Valenciai recept a Barca ellen: „Gólt lőni, tíz emberrel védekezni”

Vágólapra másolva!
2012.09.02. 12:25
null
Jordi Alba már egy oldalon szerepel a korábban még üldözött Alexis Sánchezzel <br />– ma korábbi csapata ellen bizonyíthat (fotó: Action Images)
Sűrű nap lesz a vasárnap az európai futballporondon: több nagy bajnokság is rangadót „szolgáltat”. Angliában kora délután a Liverpool és az Arsenal feszül egymásnak, Olaszországban este az Internazionale és a Roma küzd meg a bajnoki pontokért, miközben pályára lép a Juventus is, a spanyol futball rajongói számára pedig a Real Madrid összecsapása után a Barcelona–Valencia mérkőzés zárja a napot.

 

PREMIER LEAGUE

Két nagy csapat, amely nem éppen dicsősége fényéhez mérten kezdte a bajnokságot. Röviden talán így lehetne felvezetni a Liverpool–Arsenal összecsapást. A két klub már az elmúlt szezon előtt sem számított igazán nagy bajnoki esélyesnek, ám a bennük lévő potenciál – és a múlt – alapján mégis várhatjuk tőlük a kiugró eredményt. Ez így van ebben a szezonban is – és épp egy ilyen évad eleji, egymás elleni ki-ki csata akár hosszabb időszakra is befolyásolhatja a várakozásokat és a megítélésüket.

Érdekesség, hogy a két csapat az elmúlt idény elején is korán találkozott egymással: a 2. fordulóban a Liverpool Aaron Ramsey öngólja és Luis Suárez találata után 2–0-ra nyert az Emriatesben, s akkor úgy tűnt, Kenny Dalglish gárdája sokra hivatott a szezonban. Ehhez képest, amikor az Arsenal a tavasszal visszavágott az Anfielden – Robin van Persie duplájával 2–1 – már a londoniak voltak kedvezőbb helyzetben, s ők oda is értek a dobogóra, míg a 8. Poolra végül még az Everton is rávert négy pontot.

Azóta persze ismét sok minden változott a két klub háza táján – hol van például már Dalglish és Van Persie… Az elmúlt években az őszinte – wengeri? – támadójátékával a híveit megtartani próbálkozó Arsenal nem szerzett gólt az első két fordulóban, ám a két 0–0-val így is egy ponttal többet gyűjtött, mint a Pool, amely a West Bromwich ellen belefutott egy nagy maflásba (0–3), aztán a Manchester City ellen bizonyította, hogy több van benne (2–2).

A „vörösökhöz” érkezett még az elmúlt héten Nuri Sahin, aki új színt vihet a csapat játékába a középpályán, távozott Andy Carroll (utóbbi tény sem biztos, hogy gyengíti a csapatot…), míg odaát talán már az is pozitívum, hogy újabb kulcsjátékos már nem távozott. A bizonyítási vágytól – van mit… – mindenesetre duzzadhat mindkét fél, így jó meccsre lehet kilátás.

A két zakóval nyitó Aston Villa számára rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik, hogy az egy-egy győzelemmel és vereséggel kezdő Newcastle ellen újítani tudjon, és ezzel elmozduljon az utolsó helyről, de a bajnokságot nem épp magabiztosan kezdő Manchester United számára is izzasztó lehet az újonc Southampton elleni idegenbeli túra – az elvárásokat pedig erősíti, hogy Alex Fergusonnak ez lesz a 1000. bajnoki mérkőzése (az eddigi mérleg: 598–233–168) a „vörös ördögök” kispadján.

PRIMERA DIVISIÓN

Spanyolországban ismét a „nagyok” vannak fókuszban, ezúttal talán nem is ok nélkül. A Real Madrid ugye 11 év után kezdett úgy a pontvadászatban, hogy nem tudott megnyerni egyet sem az első két bajnokija közül – miközben elveszítette 24 bajnokin át tartó veretlenségét –, ugyanakkor a Szuperkupában legyőzte a Barcelonát. Így lélektani hadviselésben jól áll a Mourinho-gárda, pontokban egyelőre kevésbé, ám mivel a bajnokságot azért elsősorban mégiscsak utóbbira játsszák, nem árt, ha a kiesőjelölt Granada ellen hárommal növeli az eddig megszerzett egyet.

A Barcelona bajnoki mérlege kettőből kettő eddig, ám a Szuperkupa akár meg is tépázhatta a csapat önbizalmát, mindenesetre a játék Tito Vilanova alatt egyelőre nem megy olyan flottul, mint Pep Guardiolával, ám még nagyon korai ítéletet mondani az „új Barca” felett.

Mindenesetre az biztos, hogy a szerdai vereség után a Barcelona számára jöhetne sokkal kellemesebb ellenfél – sőt gyakorlatilag csak az jöhetne – a Camp Nouba, mint a Valencia. A „denevérek” a két gigász mögött egyértelműen a harmadik legnagyobb erőnek tűnnek a Primera Divisiónban, ám aligha lehetett volna nehezebb sorsolást összehozni számukra, mint ami összejött, hiszen az első három fordulóban a Realhoz, majd a Barcához látogatni, illetve az ilyenkor még elképesztő erőket mozgósítani tudó újoncok egyikét, a Deportivót fogadni – kőkemény feladat.

A Barcelonához hasonlóan a Valenciánál is az edzőváltást követő csapatátalakítás nehézségei nyomják rá bélyegüket a szezonkezdetre, hiszen Mauricio Pellegrininek sincs könnyű öröksége Unai Emery helyébe lépve. A vendégek mindenesetre bizakodnak, Adil Rami félig viccesen nyilatkozva a győzelmi receptet is megadta: „Talán az elején találunk egy gólt, de aztán tíz emberrel védekezünk folyamatosan a labda előtt. A Barcelona ellen minden lehetséges!”

A TOVÁBBI BAJNOKSÁGOKBAN

Az olasz bajnok Juventus a Parma elleni jó rajt után a Bajnokok Ligája-selejtezős kudarc után némileg maga alatt lévő Udinese ellen kísérelheti meg begyűjteni a három pontot. De talán ennél is érdekesebbnek ígérkezik, hogy mit kezd egymással az Inter és a Roma, előbbi könnyedén intézte el az újonc Pescarát, utóbbi azonban rögtön az első fordulóban pontokat herdált el a Catania ellen. Tőzsér Dániel és a Genoa épp a szicíliaiakhoz utazik, Laczkó Zsolt Sampdoriája pedig a Siena ellen mérkőzik.

Németországban is lehet magyar játékos (Hajnal Tamás) a pályán, nem is akárhol: a müncheni Allianz Arenában, a Bayern München ugyanis a Stuttgartot fogadja. De ismét lehetőséget kaphat Huszti Szabolcs is, a hét közben az Európa-ligában kétszer betaláló középpályás klubja, a Hannover a Wolfsburggal csatázik. Franciaországban a PSG a Lille ellen próbálhatja megtörni döntetlensorozatát, a Marseille a Rennes-t, a Bordeaux a Nice-t látja vendégül.

NEMZETKÖZI LABDARÚGÁS – A VASÁRNAPI PROGRAM
PREMIER LEAGUE
14.30: Liverpool–Arsenal (tv: Digi Sport)
17.00: Newcastle United–Aston Villa (tv: Digi Sport 2)
17.00: Southampton–Manchester United (tv: Digi Sport)
PRIMERA DIVISIÓN
12.00: Rayo Vallecano–Sevilla (tv: Sport 1)
16.00: Athletic Bilbao–Valladolid
18.00: Levante–Espanyol
19.50: Real Madrid–Granada (tv: Sport 1)
21.30: Barcelona–Valencia (tv: Sport 1)
SERIE A
18.00: Udinese–Juventus (tv: Sport Klub)
20.45: Cagliari–Atalanta
20.45: Catania–Genoa
20.45: Internazionale–Roma (tv: Sport Klub)
20.45: Lazio–Palermo
20.45: Napoli–Fiorentina
20.45: Parma–Chievo
20.45: Sampdoria–Siena
BUNDESLIGA
15.30: Wolfsburg–Hannover (tv: Eurosport 2)
17.30: Bayern München–VfB Stuttgart (tv: Eurosport 2)
FRANCIA LIGUE 1
14.00: Girondins Bordeaux–Nice
17.00: Marseille–Rennes
21.00: Lille–Paris SG
A TELJES VASÁRNAPI PROGRAMOT ITT TALÁLJA!
A TOPBAJNOKSÁGOK ÁLLÁSÁT ITT TEKINTHETI MEG!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik