Real: ki lövi a szabadrúgásokat? CR, Bale, vagy a leghatékonyabb?

Vágólapra másolva!
2015.09.15. 14:25
Ki lője a szabadrúgásokat a Real Madridnál? Erről ír statisztikai elemzést a madridi sportnapilap, a Marca, amely kiemeli a kapura már veszélyes szabadrúgások döntő többségét elvállaló Cristiano Ronaldo hatékonyságát: madridi időszaka alatt 347 közvetlenül kapura rúgott szabadrúgásából 25 gólt szerzett. Ennél Gareth Bale és James Rodríguez is veszélyesebb lenne, ha a portugál hagyná őket érvényesülni.

A futball csapatjáték, ezt Cristiano Ronaldo is tudja, ám egészen más megvilágításba kerül nála a Real Madrid győzelme, ha ő is feliratkozik a gólszerzők közé. Adott esetben öt alkalommal, amint arra a hétvégi, Espanyol elleni barcelonai bajnokin példa volt.

A szabadrúgások elvégzését másnak alig átengedő portugál az össztermését tekintve 7.2 százalékot tudhat magáénak – átlagban minden tizennegyedik szabadrúgására esik egy gól –, míg a walesi csapattárs 13 százalékot (31/4). A kolumbiai irányítónak még ennél is jobb a statisztikája, 40 százalék, más kérdés, hogy az 5/2-es mutatóból mennyire lehet messzemenő következtetéseket levonni ebben a tárgykörben. Amennyiben kizárólag a portugálon múlik, aki vita nélkül a madridi keretben lévők közül a legindividualistább futballista – a világon megelőzi valaki? –, James vagy Bale a jövőben sem próbálkozhat túl sok alkalommal.

Márpedig a kifejezetten lendületes madridi kontráknál és támadásoknál mindig nagy a valószínűsége annak, hogy az ellenfél védői csak szabálytalan eszközökkel, már veszélyes területen állítják meg őket. Olyan szempontból legalábbis, hogy a szabadrúgást azonnal kapura lehet lőni.

Cristiano Ronaldo esetében érdekes statisztikai mutató, hogy a 2009–2010-es szezonban 45 szabadrúgásából hat gólt szerzett (13.3 százalék), az előzőben viszont 52/2 volt a mérlege. Utóbbiban vastagon benne volt az az egy év 2014. április 29. és 2015. április 11. között, amikor egyetlen gólt sem szerzett. A mostani szezonban négyből semmi a mérlege. Többgólos győzelmeknél az ilyen vígan belefér, de rangadókon, vagy éppen a BL kiélezett szakaszában már döntő is lehet, hogy melyik madridi áll oda a szabadrúgáshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik