Mezey: Mourinho hatalmasat hibázott, de jobb Guardiolánál

Vágólapra másolva!
2010.12.02. 21:49
null
Mezey más taktikát választott volna Mourinho helyében (Fotó: Szabó Miklós)
Mezey György, a Videoton vezetőedzője szerint José Mourinho hatalmas taktikai baklövést követett el a Barcelona elleni spanyol bajnokin. A fehérváriak szakvezetője mindazonáltal úgy véli, a „sohasem látott hibát” bemutató portugál még mindig jobb szakember, mint a tapasztalatlan Pep Guardiola. Mezey a vidi.hu-n vezetett blogjának legújabb bejegyzésében a helyes taktikát is elárulta Mourinhónak…

 

„A Real 5–0-s veresége – ekkora különbség véleményem szerint nincs a két csapat között – ellenére tartom a véleményem: Mourinho fölötte áll Guardiolának, akinek még rengeteg tapasztalatra van szüksége. A Barcelona hétfői játékát sem csak az ő érdemének tartom, hiszen a klubnál évtizedek óta építik ezt a fajta futballt, jelenleg is fantasztikus játékosokkal, akikből nem Guardiola csinált Európa- és világbajnokot” – írta a vidi.hu-n vezetett blogjában Mezey György.

A szakember tehát sokkal jobb edzőnek tartja a Real mesterét, s szerinte ezúttal Mourinho rossz taktikájának köszönhető a katalánok ekkora sikere.

„Nem akarom elvitatni Pep érdemeit. Ki kell viszont mondani, a madridiak igen profi mestere ezt a mérkőzést elrontotta, úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ha nem csinált volna mást, mint leutánozza az Internazionale–Barcelona találkozó játékát abból az időből, amikor még az Inter edzője volt, biztos, hogy minimum szorosabb meccset játszott volna a királyi gárda.”

Mezey természetesen részletesen is elemezte a Real Madrid játékát. Szerinte Mourinho akkora hibát követett el, amekkorát még életében nem látott a Videoton mestere.

„Kitolta a védekezést a félpálya felére, ott is vonalba állította és rendszertelenül, lesre játszatta a csapatot. Márpedig David Villa, Iniesta, Xavi, Messi, vagy Pedro ellen nem lehet vonalban védekezni és úgy játszani, ahogy azt a Real tette. Ilyen stratégiai hibát még nem is láttam edzőtől. Hogy miből fakadt mindez? Vélhetően Mourinho annyira elszállt a saját sikereitől – ezt persze meg lehet érteni valahol –, hogy egy saját verziót dolgozott ki arra, hogyan lehet a Barcelonát megverni. Egyet biztosan megtanult hétfőn: így nem. Rengeteg szakmai tanulságot tudnék még az említetten túl sorolni, de nem akarom mély, részletekbe menő elemzéssel untatni az olvasót. Az viszont biztos, ha a 212. „klasszikusból” mind a két edző a megfelelő következtetéseket vonja le, az a futball egészének az épülésére szolgál.

A magyar bajnokság listavezetőjének trénere azon a véleményen van, hogy Lionel Messi jobb futballista, mint Cristiano Ronaldo.

„Fenntartom a másik véleményemet is, mely szerint Cristiano Ronaldo nincs egy súlycsoportban Messivel. A portugált elkapta a sztárok furcsa világa. A Barca elleni tevékenysége ezúttal kimerült a reklamálásokban és a különféle „alakításokban” – többek között, hogy nekiment Guardiolának. Messit viszont semmi más nem érdekelte, csak a futball, látszott, hogy élvezi a játékot, és fantasztikus gólpasszokat adott. Ilyeténképpen, bizony a Messi–Ronaldo párharc végeredménye képletesen megmutatkozott az összecsapás végeredményében.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik