Óriási balhé Katalóniában, Rakiticnek az autópályán kellett gyalogolnia

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2019.10.15. 11:27
null
Ezekre az utakra mostanság nem sokan hajtanak rá autóval (Fotó: AFP)
Óriási a felfordulás a napokban Barcelonában és szinte egész Katalóniában. Spanyolországban a legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte azokat a politikusokat, akik 2017-ben részt vettek a függetlenségi népszavazásban, ezért Katalónia-szerte hatalmas tüntetések vannak. A helyi sportolókra és klubokra is hatással vannak a történések.


ELŐZMÉNYEK

A felerősödő függetlenségi törekvések miatt 2017-ben népszavazást írtak ki Katalóniában azzal a kérdéssel, hogy az autonóm közösség elszakadjon-e Spanyolországtól. A spanyol állami rendőrség meg akarta akadályozni a szavazást, ám az összecsapások ellenére is megtörtént az esemény. Elsöprő fölénnyel nyertek az igenek, több mint kétmillió elszakadást szorgalmazó voks mellett kevesebb mint 200 ezer nemleges válasz érkezett, így néhány héttel később a katalánok kikiáltották függetlenségüket.

Nem meglepő módon Spanyolország nem ismerte el Katalónia függetlenségét, sőt, illegálisnak nyilvánította a referendumot, felfüggesztette a tartomány autonómiáját, valamint szankciókat helyezett kilátásba, mivel alkotmányellenesnek ítélte a szavazást.

VISSZA A JELENBE

EGYELŐRE NEM TÖRÖLTEK SPORTESEMÉNYT
Telefonon értük utol Taróczy Balázst, a párosban wimbledoni bajnok, Roland Garros-győztes teniszlegendát, aki jelenleg Magyarország barcelonai főkonzula. Taróczy elmondta, jelenleg rendeződni látszik a helyzet, ami a közlekedési lehetőségeket illeti, a fennakadások is megszűntek – pénteken várható még egy jelentősebb lélegzetvételű demonstráció. Sporteseményt egyelőre nem töröltek, ám a jelenlegi helyzetben bármikor bármi megtörténhet. Magyar érintett még nem jelentkezett a konzulátuson.

A napokban kilenc katalán politikust ítéltek 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre, illetve a korábbi elnök, a már hosszabb ideje külföldön élő Carles Puigdemont ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A hír gyorsan terjedt, és nem meglepő módon hatalmas tüntetéseket eredményezett Katalónia-szerte. Természetesen Barcelonában, valamint más katalán városokban, például Gironában is rengetegen adtak hangot véleményüknek, a tüntetők az autópályák és az autóutak forgalmát is blokkolták, valamint Barcelona és környéke első számú légikikötőjeként ismert El Prat repülőtérhez is rengetegen vonultak. Több járatot törölni kellett, egy időre a metróközlekedés és a vasúti forgalom is leállt – írja több lap, köztük a BBC.

A katalán függetlenségi vezetők szabadon engedéséért tüntetők az El Prat repülőtérnél (Fotó: AFP)
A katalán függetlenségi vezetők szabadon engedéséért tüntetők az El Prat repülőtérnél (Fotó: AFP)


RAKITIC IS MEGJÁRTA

Ilyenkor nincs különbség a turista, a pilóta és a sztárfutballista között: a közlekedés leállása miatt szinte mindenki gyalog indult meg Barcelona felé a városközponttól tizenkét kilométerre található El Prat repülőtérről. És amikor azt írjuk, mindenki, tényleg mindenkire gondolunk: hétfőn a Magyarország és Wales elleni mérkőzése után klubjához visszaérkező horvát válogatott középpályást, Ivan Rakiticet fotózták le, amint holmijával a kezében az autópályán gyalogol.

 

Pere Camps on Twitter

@ivanrakitic afectat pel #Tsunamidemocratic @esport3 @EsportsRAC1 @Fotlipou @jordibaste @RTorquemada


EL PAÍS on Twitter

DIRECTO | Ivan Rakitic, futbolista del Barça, se ha quedado sin transporte para ir de El Prat al centro de Barcelona: "Está cortada la calle, qué voy a hacer", se lamenta con una sonrisa https://t.co/qmDXc0IxDw


Az FC Barcelona labdarúgója rengeteg üzenetet kapott a közösségi médiában, később az Instagramon köszönte meg az aggódást, és közölte, rendben hazaért.

A La Vanguardia értesülései szerint a válogatott szünet idején néhány napot Bilbaóban töltő vezetőedző, Ernesto Valverde, valamint a szintén a nemzeti csapattól visszaérkező holland labdarúgó, Frenkie de Jong is nehézségek árán tudott csak eljutni otthonába.

A KLUBOK ÉS A JÁTÉKOSOK IS FIGYELNEK

Az FC Barcelona hivatalos közleményben állt ki a börtönbüntetéssel sújtott katalán politikusok mellett, azt hangoztatva, hogy „a börtön nem megoldás”. A klub játékosai közül Gerard Piqué és Sergi Roberto is büszkén osztotta meg a bejegyzést, a korábbi barcelonai klasszis, Xavi szégyenteljesnek nevezte a bíróság döntését.

Gerard Piqué on Twitter

Proud to be part of this Club. https://t.co/RlkeYsyccS


A másik első osztályú barcelonai klub, az Espanyol már sokkal óvatosabban fogalmazott: hivatalos közleményében azt írta, csak és kizárólag sportszervezetként működik, így nem feltétlenül osztja minden szurkolója véleményét. A klub továbbá tiszteletben tartja a bírósági döntést, és sajnálja a helyzet hozta szenvedéseket.

Még a spanyol bajnoksággal kapcsolatosan is érdekes szituációkat teremthet a helyzet. Október 26-án, szombaton délután egy órakor ugyanis FC Barcelona–Real Madrid mérkőzést rendeznek, az AS értesülései szerint viszont Barcelonában éppen erre a napra hirdettek meg egy hatalmas tüntetést, így komoly fennakadásokra lehet számítani aznap.

Szintén a Barcával kapcsolatos hír, hogy Lionel Messi október 16-án, szerdán átveszi pályafutása hatodik Aranycipőjét. Az ünnepségre több országból érkeznek újságírók, a Nemzeti Sport is képviselteti magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik