Real Madrid: nem Van Nistelrooy, Adebayor nyert

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.01.29. 13:32
null
Adebayor a Real Madrid új szerzeménye (Fotó: Action Images)
Címkék
Madridban pezsgett az (üzleti) élet, megtalálta David Villa utódát a Valencia; olasz napok Barcelonában; kettős igazolás Sevillában – célegyenesben a téli spanyol átigazolási piac.

Véget ért a Real Madrid csatárcastingja, amelynek nyertese Emmanuel Adebayor lett. A togói támadó fél évre érkezett kölcsönbe négymillió euróért a Manchester Citytől, és a sportélet egyik legjobban kereső férfiúja a nyáron végleg is a királyi klubhoz kerülhet, alig 15 millióért.

„Futballista vagyok, játszani akarok – indokolta döntését a csatár, akit 2009 nyarán 29 millióért vett meg a Manchester City. – Nem haragszom Roberto Mancinire, egykori edzőmre, egyszerűen úgy döntött, más játékosoknak ad lehetőséget. Futballozni akarok, a Madrid erre esélyt adott."

Az a nagy kérdés, hogyan reagál Karim Benzema Adebayor érkezésére – elmélkedett egy e-újságíró, és az ősszel és télen bűn rossz formában lévő francia támadó az Atlético Madrid elleni kupamérkőzésen meg is adta a választ. Jól.

„Miért nincs nyáron hó, az volna jó, ha volna hó, de nem van" – valami ilyesféle életérzés járhatott Ruud van Nistelrooy fejében, elvégre visszahívták oda, ahonnan elküldték, visszamenne oda, ahonnan el akart jönni, mert nem látták szívesen. Végül szívhatta a fogát, mert hiába járt hamburgi edzője, Armin Veh nyakára (rájárt a Ruud...), az nem engedte el. Meg is üzente a holland ügynöke a HSV-nek, hogy ne is álmodjanak arról, hogy szerződést hosszabbít velük a nyáron kliense.

A királyi klub mindig új játékosokat keres (de ha nem így tenne, akkor is ezt írnák a lapok): legújabb kiszemeltje a Stade Rennes csodaszűrője, Yann M'Vila, és lehet is benne logika, mert a 2006-ban 26 millióért vett kolléga, Mahamadou Diarra a Monacóhoz került, és a szintén poszttárs Fernando Gago is alighanem távozik a nyáron. Diarra egyébként sokáig a Málagába tartott, és azt szerette volna, ha a Real kifizeti a szerződésében hátralévő időre szóló vacak 2.5 millió euróját, és akkor mehet Isten hírével, egyben bekérezkedve minden idők legdrágább csalódásaival foglalkozó eljövendő sportlegünkbe. Hercegségbe igazolásának részleteivel még nem tudunk szolgálni, meg nem erősített hírek szerint alig másfél-milliót kapott érte a királyi klub.

Az Atlético Madrid igazgatója, Miguel Ángel Gil Marín elárulta, hogy a nagy vetélytárs Real 45 milliót kínált argentin futballistájukért, Sergio Agüeróért, a Chelsea pedig 60-at az uruguayi védőért, Diego Godínért és Agüeróért. Mindkettő mindhiába.

Meghosszabbította a Real legnagyobb riválisa világbajnok középpályásának, Sergio Busquetsnek a szerződését egészen 2015-ig, és felemelte a valóságtól már eddig is elrugaszkodott, 80 milliós kivásárlási árát egészen 150-re. A brazil jobbhátvéd, Daniel Alves viszont nem hajlandó aláírni új kontraktusát (a jelenlegi 2012-ben ér véget), állítólag a City csúcsajánlata áll ennek hátterében. Pep Guardiola mester nem szeretné, ha boldogtalankodna Alves Barcelonában, azaz engedi távozni. Szokásos heti cikkében a Barca-legenda Johan Cruyff is erre biztatja utódát. A dél-amerikai védőt az Ajaxos Gregory van der Wiellel pótolnák a hírek szerint. Azt hinnénk,  a világ talán legjobb utánpótlásával rendelkező Barcelona nem futkos serdülő ígéretekért szerte Európában, de a 16 éves török karmester, Muhammed Demirci (Besiktas) és a 17 esztendős belga támadó, Nathan Kabasele (Anderlecht) is látókörükbe került, ahogy rendőrnyelven mondják.

Hatmillió euróért adta el a Napolinak igen tehetséges középső védőjét, Víctor Ruizt az Espanyol, és az üzlet kapcsán a kölcsönben a spanyoloknál lévő argentin válogatott balszélső, Jesús Dátolo végleg a barcelonaiaké lett (de ha továbbadják, a vételár fele az olaszoké). A gazzetta.it vetette fel először, hogy a Milan le szeretné igazolni az Espanyol 21 éves balhátvédjét, Dídac Vilát, és az olaszok alelnöke, Adriano Galliani el is repült Barcelonába egyezkedni (kétmillióról indult a licit, most négynél tart).

Erősödött a télen a Valencia is: 1.25 millióért érkezett a kiváló formában lévő támadó, az elmúlt idény brazíliai gólkirálya, Jonas a Gremiótól. Fernando Giner klubigazgató szerint minőséget kaptak a pénzükért, egyelőre igencsak jutányosnak tűnik a vételár. Egy ideig úgy tűnt, hogy a még mindig átlagon felüli képességű és még mindig csak 29 éves szélsőt, Vicentét elviszi a télen a Blackburn, de ez alighanem kútba esik. A nyáron, ha a lejár a válogatott futballista szerződése, visszatérhetnek rá. Akkor érkezik meg a Lille-től hatmillióért Adil Rami: a hatszoros francia válogatott középső védő 2015-ig írt alá a Valenciához.

Kettős erősítés Sevillában: a Luís Fabianót őrizgető egylet hárommillióért megvette a chilei szűrőt, Gary Medelt az Universidad Catolicától (Medel legutóbb a Boca Juniorsban játszott, kölcsönben), feleennyiért a Schalkétől a horvát középpályást, Ivan Rakiticet. Rakitic ára eredményeitől függően meg is duplázódhat. Mindketten 2014-ig írnak alá, ha átmennek az orvosi vizsgálatokon.

Hosszabbított a Villarreallal a sokak által megkívánt olasz támadó, Giuseppe Rossi, egészen 2016-ig. Aktívan tevékenykedett a brazil Internacional az elmúlt napokban: kölcsönkérte a Mallorcától az argentin támadót, Fernando Cavenaghit, a Valenciától pedig megvenné a kölcsönben náluk lévő brazil válogatott kapuvédőt, Renant.

ÁTIGAZOLÁSOK, 2011,  PRIMERA DIVISIÓN
BARCELONA
Érkezett: Ibrahim Afellay (PSV, 3 000 000 euró)
Távozott:
REAL MADRID
Érkezett: Emmanuel Adebayor (Manchester City, kölcsönbe, 4 000 000)
Távozott: Mahamadou Diarra (Monaco)
VALENCIA
Érkezett: Jonas (Gremio, 1 250 000)
Távozott: Manuel Fernandes (Besiktas, kölcsönbe, 800 000), Sunny (Numancia, k.)
MALLORCA
Érkezett: Akihiro Ienaga (Gamba Oszaka)
Távozott: Tuni (Tarragona, k.)
VILLARREAL 
Érkezett: Cicinho (Roma, k., ingyen)
Távozott:
ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Elias (Corinthians, 7 000 000), Juanfran (Osasuna, 4 250 000)
Távozott: Simao Sabrosa (Besiktas, 900 000), Ignacio Camacho (Málaga, 1 500 000), Sergio Asenjo (Málaga, k.), Juanito (szerződését felbontották)
DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Álex Bergantinos (Granada, kölcsönből vissza)
Távozott: Álex Bergantinos (Gimnastic, k.), Piscu (Wigan, i.)
OSASUNA
Érkezett: Álvaro Cejudo (Las Palmas, 320 000), Coro (Espanyol, k.)
Távozott: Juanfran (Atlético Madrid, 4 250 000)
ALMERÍA
Érkezett: Antonio Luna (Sevilla, k.)
Távozott: Diego Váleri (Porto, kv.), Baltasar Rigo (Huesca, i.), Miguel Ángel Nieto (Xerez, k.)
SPORTING GIJÓN 
Érkezett: André Castro (Porto, k.), Sergio Álvarez (Sporting Gijón B), Nacho Cases (Sporting Gijón B)
Távozott: Cristian Portilla (Arisz, i.), Sergio Matabuena (Real Valladolid, i.), Marcos Landeira (Real Unión, k.)
ZARAGOZA
Érkezett: Szaid Butahar (klub nélküli), Kevin Lacruz (Real Zaragoza B), Guirane N'Daw (St.-Étienne, k.)
Távozott: Jermaine Pennant (Stoke City, 2 500 000), Marko Babic (szf.), Franck Songo'o (szf.)
RACING SANTANDER 
Érkezett: Damián Ísmodes (Sporting Cristal, kv.)
Távozott: Damián Ísmodes (Universitario, k.), Eduardo Bedia (Salamanca, k.), Waldo Ponce (O’Higgins, kv.)
MÁLAGA
Érkezett: Martín Demichelis (Bayern München, 3 000 000), Júlio Baptista (Roma, 2 000 000), Ignacio Camacho (Atlético Madrid, 1 500 000), Sergio Asenjo (Atlético Madrid, k.), Enzo Maresca (klub nélküli), Recio (Atlético Malagueno)
Távozott: Juanito (szf.), Albert Luque (szf.), Edu Ramos (Leganés, k.), Szelim Benasur (szf.), Iván González (Real Madrid Castilla, k.)
REAL SOCIEDAD 
Érkezett: Vadim Demidov (Rosenborg, i.)
Távozott: Borja Viguera (Gimnastic, k.)
LEVANTE 
Érkezett: Wellington Silva (Arsenal II.)
Távozott: 
SEVILLA
Érkezett:
Távozott: Antonio Luna (Almería, k.), Abdoulay Konko (Genoa, 6 000 000)
GETAFE
Érkezett:
Távozott: 
ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott: Ion Vélez (Numancia, k.)
ESPANYOL
Érkezett: Manuel Molina (Espanyol B), Álvaro (Espanyol B)
Távozott: Coro (Osasuna, k.), Víctor Ruiz (Napoli, 6 000 000)
HÉRCULES
Érkezett:
Távozott: 
Az árak euróban értendők. A vastaggal kiemelt játékosok az elmúlt héten váltottak klubot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik