A második NFL-klub is bejelentkezett a norvég „internetsztárért” - videó

Vágólapra másolva!
2013.03.09. 13:36
A New York Jets után most a Detroit Lions tesztelte Havard Ruglandot, aki a világhálóra feltöltött videóval hívta föl magára a figyelmet. Akár 60 yardról is képes az amerikaifoci-kapu szárai közé találni, pedig két éve találkozott először a tojáslabdával.

A 28 éves korábbi labdarúgó azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Youtube-ra feltöltött egy videót, amelyen elképesztő rúgásokat hajt végre, többek között 60 yardról (55 méter) is a kapuba talál. A klipet eddig két és fél millióan nézték meg.

Havard Rugland optimistán néz az NFL-es jövőbe (Fotó: gbnett.no)
Havard Rugland optimistán néz az NFL-es jövőbe (Fotó: gbnett.no)

Rugland – akit az amerikaiak „Rúgóriásnak” (Kickalicious) neveznek – jövő héten egy rúgójátékosok számára szervezett edzőtáborban vesz majd részt Floridában, az eseményen várhatóan számos NFL-csapat megfigyelője is ott lesz.

„Úgy gondolom, nagyon jó esélyeim vannak arra, hogy szerződést kapjak" – nyilatkozta Rugland, aki mindössze két évvel ezelőtt ismerkedett meg az amerikaifutballal. A jó felépítésű, 188 centi magas, 109 kilós fiatalember hazájában, közelebbről Aalgaard városában egy gyermekvédelmi szervezetnél dolgozik tanácsadóként, és az edzőtáborok alatt fizetés nélküli szabadságot vesz ki.

Rugland most már rutinos próbálkozónak számít, azok után, hogy tavaly decemberben már eltöltött néhány hetet a korábbi NFL-es rúgójátékos, Michael Husted San Diego-i edzőtáborában. Az ugyanis egy dolog, hogy képes nagyon erőest rúgni a labdába, azonban a technikája szinte egyenlő a nullával, nem beszélve arról, hogy a Husted-féle képzés előtt még soha nem rúgott szabályosan dobott és leállított (snap and hold) szituációból.

„Egyértelműen a legtehetségesebb azon rúgók között, akik soha nem kaptak amerikaifocis képzést – idézi Husted tavaly téli megállapítását a Daily Mail riportja. – Amikor megrúgja a labdát akkor az meg van rúgva, olyan dinamikával és olyan ívben száll, mint az NFL-rúgók többségének rúgásai esetén láthatjuk. Simán a kapuba talál 60-62 yardról, de én azt mondom, hogy Denverben (ahol az 1600 méteres tengerszint fölötti magasság miatt ritkább a levegő – a szerk.) akár 65-ről is képes lenne rá."

Továbbra is nagyon sokat gyakorol (Fotó: gbnett.no)
Továbbra is nagyon sokat gyakorol (Fotó: gbnett.no)

Ami óriási szó lenne, pláne annak fényében, hogy a liga rekordja 63 yard – mérkőzésen ennél távolabbról még nem találtak a kapufák közé. A rekord érdekessége, hogy négyen tartják holtversenyben, és közülük az egyik a lengyel Sebastian Janikowski, aki szintén amatőrként került az NFL-be.

A videóról kikérték néhány profi véleményét is, akik elismerték Rugland tehetségét, de felhívták a figyelmet egy alapvető tényre:

„Nagyon klassz videó, de azt nem gondolnám, hogy összehasonlítható azzal, amikor meccshelyzetben kell folyamatosan pontosan rúgnod, óriási nyomás alatt" – mondta az Arizona Cardinals rúgója, Jay Feely.

„Tehetségesnek tűnik a srác, de azért teljesen más íze van annak, amikor csak egy videokamera figyel és van ezer lehetőséged, meg annak, amikor egyszer próbálhatod meg, és 80 ezer ember őrjöng a lelátón. Ezt a képességet nem lehet megtanítani” – véli a New York Giants puntere, Steve Weatherford.

Továbbra is nagyon sokat gyakorol (Fotó: prweb.com)
Továbbra is nagyon sokat gyakorol (Fotó: prweb.com)

„Azt tényleg nem mondhatjuk, hogy tapasztalt lettem volna a Jetsnél töltött napokat megelőzően – mondta szerényen a norvég, aki a 2010-es Super Bowl alkalmával látott először amerikaifutball-mérkőzést, és az élmény hatására kezdett el barátkozni a tojáslabdával. – Minden rúgást úgy fogtam föl, mintha büntetőt rúgnék a focipályán. Éreztem, hogy nagy rajtam a nyomás, nagyok az elvárások velem szemben, de, szerencsére, jól mentek a dolgok, és úgy érzem, jó esélyem van rá, hogy szerződést kapjak."

Ha Ruglandnak összejön a szerződés, akkor (Janikowski mellett) az ausztrál Darren Bennett nyomdokaiba léphet. Az ausztrál szabályok szerinti focit űző Bennett nászúton járt Kaliforniában, amikor megtalálta a San Diego Chargers ajánlata. Ő is részt vett egy edzőtáborozáson, majd szerződést kapott, hogy aztán kora egyik legkiválóbb (kétszeres Pro Bowl) puntere legyen.

A videó, ami NFL-szerződést hozhat Havardnak

Detroit Lions edzői stábja is árgus szemekkel figyelte az elmúlt héten, és a sportoló egy izomsérülés ellenére is sikeresnek ítéli meg az újabb próbálkozást.

„Nagyon optimista vagyok! Azt hiszem, kiváló esélyem van rá, hogy szerződést kapjak – idézi Rugland szavait a Telegraph. – De, ha nem most, akkor hamarosan, mert úgy érzem, elég jó vagyok ahhoz, hogy bekerüljek a ligába, és jobb vagyok azoknál a srácoknál, akikkel most együtt gyakoroltam."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik