Víctor Munoz: Vanczáknak nem volt erőssége a taktika

HEGYI DÁNIEL (Barcelona)HEGYI DÁNIEL (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2013.11.26. 15:05
null
Víctor Munoz elismerte, megkereste őt a Diósgyőr (Fotó: Imago)
A játékosként fantasztikus karriert befutó Víctor Munozzal barcelonai látogatásunk alkalmával beszélgettünk, és a korábbi hatvanszoros spanyol válogatott középpályás – aki jelenleg munkanélküli edző – elismerte, valóban megkereste őt a Diósgyőr annak idején. A szakember a Barcelonáról, edzői filozófiájáról és a magyar labdarúgásról is nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak.

– Mi a véleménye a jelenlegi Barcelonáról?
– A Barcelona aranykorszakát éli, ahogy a spanyol labdarúgás is, és a kettő szorosan összefügg egymással. A Barca a spanyol válogatott stílusának az egyik fő megalapozója. A klubnál nagyszerű játékosok futballoznak, elképesztő színvonalon képesek teljesíteni. A csapat tökélyre fejlesztette a játékstílusát, a futballját az évek során, amelyből a válogatott is profitál. Persze ezen kívül a megfelelő „adalékokra” is szükség van a sikerhez, de a Barcánál ott van Messi, Neymar, Alexis. Mindig a legjobb játékosokat veszi meg a klub, annak idején ott volt Ronaldinho is, és még sorolhatnám. Ezek a labdarúgók a saját nevelésű játékosokkal, a La Masiáról kikerült hazai futballistákkal együtt fantasztikus összetételű csapatot alkotnak, és ebben rejlik a klub sikere.

– Messi a világ legjobbja?
– Igen. Nagyon fiatal korában került be a Barca utánpótlásába, és végigjárta a korosztályos csapatokat. Argentin játékos, a hazája stílusjegyeit is magán hordozza, de mindeközben gránátvörös-kék vér csörgedezik az ereiben. Akik később kerülnek a Barcához külföldiként, sokkal nehezebben tudnak azonosulni a klub stílusával, filozófiájával.

– Nem tartja igazságtalannak, hogy mindenki Messiről beszél, míg Iniestáról vagy Xaviról sokkal kevesebben?
– A futball különleges terület, amelynek szüksége van a sztárokra. A Barcában pedig Messi az, aki állandóan gólokat szerez, briliáns cseleket mutat be, nagyszerű támadásokat vezet. Az embereknek szükségük van egy hősre, de közben nem felejtik el a bázist sem, amely ott van a vezér mögött.

– Mivel foglalkozik mostanában?
– Edző vagyok.

– És amikor éppen nincsen csapata?
– Az üzletemmel. Egy sportközpontot működtetek az egykori barcelonai olimpiai faluban. De várok egy megfelelő ajánlatra, mert szeretnék minél előbb visszatérni a kispadra. Valamint szakkommentátorként is dolgozom az egyik sportcsatornánál.

– Mit tud a magyar futballról?
– Úgy hiszem, a labdarúgásuknak van esélye a felemelkedésre. Annak idején a csúcson voltak, majd nagyon mély gödörbe kerültek, de szerintem most a felszálló ág következhet.

– A jelek nem erre utalnak, nemrég kaptunk ki nyolc-egyre a hollandoktól.
– Nyolc-egy!? Ki a jelenlegi legjobb játékosuk?

– Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvából és Szalai Ádám a Schalkéból.
– Ők támadók, ugye? Milyen védőik vannak?

VANCZÁK MÁSHOGY EMLÉKSZIK

„Víctor Munoz nekem mással indokolta a mellőzésemet, mint amiről most beszél a lapjuknak, mármint hogy taktikailag nem voltam elég érett... Azt mondta, azért hagy ki, mert sokkal támadóbb szellemű, spanyolos futballt akar. Azt szerette volna, ha úgy játszunk, mint a Barcelona. Igaz, a szakvezető sok időt nem töltött Sionban, mindössze két hónapot. Utána Gennaro Gattuso követte a kispadon, akinek sok időbe telt, mire rendbe szedte a csapatot fizikailag, merthogy a felkészülés nem sikerült jól…”

– Például Vanczák Vilmos. Ismerősen cseng a neve?
– Vilmos? Emlékszem rá, a Sionnál a játékosom volt. Nagy port kavart, hogy a kispadra küldtem. Zónavédekezést vezettem be a csapatnál, de ő egyszerűen nem tudott átállni az emberfogásról a zónavédekezéses taktikára. Nagyon jó ember, de a taktikát nem érti eléggé. Miközben a Sion zónavédekezésben játszott, ő embert fogott. Ha találkozik vele, mondja el neki, hogy ezt mondtam önnek.

– Vanczák mit szólt ahhoz, hogy ön a kispadra küldte?
– Nem is az ő reakciója volt érdekes, hanem ahogy a klubvezetők és a szurkolók reagáltak. Mindenki ki volt akadva rám, hogy Vilmos nem kezdő. De tényleg nagyszerű személyiség, kiváló ember, ám a taktika nem az erőssége. Az egyik meccsen a Basel ellen jobb-bekket játszott, és az oldalán érkező játékos befutott középre. Ő meg rohant utána, a labdát viszont átívelték a helyére, ami persze üresen maradt. Vilmos középen szinte összeütközött az egyik belső védőnkkel, az ellenfél támadója, Marco Streller pedig üresen kapta a labdát a helyén, és gólt szerzett.

– Igaz, hogy korábban megkereste az egyik magyar klub, a Diósgyőr?
– Ha edzőként dolgozik az ember, számos megkeresése érkezik, akár Kínából vagy az arab világból. De jobban szeretnék inkább Angliában, Olaszországban vagy Spanyolországban dolgozni.

– De akkor igaz, hogy érdeklődtek ön iránt a Diósgyőrtől?
– Igen, korábban volt valami, szóltak nekem a lehetőségről.

ELVÁLLALNÁ A MAGYAR KAPITÁNYI POSZTOT? MI AZ EDZŐI FILOZÓFIÁJA? VAN EMLÉKE KUBALA LÁSZLÓRÓL? A SPANYOLOK MEGVÉDIK VB-CÍMÜKET? A VÁLASZOKAT ÉS A TELJES INTERJÚT KERESSE A KEDDI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik