Göröcs János, nagy idők újpesti klasszisa

Vágólapra másolva!
2012.05.08. 09:03
Ma ünnepli 73. születésnapját Göröcs Titi. Igen, egyszerűen Titi, elvégre az édesanyjától kapott becenevet rendre azonnal átvették, akik egy csapatban szerepeltek vele. Az anyakönyvi János néven leginkább csak a hivatalos iratok emlegetik, de nem is az számít, hogy melyik változatban beszélünk róla. A lényeg, hogy azzal legyünk pontosan tisztában, hová is tartozik – élő futball-legendáink közé.

Göröcs János 62-szer szerepelt a válogatottban egy „erős
Göröcs János 62-szer szerepelt a válogatottban egy „erős" futbalkorszakunkban (Fotó: archív)
Göröcs János 62-szer szerepelt a válogatottban egy „erős" futbalkorszakunkban (Fotó: archív)
Göröcs János 62-szer szerepelt a válogatottban egy „erős
Göröcs János 62-szer szerepelt a válogatottban egy „erős" futbalkorszakunkban (Fotó: archív)

1957 februárjában az Ú. Dózsa futballigazgatója, Dicker Mihály enyhén szólva is elégedetlen a játékosok téli túrán (Törökország, Izrael) nyújtott produkciójával, mondja is, hogy az Izzó ifiben látott egy csatárt, aki jobb, mint három újpesti együttvéve. A neve: Göröcs János.

Dicséret ez a javából, hiszen nem sokkal később, a tavaszi első bajnokin (Haladás: 1:1) fellépő támadósor (most a névsor nem érdekes) sem nyeretlen kétévesekből áll, az öt futballistából három már volt válogatott. Az Izzóból azonnal leigazolt, 1939. május 8-i születésű Titi aztán egymaga 62 szereplésig jut 1958 és 1970 között...

Az újonc góllal kezd a lila-fehéreknél – hogy a másik oldalon hármat szerez a Salgótarján, és ezzel elviszi a két pontot, nem rajta múlik. Bizonyság erre, hogy a pályája töretlenül ível felfelé, olyannyira, hogy Baróti Lajos szövetségi kapitány 1958 szeptemberében kezdőként jelöli Chorzówban a lengyelek elleni meccsre. A mieink 3:1-re nyernek, a korabeli tudósítás szerint Göröcs „jól illeszkedett be a támadósor játékába, majdnem minden akcióban benne volt".

„Arra emlékszem, hogy az ifiválogatott tagjai a nézőtérről külön biztattak engem" – mesélte a 70. születésnapja alkalmából az NS-nek, az pedig érdekesség, hogy az utánpótlás kiválóságai között ott volt a későbbi válogatottbeli társak közül Albert Flórián és három Kálmán: Mészöly, Ihász és Sóvári is.

Alberttel néhány hónappal később, 1959 júniusában már együtt alkotnak maradandót. A későbbi Császár a vb-ezüstérmes svédek ellen (3:2) mutatkozik be nemzeti csapatunkban, s az „53. percben a védők közül lyukra futó Göröcs elé teszi a labdát, a jobbösszekötő feltartóztathatatlanul siklik át a védőfalon, még a kifutó kapust is kicselezi, és nagy nyugalommal az ötösről az üres kapu közepébe küldi a labdát".

Ez az a mérkőzés, amelyen először áll össze Baróti Lajos legendás csatársora, a Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi ötös. Oldalán az MTK-ssal különösen egymásra találnak.

„Ha Csikar négy esztendővel fiatalabb, biztos, hogy többször lettem volna válogatott – mondja Titi –, nagyon értettük egymást, mondhatni egy húron pendültünk." A statisztika mindenesetre árulkodó, válogatott találkozóinak több mint felén (32) Sándor a jobbszélső mellette.

A repülőrajtot megbízható klasszisteljesítmény követi, ha pályára lép, rendre főszerep jut neki. Labdáinak nemcsak szemük van, hanem – társai szerint – fülük, szájuk, sőt szívük is, ráadásul úgy jegyez 109 gólt az NB I-ben, hogy háromszor lő mesterhármast, és 14-szer duplázik.

Szemrehányást csak Fortunának tehet, a nagy tornákkal ugyanis nincs szerencséje. A római olimpia (1960) elődöntőjében Várhidi Pál 0:1-nél kihagyja a tizenegyest, a vége 0:2 a dánok ellen. A bronzmeccsen 2:1-es siker, ami még úgy is csak szépségtapasz, hogy az olaszoknál játszik Cesare Maldini és Giovanni Trapattoni is.

GÖRÖCS JÁNOS
Született:1939. május 8., Gánt
Klubjai:Jutagyár (1949–1951), Vasas Izzó (1951–1957), Újpesti Dózsa (1957–1972), Tatabánya (1972–1974)
Legjobb eredményei:olimpiai 3. (1960, Róma), vb-5. (Chile, 1962), Eb-negyeddöntős (1968), KK-győztes (1973, 1974), VVK-2. (1969), KEK-elődöntős és -gólkirály (1962), magyar bajnok (1960, 1969, 1970 tavasz, 1971, 1972), MNK-győztes (1969, 1970)
A válogatottban:62 meccs/19 gól
Az NB I-ben:362 meccs/109 gól
Edzőként:MNK-győzelem (1987, Újpest)

A chilei világbajnokságon (1962) a bolgárok ellen (6:1) mutatkozik be, „ellenállhatatlanul cselezett... számos esetben helyzetbe hozta a társait", majd jön Argentína (0:0), s a 18. percben „hirtelen fordult rá a labdára, majd a combjához kapott". Két évvel később a spanyolországi Eb négyes döntője (3. Magyarország) előtt „a csepeli Kleibán Tónival ütköztem, ráestem a vállamra, ezért nem utazhattam".

Chile után egyébként Sándor egyre többet gondol a visszavonulásra, Baróti pedig arra, hogy Göröcs lesz az utódja. Titinek nem fűlik a foga a dologhoz, ám a kapitány hajthatatlan: „Azt én mondom meg, mikor milyen poszton játszik!" – szögezi le. A vége az, hogy az angliai vb-csapatban csak vésztartalék – lenne. Ugyanis lemondja a jelölést. („Olyan régen voltam már szabadságon...")

Baróti Lajos, esztendőkkel később: „Végtelenül sajnálom, hogy nem találtam meg a megoldást. Hideg fejjel kellett volna döntenem, nem lett volna szabad itthon hagynom, hiszen abban az időben nem volt nála jobb középpályás Európában. A sors iróniája, hogy a vébé után Újpesten lettem edző. Érezhető volt a feszültség köztünk, fullánk maradt benne, de ez a játékán nem látszott. Technikailag abszolút képzett, hihetetlen periférikus látással megáldott labdarúgó volt, káprázatos rögtönzésekkel."

A legendás mester nagyságát a beismerése bizonyítja, Titiét pedig az, ahogy Baróti Lajos Újpestre kerülését kommentálta: „Jó edző..."

Ezzel együtt tény, hogy az angliai vb után már csak tizenegy válogatott mérkőzés jut Göröcsnek, ami másfelől azt is jelenti, hogy lehet akárki a kapitány, nem tudja megkerülni.

Ajándék a legendának
Ajándék a legendának

Jellemző, hogy az 1969-es marseille-i katasztrófa után a fiatalításra esküdő Hoffer József 1970 szeptemberében kijelenti, „szükségünk lenne egy jó Göröcsre", be is teszi az osztrákok ellen (1–1). Aztán a 48. percben, Titi szavaival: „Átvettem egy labdát, s néhány lépés után éreztem, hogy valami irtózatosat reccsen..."

Felépülése után játékra jelentkezik a Megyeri úton, ahol a Barótit váltó mester, Kovács Imre széttárja a kezét: „Most mondja meg, kit hagyjak ki?" Játékostársa, Káposzta Benő szerint: „A szurkolók imádták, keserű szájízzel vették tudomásul, hogy elmegy. Tatabányára igazolt. A háttérben az is ott rejlett, hogy a belügyminiszter-helyettes nagy Bányász-drukker volt, és megbeszélte az akkori edzővel, Lakat Károllyal, hogy Titi hozzájuk szerződik..."

A bennfentesek emlékei szerint a Tanár úr és Göröcs szinte percek alatt megegyezett egymással. A tréner, aki naponta vonattal utazik le a bányászvárosba, csak arra nem tudja rávenni klasszis játékosát, hogy felüljön vele a tatabányai személyre. Így aztán ő enged, Göröcs pedig reggelente elmegy érte Toyotájával a Tizedes utcába, míg a pályán főszerepet vállal abban, hogy a csapat 1973-ban megnyeri a Közép-Európa-kupát.

A következő esztendőben kiújul a sérülése, abbahagyja a futballt. Edzőként tér vissza Újpestre, oda, ahol – Mészöly Kálmán megfogalmazásában – „amikor elment Tatabányára, egy kicsit elfelejtették. Többet kellett volna törődni vele, hiszen ő Zsengellérhez, Szuszához hasonlóan az Újpest legnagyobb alakjai közé tartozik".

Meg is kapta négy éve az Újpest díszpolgára elismerést. És az sem véletlen, hogy néhány hét múlva melléteheti a Budapest díszpolgára kitüntető címmel járó oklevelet is...

GÖRÖCS JÁNOS, A KITÜNTETÉS ALKALMÁBÓL

(A Digi Sport felvétele)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik