Az angol hős, aki 90 percen át futballozott vérző fejjel – képek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.04. 12:01
Az angol Terry Butcher játékosként sosem lett halhatatlan klasszis, de fennmaradt róla egy történet, amely azóta is példaként szolgál.

A modern labdarúgás elleni leggyakoribb vád a játékosok színészkedése, a pofátlan műesésekkel, indokolatlan „szenvedéssel” kiharcolt sárga és piros lapok, tizenegyesek és a játék az órával.

Volt a futballnak olyan korszaka, amikor nem ez volt a jellemző. Ennek a hosszú hőskornak a jeles képviselője Terry Butcher, aki 77 angol válogatottságának egyik mérkőzését szinte teljes egészében vérző fejjel játszotta le.

Anglia 1989-ben létfontosságú világbajnoki selejtezőt játszott Svédország ellen. Butcher, a kőkemény angol söprögető a találkozó első perceiben összefejelt Johnny Ekströmmel, és felszakadt a fejbőre.

Terry Butcher
Terry Butcher

Az orvosok a pálya szélén gyorsan összevarrták a sebet, és adtak rá egy turbánt. Butcher folytatta a játékot.

Terry Butcher
Terry Butcher

A turbán és a fájdalom nem akadályozta meg abban, hogy a tizenhatosra beívelt összes labdát kifejelje – így a seb újra felszakadt és tovább vérzett. (Akkoriban még nem volt olyan szabály, hogy véres mezzel játékos nem tartózkodhat a pályán.)

Terry Butcher
Terry Butcher

Sir Bobby Robson, az akkori angol szövetségi kapitány az öltözőben így szólt a válogatott játékosaihoz: „Ezt a mérkőzést egyszerűen nem veszíthetjük el. Ha kell, izzadjatok vért a pályán.” Nos, Butcher szó szerint értette a mester szavait.

Terry Butcher
Terry Butcher

Játéka a védelem tengelyében kulcsfontosságú volt, Anglia nem kapott ki, így kijutott az 1990-es vb-re, amelyen aztán az elődöntőig menetelt. Terry Butcher azon az 1989-es estén nemzeti hős lett.

Terry Butcher
Terry Butcher
Terry Butcher
Terry Butcher

(Képek forrása: Daily Mail, Marca, The Sportster, Reuters)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik