Brazíliába készült dekázva, de már a szomszéd államban halálra gázolták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.15. 12:43
null
Richard Swanson jókedvűen és nagy reményekkel vágott neki a hosszú útnak (Fotó: Facebook)
Az amerikai Richard Swanson Seattle-ből Sao Paulóba indult, hogy dekázva tegye meg az utat, és éppen a jövő évi foci-vb idejére érjen a brazil nagyvárosba. Oregonban elütötte egy autó.

A 42 éves Seattle-i családapa a kaliforniai One World Football Project támogatásával indult Brazíliába. A 10 ezer mérföldesre (kb. 16 ezer km) tervezett úton 11 országot érintett volna, és a kaland során a szervezet által felajánlott kék labdákat osztogatta volna a fejlődő országokban élő, kevésbé szerencsés sorsú gyerekeknek. A hosszúra tervezett út azonban fájdalmasan korán véget ért: mindössze 261 mérföld (kb. 420 km) megtétele után Swansont halálra gázolta egy autó az Oregon állambeli Lincoln City határában.

Seattle-ben a lakóhajója előtt (Fotó: Facebook)
Seattle-ben a lakóhajója előtt (Fotó: Facebook)

A kaliforniai alapítvány képviselője fájdalmának adott hangot: „Rettenetesen lesújtott mindenkit Richard halálának a híre – idézi a szóvivőt, Lisa Tervert a yahoo.com sportoldala. – Rendkívül inspiráló személyiség volt, aki rövid útja alatt is számtalan ember szívébe belopta magát. Lélekben a családjával vagyunk.”

Swanson egyik közeli barátja elmondta, hogy a férfi évekig magánnyomozóként dolgozott, azonban pár évvel ezelőtt szakmát váltott, és számítógépes grafikusként kezdett dolgozni. Az elmúlt hónapokban azonban ebbe is beleunt, és valami nagy kalandra vágyott.

„Abban a korban volt, amikor már felnőttek a gyerekei, mindkét fia leérettségizett a gimnáziumban. Nem volt végrendelete. Az út előtt eladta a házát is, állandó munkahelye sem volt az utóbbi időben – mondta Kristi Schwesinger. – És imádta a futballt, az alapítvány kezdeményezését abszolút magáénak érezte, azt mondta ez lesz a következő egy évében a szenvedélye.”

Swanson öt éve kezdett el focizni, azóta játszott több kisebb seattle-i csapatban, és lelkes szurkolója volt a helyi profi csapatnak, a Soundersnek. Május 1-jén indult a Washington állambeli nagyvárosból. Előbb meglátogatta egyik fiát Vancouverben, az út során azonban mindig idegeneknél szállt meg, akik aznap estére éppen befogadták. Hétfőn este – az utazás honlapja és Facebook-oldala tanúsága szerint – egy kellemes fürdővel megspékelt este, és egy finom reggeli után Newport felé indult – de oda már nem érkezett meg.

A barátai most azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy alapítványt, aminek segítségével Swanson két fiát jövő nyáron el tudják utaztatni a brazíliai világbajnokságra. A rendőrség nem vette őrizetbe a gázolót, valamint közölték, hogy Swanson labdája, amivel éppen dekázott, sértetlen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik