi Szungot (Fotó: Oleg Naumov)

Amikor a címlaplány osztja a lapot: a közönségkedvenc egyetemi napjait is követik a fotósok
Amikor a címlaplány osztja a lapot: a közönségkedvenc egyetemi napjait is követik a fotósok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik