Real Madrid: közlemény - 9 ok, amiért nem szeghettek szabályt

Vágólapra másolva!
2015.01.27. 01:16
null
Ha Florentino Pérezék mondják, biztos nem szegett szabályt a Real Madrid (Fotó: Reuters, archív)
A Real Madrid keddre virradóra hivatalos közleményben reagált azokra a FIFA által megerősített sajtóhírekre, melyek szerint a királyi klub a múltban szabálytalanul szerződtetett kiskorú külföldi játékosokat. A spanyol klub állásfoglalásából kiderül, a FIFA 51 ifjú labdarúgó klubváltásának körülményeit vizsgálja, a Real Madrid azonban megmagyarázza, miért nem lehetett törvényen kívüli a név szerint nem említett játékosok átigazolása.

 

„A FIFA valóban vizsgálatot indított az ügyben. Jelenleg az adatgyűjtés és dokumentáció bekérése folyik, hogy megfelelően ki tudjuk vizsgálni az esetet. Még nem indult hivatalos fegyelmi eljárás a Real Madrid ellen, ennél több információt most nem közölhetünk” – tudatta a FIFA egyik sajtósa a dpa-val.

„Teljes egyetértésben vagyunk a FIFA-val a témát illetően, együttműködünk a tisztviselőivel. Közösen dolgozunk a nemzetközi szervezettel, ugyanakkor teljesen biztosan vagyunk abban, hogy nem szegtük meg a szabályokat. Nyugodtak vagyunk” – reagált madridi részről Emilio Butragueno.

A Real Madrid ezek után közleményében is jelezte, mindenben együttműködik a FIFA-val, benyújtja a szükséges dokumentumokat a nemzetközi szövetség illetékeseinek, segíti a vizsgálóbizottság munkáját. Továbbá támogatja, hogy a FIFA rendszeresen vizsgálatokat folytasson a kiskorú futballisták átigazolására vonatkozó szabályzat betartása érdekében, amelyet szigorúan vesz.

A klub azonban állítja, a FIFA által tanulmányozott 51 labdarúgó klubváltása egytől egyig szabályos keretek között zajlott. Mégpedig a következő kilenc pontban szereplő okból:

– 23 játékos (ha a listán kétszer szereplő labdarúgót is beleszámítjuk, akkor 24) a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) fennhatósága alá tartozó más klubtól került az egyesülethez, tehát nem lehet szó nemzetközi átigazolásról.

– 10 futballista regisztrációja időpontjában spanyol állampolgárságú volt, vagyis nem tekinthető külföldi játékosnak.

– 6 labdarúgó betöltötte a 18. életévét, amikor a Real Madridhoz került, ráadásul a klubváltások minden esetben a FIFA engedélyével történtek meg.

– 4 játékos még nem töltötte be a 12. életévét, amikor a Real Madrid szerződtette, sőt az átigazolásnak a FIFA és az RFEF is zöld utat adott.

– két 18 év alatti futballista azok után igazolt a Real Madridhoz, hogy a FIFA a játékosok státuszát, helyzetét vizsgáló bizottsága áldását adta a transzferre.

– két labdarúgó akkor csatlakozott a Real Madridhoz, amikor a vonatkozó szabályzat még nem lépett életbe, de mivel a szóban forgó fiatalok a Real korábbi játékosainak gyermekei, ezért a hatályban lévő törvény egyik alpontja szerint még mentességet is élveznek.

– két, a FIFA vizsgálati listáján szereplő játékos nem tartozik és soha nem is tartozott a Real Madrid akadémiájához, mert a klub tisztában volt vele, nem lenne szabályszerű a szerződtetése.

– egy futballista hivatalosan még mindig nem tekinthető a Real Madrid játékosának, mert az illetékes bizottság meghiúsította a labdarúgó regisztrálását. Az ügyet jelenleg a nemzetközi Sportdöntőbíróság tárgyalja.

– egy játékos neve kétszer szerepel a listán.

A közlemény végén a Real Madrid levonja a következtetést, és megjegyzi, a fent említett szempontok miatt egyik esetben sem szeghette meg a nemzetközi szövetség szabályait.

A FIFA tavaly áprilisban hasonló okból kizárta az átigazolásból az FC Barcelonát, mert a katalán klubbal szemben lefolytatott vizsgálat megállapította: az egyesület a 2009 és 2013 közötti időszakban több, 18 év alatti játékos szerződtetésekor is vétett az előírások ellen.

A Barcelona 450 ezer svájci frankos bírságot is kapott, és a FIFA a spanyol szövetséget ugyancsak megbüntette 500 ezer svájci frankra. Később az érintettek fellebbeztek, de ezt előbb a FIFA, majd december 30-án a nemzetközi Sportdöntőbíróság is elutasította.

A büntetés értelmében a Barcelona a januári és a jövő nyári átigazolási időszakban eladhat játékosokat, de új futballistákat regisztrálnia nem szabad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik