Mourinho két évvel hosszabbított, 2016-ig marad Madridban

Vágólapra másolva!
2012.05.22. 15:00
null
José Mourinho: a Király-kupa és a bajnoki cím már megvolt, a BL-trófeát viszont még nem vitte Madridba – lesz rá még négy idénye (Fotó: Action Images)
José Mourinho 2016-ig meghosszabbította szerződését a spanyol bajnok Real Madridnál. A 49 éves portugál szakember 2010 nyarán vette át a fővárosi együttes irányítását, amellyel a mostani szezonban 100 pontos rekorddal nyerte meg a Primera Divisiónt az ősi rivális FC Barcelona előtt. Korábbi megállapodása 2014-ig szólt.

 

Mourinho az előző idényben véget vetett a Real Madrid 18 évig tartó Király-kupa-sikertelenségének, ebben az idényben pedig bajnoki címre vezette a fővárosi klubot. A győzelmek száma tekintetében máris ő a Real történetének ötödik legsikeresebb edzője, az 50. győzelmét a 62. meccsén aratta, amivel gyorsasági rekorder is lett.

Mourinho a Real bajnoki címének megnyerésével a harmadik olyan tréner lett a futballtörténelemben, aki négy különböző országban is megnyerte csapataival a pontvadászatot. A portugál tréner korábban hazájában az FC Portóval (2003, 2004), Angliában a Chelsea-vel (2005, 2006), Olaszországban pedig az Internazionaléval (2009, 2010) szerzett bajnoki címet. Rajta kívül az osztrák Ernst Happel és az olasz Giovanni Trapattoni nyert négy országban, a rekordtartó a horvát Tomislav Ivic (három jugoszláv, egy-egy holland, belga, görög, illetve portugál elsőség), aki öt országban vezette aranyéremre csapatát.

Szintén tagja annak a hármas edzői klubnak, amelynek tagjai két csapattal nyertek Bajnokok Ligáját: ez a bravúr neki 2004-ben a Portóval, 2010-ben pedig az Interrel sikerült.

A Real a Mourinho-érát megelőzően legutóbb 2003-ban jutott el a Bajnokok Ligája elődöntőjéig, a portugál mester viszont tavaly és az idén is a négy közé juttatta csapatát.

Az idény közben felröppent a pletyka, hogy nem érzi jól magát Madridban, és André Villas-Boas elbocsátása után a Chelsea-nél is szóba került a neve. A londoni csapatot Villas-Boas utódjaként BL-győzelemig vezérlő Roberto Di Matteo szerződtetését menedzserként még nem hosszabbították meg, ezért Angliában egyesek a mai napig számoltak Mourinho váltásával – holott már korábban elmondta, ennek nem látja értelmét.

Eredeti, négyéves szerződése 2014 nyaráig volt érvényes, a mostani megállapodás szintén négy évre szól, s ezen a nyáron lép hatályba a korábbi helyett.

MOURINHO: A VILÁG LEGJOBB FUTBALLJÁT JÁTSZOTTUK

„Örülök, hogy folytatom, és rám bízták a Real Madrid első csapata jövőjének tervezését. Olyan kihívásokra van szükségem, amelyek arra kényszerítenek, hogy jobb legyek. A Real Madrid az a klub, amelyik arra kényszerít, hogy a lehető legjobbamat nyújtsam, és segít jobbá válnom edzőként és szakemberként" – mondta a szerződését meghosszabbító José Mourinho a Real Madrid hivatalos honlapjának, aki a következő idényre szóló célokat is meghatározta.

„Javulni kell csapatként és egyénileg is, és nemcsak olyan futballt kell játszani, amellyel meccseket nyerünk, hanem olyat is, amellyel szurkolókat. Biztos vagyok benne, hogy a Real Madrid rengeteg szurkolót szerzett ebben az idényben, mivel a világ legjobb futballját játszottuk, még ha nem is nyertük meg az európai kupát, de a legnehezebb ligában diadalmaskodtunk fantasztikus futballt játszva, és számomra ez tűnik a legfontosabbnak" – jelentette ki a portugál tréner.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik