A 95 éves „Belga Bolt” pezsgővel búcsúzott az élettől eutanáziája előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.10. 13:40
Elhunyt Emiel Pauwels, Belgium legidősebb atlétája. 95 éves volt. A gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő, „Belga Bolt” néven ismerté vált Pauwels az eutanáziát választotta, de mielőtt az orvosok véget vetettek volna életének, családja és barátai körében, pezsgővel koccintva búcsúzott az élettől.

Emiel Pauwels (Fotó: yahoo.sport.com)
Emiel Pauwels (Fotó: yahoo.sport.com)
Emiel Pauwels (Fotó: yahoo.sport.com)
Emiel Pauwels (Fotó: yahoo.sport.com)
Emiel Pauwels (Fotó: yahoo.sport.com)

Neve olvasóinknak ismerős lehet, 2013 márciusában a spanyolországi San Sebastiánban rendezett Veterán Játékokon – 94 évesen – megnyerte korosztálya 60 méteres fedett pályás síkfutó versenyét, ezért is nevezik őt hazája legidősebb atlétájának. És miért kapta a Belga Bolt nevet? A döntőt olyan parádés futással húzta be, ahogy a jamaicai sprinterkirály szokta. A videó a tavalyi év legemlékezetesebb sportpillanatai közé is bekerült.

A játékokon 200 méteres sprintben, súlylökésben, távolugrásban is nyert a 90 fölötti korosztályban, ő volt az egyetlen atléta, aki mind a négy számban elindult.

Fia, Eddy egy belga televíziónak úgy nyilatkozott, „110 százalékban támogatta édesapját döntésében”. Pauwels nem félt a haláltól, a 100 meghívott vendég társaságában rendezett koccintáson mosolygós volt. Stílusosan versenyzett, stílusosan távozott.

Belgiumban 2002 óta legális az eutanázia intézménye, évente csaknem 1400-an vetnek így véget szenvedéseiknek. Pauwelsről szülővárosában, Bruges-ben utcát fognak elnevezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik