Kimi Räikkönen egy Suzukival száguld, és továbbra is iszik és vezet - videó!

Vágólapra másolva!
2012.03.12. 16:40
Címkék
Két év szünet után a Lotus színeiben tér vissza a Formula–1 világába Kimi Räikkönen. 2007 világbajnokát ebből az alkalomból látta vendégül a legendás Top Gear című műsor, ahol egy jó hangulatú beszélgetés során kiderült, hogy mit csinál versenyek előtt, mi a véleménye az Abu Dhabi-i pályáról, és mi baja van a szavakkal. És nem, nem hagyta abba az ivást....  
Kimi Räikkönen a Top Gearben (6:10-től ad a Suzukinak)
Kimi Räikkönen a Top Gearben (6:10-től ad a Suzukinak)

Az éppen tíz évvel ezelőtt újjászülető, mára méltán legendássá váló autós műsor, a Top Gear házigazdája, Jeremy Clarkson faggatta Kimit. Először is sok sikert kívánt a korábbi világbajnoknak, majd elbeszélgettek az autóról, amiről ketten is alig tudták eldönteni, hogy valójában mi is van a kasztni alatt.

„Kicsit elveszítettem a fonalat: te, ugye, a Lotus Renault versenyzője vagy?"

(Rövid habozás után) „I-igen."

„Az van ráírva, hogy Lotus. Szóval ez egy Lotus."

„Nem, a Lotus csak az egyik szponzorunk."

„Ja, értem, szóval Renault. Az is rá van írva.

„Nem, nem Renault."

„Á, szóval nem tudod, melyik csapatnál versenyzel..."

Majd egy másik szponzorra, a korpásodás elleni termékét hirdetőre terelődik a szó, amiről Jeremy azt tudakolja, hogy jó-e, Kimi pedig megnyugtatja, hogy minden rendben, de azért ellenőrzik a sapkát levéve. Majd Jeremy elárulja, mit örül igazán, hogy Kimi visszatérésének: a versenyek utáni sajtótájékoztatón senki nem olyan laza, mint ő.

„Feltesz a szakértő egy rendkívül bonyolult kérdést: a harmadik kanyarnál maga elment belül, erre Eugen jött balról, jött jobbról, erre maga átment balra – mi történt? Mire te: ez."

„Igen, adhatnék én is olyan bonyolult választ, amilyen a kérdés volt, de hát úgyis látta mindenki, hogy mi történt: ez."

Jeremy eztán afelől érdeklődik, hogy a finn gazdaság szerves része-e a szavakkal való takarékoskodás, de Kimi szerint ez nem a nemzeti karakter része, mert igenis vannak finnek, akik sokat beszélnek, de nem ő. Eztán idéznek Kimi aranyköpései közül:

„Nagyon sok versenyző számára különösen fontos, hogy milyen a sisakja. Önnek mit jelent a sisakja?

„Megvédi a fejemet."

„Mi a véleménye az új Abu Dhabi-i pályáról?" (Kimi itt futotta eddigi utolsó F–1-es versenyét.)

„Az első néhány kanyar rendben van, a többi viszont egy kalap sz.r."

Ezt követően majdnem 20 másodpercet szakmázgatnak, amiben Kimi elmondja, hogy várja a szezont, és biztos nagyon izgalmas lesz, egyébként meg nem túl rossz az autójuk... biztos örültek a szerelői. A lényeg azonban eztán jön:

„Abbahagytad az ivást?"

„Nem."

Jeremynek erről is van egy sztorija, aminek Stig, a Top Gear állandóan sisakot viselő titokzatos sofőrje a főszereplője, aki korábban elárulta, hogy Kimi az ő hőse.

„Stig békésen iszogatott, méghozzá egy monacói bárban, amikor arra lett figyelmes, hogy valaki tök részegen a cipőin dobol."

„Hehe, az én voltam..."

És ekkor kiderült, igaz-e, hogy legelső versenye előtt a motorhome-ban aludt fél órával a rajt előtt?

„Nem motorhome volt, mert Ausztráliában volt a verseny, és ott ilyen kis boxok vannak csak. De egyébként igaz, valóban egy asztal alatt aludtam. De ez nem különleges dolog, minden verseny előtt szoktam aludni, ha van egy kis időm. Szeretek aludni... is."

Meg hómobilozni is. Először 2007-ben próbálta ki, amikor még a Ferrari pilótája volt.

„És a Ferrari elengedett téged egy hómobilversenyre?"

„Nem igazán kérdeztem meg őket..."

És a téli szünetben sem kért engedélyt, hogy elmehessen hómobilozni, aminek egy csúnya baleset, és egy műtött csukló lett a vége.

„Eltört a csuklód?"

„Egy kicsit..."

Sztár a megfizethető árú autóban (Forrás: Top Gear)
Sztár a megfizethető árú autóban (Forrás: Top Gear)

És, amiről a maga műsor szól: a Sztár a megfizethető árú autóban című blokk, melynek keretében ezúttal Kimi ült be egy Suzuki Liana volánja mögé. Amiről igen pozitívan nyilatkozott:

„Jobb volt, mint, amire számítottam. Vezettem már két-három rosszabb autót. Mókás volt."

És Kimi beült a Lianába, majd következett egy szórakoztató másfél perc, amiben Kimi halál unott pofával nyomta tövig a gázt szerencsétlen Suzukiban. Amiben képes volt elrontani egy váltást: korábban engedte fel a kuplungot, amire egy jó nagy reccsenéssel válaszolt a váltó. „Upsz" – mondta Kimi.

A stúdióban lévő táblán a Top Gear pályáját már teljesítő F–1-es pilóták neve és ideje sorakozik (a W a nedves aszfaltot jelöli), az élen Sebastian Vettellel, akiről Kimi nagy magabiztossággal jegyzi meg, hogy tollaslabdában mindig megveri a németet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik