Messi vagy CR? Adatok, melyek után adva van a kérdés: ki a jobb?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.21. 08:14
null
Messi és CR lehet, hogy megint egymásra mosolyogna, ha meglátná az őket összehasonlító táblázatot (Fotó: Reuters, archív)
Érdekes táblázatra bukkantunk, amelyben a statisztikusok Lionel Messi és Cristiano Ronaldo 2014–2015-ös szezonban (a spanyol bajnoki és BL-mérkőzéseken) nyújtott eddigi teljesítményét veszik górcső alá. Gólok, gólpasszok, cselek, szabadrúgások, tizenegyesek, sikeres párharcok, valamint elszenvedett és elkövetett szabálytalanságok, minden mennyiségben.

 

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a négyszeres aranylabdás argentin ebben az idényben két alkalommal többször lépett pályára, mint a háromszor a világ legjobbjának megválasztott portugál.

A Barcelona támadója – aki eddig 139 perccel többet töltött a játéktéren, mint a Real Madrid kiválósága – huszonhét gólnál jár a mostani szezonban, ezek közül csak egyet szerzett szabadrúgásból, tizenegyesből még ennyit sem. Ellenben 11-szer talált be a gyengébbik, esetében a jobb lábával, míg háromszor fejjel, ami nem a legfőbb erőssége.

Cristiano Ronaldo 33 gólnál tart, büntetőből tíznél, szabadrúgásból még nem köszönt be, a tizenhatoson kívülről pedig – akárcsak Messinek – kétszer sült el a lába. Ballal ötször, míg a kapusról kipattanó labdákból, illetve közvetlen közelről (ahogy az a táblázatban a Tap-ins sorban látható) hétszer talált be.

Mindkét futballista tíz gólpasszt jegyzett, a helyzetek kidolgozásában ugyanakkor inkább Messi jeleskedett, aki 646-tal több sikeres átadásnál jár, mint CR, de a két csapat játékstílusát ismerve ez aligha meglepő. Az, hogy az argentin nagyobb százalékban passzolja előrefelé a labdákat, mint a portugál, visszavezethető arra, hogy Luis Enriquénél több szerepet kap a játékszervezésben.

A legérdekesebb adatokat a párharcoknál találjuk. Messi majdnem háromszor annyi sikeres cselnél tart, mint Ronaldo, százalékos arányban viszont már nincs ekkora fölénye. A légi párbajokban a Real sztárja sokkal jobb, miközben kevésbé hatékony fejjátékát az argentin a védőmunkájával ellensúlyozza – már 19 eredményes szerelése volt, míg CR-nek csak egy.

Ami a kapura lövéseket illeti: Ronaldo többet lő, többször is találja el a kaput, ám kísérleteinek kevesebb százalékából születik gól, mint az argentin próbálkozásainak esetében.

Ellentmondásos adatok, amelyek után ismét felvetődik a kérdés: ki a jobb? Messi vagy CR?


(Felülről lefelé haladva: lejátszott mérkőzések, játékpercek gólok (kivéve 11-esből), 11-esből szerzett gólok, gyengébb lábbal szerzett gólok, fejjel szerzett gólok, a 16-oson kívülről szerzett gólok, szabadrúgásból szerzett gólok, közvetlen közelről szerzett gólok gólpasszok, kulcspasszok, teremtett helyzetek passzok hatékonysága, passzok száma, támadó passzok hatékonysága sikeres cselek, cselezési hatékonyság, megnyert fejpárbajok, fejpárbajok hatékonysági aránya, sikeres szerelések, elszenvedett szabálytalanságok, elkövetett szabálytalanságok összes lövés, kaput eltaláló lövések aránya, helyzetkihasználás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik