Káromkodásért eltiltás a Tourette-szindrómás játékosnak

Vágólapra másolva!
2012.12.09. 10:09
Owen Thompson, az angliai Ware Youth FC 14 éves, Tourette-szindrómás kapusa kétmeccses eltiltást és 25 fontos pénzbüntetést kapott, miután csapata novemberi, Bengo Tigers elleni mérkőzésén meg nem engedett szavakat intézett a játékvezető felé.

„Ba*** *eg!” – hangzott el Thompson szájából a mérkőzés elveszítését jelentő második bekapott gól pillanatában, ami egy általa megkérdőjelezett bírói ítéletet után született. A játékvezető jelentését követően a hertfordshire-i labdarúgó szövetség annak ellenére döntött az eltiltás és a pénzbüntetés mellett, hogy tudnak a játékos betegségéről. A klub fellebbezett, ezután egy meccsre és 15 fontra redukálták a büntetés mértékét.

Tourette-szindróma
Egy öröklődő idegrendszeri betegség, amelyre ismétlődő, akaratlan mozgások (csapás, rúgás, felugrás) és hangadások (morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Gyakran ezek a helyzethez nem illő szavak, káromkodások akaratlan kimondását is jelentik. (Wikipédia)

„Az döntés egyszerűen nem fair – nyilatkozta a The Mirrornak a fiatal kapus, akinél a 2011-ben diagnosztizálták a betegséget. – Futballmeccsek közben gyakran megesik, hogy tikkelek, ilyenkor képtelen vagyok uralkodni az idegességemen."

Bár a káromkodásról nem tehetett, egy hibát mégis elkövetett Thompson. A mérkőzés végén nem fogott kezet a játékvezetővel, ami súlyosbította a korábban elhangzottakat. „A játékos először káromkodott, majd miután a játékvezető magyarázatot kért az elhangzottakra, nem volt hajlandó beszélni vele. A pályán tanúsított és eltiltással sújtott tiszteletlen magatartás független volt a labdarúgó egészségügyi állapotától” – indokolta a helyi szövetség szigorú döntését Nick Peckhard elnök.

Ismert labdarúgók közül a Premier League-ben szereplő Everton amerikai kapusa, Tim Howard szenved a ritka betegségtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik