A sárkányfűárus buktatta le az NFL-sztárt

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2013.02.01. 16:25
null
Ray Lewis is bajba került (forrás: thegrio.com)
Ray Lewis bizonyosan nem fog tudni nyugalomban visszavonulni a vasárnapi Super Bowl után. Minden idők egyik legjobb játékosáról ugyanis a Sports Illustrated kiderítette, hogy doppingszert is tartalmazó szarvasagancs-kivonatot szedett, amelyet egy mindenféle misztikus csodaszert forgalmazó „sárkányfűárustól" vett – aki videóra is vette az egész tranzakciót. Ebből látszik, mekkora üzlet az amerikai futball.

 

Azután, hogy nemrég egy képzeletbeli – ráadásul utóbb elhunyt – barátnő bizarr története forgatta fel az NFL-t, néhány nappal a tengerentúli szuperbajnokság döntője, a XLVII. Super Bowl előtt itt az új balhé.

Nem is akármilyen: a nagydöntő egyik szereplője, a Baltimore Ravens ikonikus játékosa, Ray Lewis is azok között van, akik doppingszert tartalmazó készítményeket vásároltak egy kuruzslótól – ő éppenséggel új-zélandi szarvasagancs-kivonatot. Nem most találjuk ki. Szarvasagancs-kivonat – komolyan.

De hát a SWATS (a betűszó feloldása magyarul: Sport a szteroidok alternatíváival – beszédes...) még forgalmaz ennél cifrább árukat is. Tudták például, hogy a játékosok fizikai állapotára hatalmas veszély leselkedik a lelátón ülő nézők irányából – méghozzá a mobiltelefonjaikból? Bizony! A Sports Illustrated amerikai sportmagazin szemléletes leírásából kiderül, hogy a terjesztő, Christopher Key hogyan győzte meg egy ócska bazári trükkel a hozzá ellátogató futballistákat, hogy egy mobiltelefon kibocsátotta „frekvenciától” is elvész az erejük – kivéve persze, ha testük kitüntetett pontjaira ragasztják a SWATS-féle hologramos frekvenciamatricákat.

De lehet nála kapni flakonszám „negatívan energetizált" vizet, amely duplán véd a kiszáradástól, merthogy mágnesként tapad majd a sejtekbe, valamint egy „sugárzó villanykörtét", amelynek fénye másfél óra alatt kinyírja a sertésinfluenza-vírust.

Ostobaság, igaz? Nos, a derék futballjátékosok mégis zabálták az ajánlatot, és feltankoltak az önmagukban ártalmatlan kóklerségekből. Ezzel ugyanakkor nem is lett volna semmi baj – mindenkinek joga van hiszékenynek enni.

A balhé nem is ezekből a csodaszerekből kerekedett, hanem a szarvasagancs-kivonatból. Ez ugyanis az eladó állítása szerint egy bizonyos IGF-1 nevű hormont is tartalmaz, amelynek anabolikus, vagyis erő- és izomtömeg-növelő hatása van, akárcsak a növekedési hormonoknak.

„Új-zélandi szarvasok agancsából nyerjük ki a cuccot, azoknak az agancsainál semmi sem nő gyorsabban a világon. Lefagyasztjuk, kiszárítjuk, és megy ebbe a spraybe. Ezeréves találmány, még a kínaiak jöttek rá” – magyarázta a leendő kuncsaftoknak a derék extáncos, ők meg vitték az aeroszolt, mint a cukrot, és terjesztették az igét a csodahatásról.

Köztük volt Ray Lewis is, a Baltimore Ravens legendás játékosa, minden idők húsz legjobb amerikai futballistájának egyike, aki a vasárnapi nagydöntőben 37 esztendősen, 17 évnyi csodálatos pályafutás után tervez visszavonulni, és kinek az utóbbi években igencsak elhasználódott fizikumára ráfért a ráncfelvarrás. Ráadásul Lewisnál nincs őrültebb megszállott a ligában, egyre gyakoribb sérülései után mindig szélsebesen vissza akart térni a pályára, úgyhogy minden segítség jól jött neki – érkezzen akár flakononként 64 dolláros szarvasagancs-kivonat formájában.

„Kétóránként spricceljem a könyökömre? – kérdezte a közepesen felkészült Lewis az eladók révén rögzített videobeszélgetésen, amikor könyöksérülése miatt megrendelte a valójában nyelv alá juttatandó értékes nedűt. – Pakolj fel, és küldj mindent, amid van, mert a hét végére meg kell gyógyulnom!"

És még ez is rendben volna – pedig a vonal másik végén a SWATS társtulajdonosa, az egykor férfi sztriptíztáncosként dolgozó Mitch Ross szégyentelen módon sózott rá Lewisra egy, az elején felsorolt ócskaságokból álló teljes körű kúrát.

Egy baj van csak: az IGF-1 doppinglistás minden profi sportbajnokságban, így az NFL-ben is. Amikor ez kiderült, a korábban a cég honlapján lelkesen nyilatkozó futballisták egymás után kérték, hogy töröljenek le róluk minden terhelő felvételt, a liga pedig körlevélben emlékeztette az érintetteket, hogy okosan válogassák meg, mit szednek, az egyik érintett edzőt, Hue Jacksont pedig egyenesen eltiltották a cégtől. Egyéb intézkedés viszont nem történt, a spray használatát nem lehet bizonyítani (sőt az NFL hivatalosan arról sem vesz tudomást, hogy bármilyen tiltott anyag volna benne), az energetizált víz meg a villanykörte pedig tényleg ártalmatlan.

A hiszékenység vámszedői viszont jól megélnek belőle.

BÁLINT MÁTYÁS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik